Με τροπολογία καταργείται η διάταξη του νόμου Διαμαντοπούλου που ουσιαστικά έβαζε φρένο… στους “αιώνιους φοιτητές”. Καβγάς Φίλη - Άδωνι στην Βουλή. Το σχόλιο της Γεννηματά.

Με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, το υπουργείο Παιδείας, ακυρώνει τη διάταξη του νόμου Διαμαντοπούλου, που προβλέπει τη διαγραφή των «αιώνιων φοιτητών».

Καταργείται δηλαδή η διάταξη που προέβλεπε ότι όσοι φοιτητές δεν εγγράφονται σε δυο συνεχόμενα εξάμηνα, χάνουν αυτόματα την ιδιότητα τους.

Σύμφωνα με το νόμο 4009/2011 ο φοιτητής εγγράφεται στη σχολή στην αρχή κάθε εξαμήνου σε ημερομηνίες που ορίζονται από την κοσμητεία και δηλώνει τα μαθήματα που επιλέγει, αν, όμως, δεν εγγραφεί για δύο συνεχόμενα εξάμηνα, διαγράφεται αυτοδικαίως από τη σχολή με διαπιστωτική πράξη του κοσμήτορα.

Παράλληλα ο Νίκος Φίλης με τη διάταξη που έφερε στη συζήτηση στη Βουλή για την ιδιωτική εκπαίδευση καταργεί και την υποχρέωσή των «αιώνιων» φοιτητών να επανεγγράφονται ανά εξάμηνο.

Όπως σημειώνει το «Βήμα», παρ’ όλο που στην εισηγητική διάταξη αναφέρεται ότι το υπουργείο Παιδείας καταργεί μόνο την αυτοδίκαιη διαγραφή λόγω μη εγγραφής σε δύο εξάμηνα (τροποποίηση της παρ. 2 του άρ. 33 του Ν. 4009/2011), επειδή καταργεί επίσης τη διάταξη που αναφέρει μέχρι πότε διατηρείται η φοιτητική ιδιότητα (παρ. 1, άρ. 49 του Ν. 4009), τελικά αδρανοποιεί συνολικά τη διάταξη του προηγούμενου νόμου-πλαισίου η οποία παρέχει τη δυνατότητα είτε διαγραφής μετά το ν+2 είτε συνέχισης της φοίτησης με τις προϋποθέσεις του εσωτερικού οργανισμού των ΑΕΙ.
Καβγάς Φίλη - Γεωργιάδη στη Βουλή

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και τον παριστάμενο υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη για την τροπολογία που έφερε προς ψήφιση και αφορά στους αιώνιους φοιτητές, εξαπέλυσε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

«Εμπίπτει και σε εσάς αυτή η τροπολογία κ. Φίλη; Νομοθετείτε και για τον εαυτό σας; Για να πάρετε πτυχίο από τη Νομική;», τόνισε απευθυνόμενος προς τα κυβερνητικά έδρανα ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, προκαλώντας αντιδράσεις στα έδρανα της συμπολίτευσης. «Την λέξη ξεφτίλα τα επόμενα 50 χρόνια εσείς και το κόμμα σας δεν θα την ξαναπείτε…», ανέφερε σε υψηλούς τόνους ο Αδ. Γεωργιάδης.

Απαντώντας ο Νίκος Φίλης υποστήριξε ότι η επίμαχη ρύθμιση αφορά ενεργούς φοιτητές, που για δύο συνεχή εξάμηνα δεν πήγαν να εγγραφούν και τώρα θα μπορούν –όπως είπε- να εγγραφούν στο εξάμηνο τους. 


Πηγή
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top