ατά 30% έχουν αυξηθεί οι αυτοκτονίες στην Ελλάδα τα χρόνια της κρίσης. Μάστιγα αποτελούν οι απόπειρες αυτοκτονίας μεταξύ των εφήβων, ηλικίας 11 – 14 ετών, βάσει των στοιχείων που προκύπτουν από το Παιδοψυχατρικό Τμήμα του Καραμανδανείου. Με αφορμή τη χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης των Αυτοκτονιών η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρία ανέδειξε τις επιπτώσεις της κρίσης στην ψυχολογία των Ελλήνων. Πρώτα θύματα της κατάστασης αυτής είναι τα παιδιά που σ’ ένα μεγάλο ποσοστό ζουν σε πολύ άσχημες οικογενειακές συνθήκες κυρίως από απόψεως έλλειψης θαλπωρής, ασφάλειας, κατανόησης, ηρεμίας και συνεννόησης. «Έχουν αυξηθεί μεταξύ των εφήβων οι πραγματικές απόπειρες αυτοκτονίας. Και το λέω πραγματικές διότι είχαμε και στο παρελθόν απόπειρες κυρίως από κορίτσια τα οποία ήθελαν απλώς να τραβήξουν την προσοχή του περιβάλλοντός τους» μας είπε η διευθύντρια του Παιδοψυχιατρικού Κέντρου του Καραμανδανείου Βιολέτα Σιγάλα. Η ίδια εξηγεί: 
«Τα περισσότερα παιδιά που προβαίνουν σε απόπειρα αυτοκτονίας προέρχονται από ένα πολύ δύσκολο οικογενειακό περιβάλλον που ζει μέσα σε πολύ ένταση και αγριότητα. Οι γονείς δυστυχώς ξεχνούν τις ψυχικές ανάγκες των παιδιών τους να ζουν σ’ ένα υγιές, ήρεμο και ασφαλές περιβάλλον. Έχουμε παιδιά που δηλώνουν αδυναμία συμβίωσης με τους γονείς αλλά δεν έχουν που να πάνε. Έχουμε εφήβους που βιώνουν την αγριότητα του διαζυγίου των γονιών τους. Διαπιστώνουμε αδυναμία από τους γονείς να διαχειριστούν το χωρισμό τους με ψυχραιμία κυρίως προς όφελος του παιδιού ή των παιδιών τους. Έτσι οι έφηβοι χωρίς στήριγμα αρχίζουν να σκέφτονται την αυτοκτονία ή προ- χωρούν ακόμα και σε απόπειρες». Τελευταία δε έχουν αυξηθεί τα περιστατικά των παιδιών που χαρακώνονται σε διάφορα σημεία του σώματός τους. Ενέργεια στην οποία προβαίνουν, σύμφωνα με τα όσα έχουν καταγραφεί στο Παιδοψυχιατρικό Κέντρο του Καραμανδανείου «για να νιώσουν πόνο και να αισθανθούν ότι ζουν. Αυτό είναι τραγικό για την κοινωνία μας. Τα αίτια είναι πολλά ούτε μπορούμε να τα αποδίδουμε στην κρίση. Η κρίση έβγαλε στην επιφάνεια αυτό που υπήρχε και το οποίο καλύπτονταν από την πλαστή ευμάρεια» σημειώνει η κ. Σιγάλα. 

Οι ψυχικές διαταραχές αποτελούν ισχυρό παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση αυτοκαταστροφικής συμπεριφοράς. Ασθενείς με κατάθλιψη έχουν δείκτη θνησιμότητας από αυτοκτονία της τάξης του 15-20%, ενώ ασθενείς με ψυχώσεις (σχιζοφρένεια) έχουν δείκτες της τάξης 5-10%. Έχει υπολογιστεί ότι κάθε χρόνο καταγράφονται περισσότερες από 1.000.000 αυτοκτονίες παγκοσμίως. Μια αυτοκτονία πραγματοποιείται κάθε 20 δευτερόλεπτα, ενώ μια απόπειρα πραγματοποιείται κάθε δευτερόλεπτο. Η αυτοκτονία σήμερα συγκαταλέγεται μεταξύ των δέκα συχνοτέρων αιτιών θανάτου στο σύνολο του πληθυσμού και ανάμεσα στις τρεις συχνότερες αιτίες θανάτου για τους εφήβους και τους νεαρούς ενήλικες. 

Όπως είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρίας (ΕΨΕ) Δημήτρης Πλουμπίδης, με αφορμή τη χθεσινή μέρα: «Στις μέρες μας συζητείται πολύ η σχέση των αυτοκαταστροφικών συμπεριφορών με τα τροχαία ατυχήματα. Όπως είναι γνωστό, η Ελλάδα κατέχει μια από τις τελευταίες θέσεις στον Ευρωπαϊκό χάρτη σε σχέση με τις αυτοκτονίες. Είναι, όμως, στις πρώτες θέσεις σε σχέση με τα τροχαία ατυχήματα. Κάποια από αυτά τα τροχαία ατυχήματα (π.χ. όταν ο οδηγός είναι μόνος, οδηγεί με υπερβολική ταχύτητα ή είναι υπό την επήρεια οινοπνευματωδών), ενδεχομένως αποτελούν αυτοκτονικές συμπεριφορές (παρααυτοκτονίες), οι οποίες, όμως, ποτέ δεν καταγράφονται ως αυτοκτονίες». Στους πρωτογενείς παράγο-ντες αυτοκτονίας, οι οποίοι αποτελούν και κατάσταση αυξημένου κινδύνου αυτοκτονίας, περιλαμβάνονται η ύπαρξη ψυχικής διαταραχής (ιδιαίτερα της μείζονος κατάθλιψης), η ύπαρξη προηγούμενης απόπειρας αυτοκτονίας, η ανακοίνωση της αυτοκτονικής πρόθεσης και η χαμηλή χαρούμενη δραστηριότητα του ατόμου. 

Οι δευτερογενείς παράγοντες κινδύνου, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν την ανεργία, τα οικονομικά προβλήμα- τα, τα σοβαρά αρνητικά γεγονότα ζωής και την κοινωνική απομόνωση. Στους τριτογενείς παράγοντες εντάσσεται το αντρικό φύλο και η εφηβική ηλικία ή η προχωρημένη ηλικία. Οι δευτερογενείς και τριτογενείς παράγοντες συχνά μπλέκονται και ενισχύουν τους πρωτογενείς παράγοντες, στην πραγματοποίηση μιας αυτοκτονικής ενέργειας.
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top