Αγοράκι 4-5 ετών που εξετάστηκε για πόνο στην κοιλιά βρέθηκε γεμάτο γρατσουνιές στα αυτιά και μώλωπες στο σώμα, ενώ ένα βρέφος 2 μηνών μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με κάταγμα στον μηρό. Είναι μόνο τρία από τα εκατοντάδες περιστατικά σωματικής κακοποίησης παιδιών που αποκαλύπτονται τυχαία στις παιδιατρικές κλινικές των νοσοκομείων της χώρας, όπου τα παιδιά διακομίζονται για άλλες αιτίες. Αλλα κρούσματα αποκαλύπτονται με εισαγγελικές εντολές, έπειτα από καταγγελίες γειτόνων, ενώ υπολογίζεται ότι 9 στα 10 κρούσματα δεν αποκαλύπτονται ποτέ.

Εκατόν σαράντα γιατροί θα εκπαιδευτούν για τη σωστή και έγκαιρη διαχείριση ανάλογων περιστατικών, στο πλαίσιο του 1ου Εθνικού Προγράμματος Επιμόρφωσης, που διοργανώνει αύριο στη Θεσσαλονίκη η Εταιρεία κατά της Κακοποίησης του Παιδιού ΕΛΙΖΑ.

Η πρωτοβουλία έρχεται να καλύψει μέρος του κενού που υπάρχει στη χώρα σχετικά με τη σωστή αναγνώριση, αναφορά και διαχείριση θυμάτων σωματικής βίας και των οικογενειών τους, αλλά και την ελλιπή ενημέρωση των πολιτών για την υποχρέωση αναφοράς ανάλογων περιστατικών στις αρμόδιες Αρχές.


«Οσο νωρίτερα αναγνωριστεί και αντιμετωπιστεί ένα περιστατικό κακοποίησης τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες το παιδί να έχει μια φυσιολογική ζωή», επεσήμανε η διοικητική διευθύντρια της εταιρείας ΕΛΙΖΑ, ψυχολόγος Αφροδίτη Στάθη, προσθέτοντας πως μέσα από τα προγράμματα επιμόρφωσης επιχειρείται να προκύψει ένα «manual» ορθής διαχείρισης για τους επαγγελματίες της υγείας.


Από αριστερά, η νομική σύμβουλος της διεπιστημονικής ομάδας, Ηλέκτρα Κουτσούκου, η επίκουρη καθηγήτρια Παιδιατρικής ΕΚΠΑ Αλεξάνδρα Σολδάτου και η παιδίατρος του Αγλαΐα Κυριακού Μπίλιω Παούρη


Με μώλωπες
Ενα παράδειγμα της βήμα προς βήμα διαχείρισης παρέθεσε η Αλεξάνδρα Σολδάτου, επίκουρη καθηγήτρια Παιδιατρικής στη Β' Παιδιατρική Κλινική του ΕΚΠΑ στο Νοσοκομείο Αγλαΐα Κυριακού και μέλος της διεπιστημονικής ομάδας.

«Ηρθε στα επείγοντα ένα παιδάκι προσχολικής ηλικίας, 4-5 ετών, με πόνο στην κοιλιά. Από την εξέταση διαπιστώθηκε πως ήταν γεμάτο γρατσουνιές και στα δύο αυτιά, αλλά και μώλωπες στον κορμό, που δεν μπορούσαν να αποδοθούν σε κάποιο πέσιμο, κάποιο ατύχημα με ποδήλατο ή κάτι ανάλογο. Αμέσως έγινε αντιληπτό ότι πρόκειται για ένα παιδί που βρίσκεται σε κίνδυνο», σημείωσε και προσέθεσε: «Απευθυνθήκαμε αρχικά στους γονείς και τους κάναμε κοινωνούς. Τους είπαμε πως αυτά τα σημάδια μας ανησυχούν και πως πρέπει να κάνουμε αιματολογικές εξετάσεις. Οταν αυτές βγήκαν καλές, τους είπαμε πως αυτά τα σημάδια δεν δικαιολογούνται, και τους καλέσαμε να σκεφτούν μήπως χτύπησε κάπου το παιδί. Μετά απευθυνθήκαμε στην κοινωνική υπηρεσία για τα περαιτέρω».

Σύμφωνα με τα μέλη της διεπιστημονικής ομάδας, το ίδιο το παιδί ερωτάται, όταν χρειάζεται, με συγκεκριμένο τρόπο, χωρίς την παρουσία των γονέων, και συχνά με τη συνδρομή παιδοψυχολόγων. Οταν προκύπτουν ισχυρές ενδείξεις πως υπάρχει περιστατικό κακοποίησης, ειδοποιείται η Εισαγγελία.

Ενα από τα πιο σοκαριστικά περιστατικά που κλήθηκαν να διαχειριστούν οι γιατροί της Κλινικής ήταν αυτή ενός κοριτσιού 3 ετών που εξετάστηκε για πυρετό, αλλά βρέθηκε να έχει ολόκληρο αποτύπωμα από σίδερο στον μηρό. «Η μητέρα είπε πως το παιδί έπαιζε ενώ εκείνη σιδέρωνε και πως μπουρδουκλώθηκε στο καλώδιο, με αποτέλεσμα το σίδερο να πέσει πάνω στο πόδι του και να το κάψει. Η ιστορία ακουγόταν πιστευτή και ταίριαζε με τα τραύματα, γιατί εντοπίσαμε και ένα επιπλέον φευγαλέο έγκαυμα πιο κάτω στο πόδι, που έδειχνε πως κάτι έπεσε πάνω του», είπε η κ. Σολδάτου. «Προέκυψαν όμως άλλα πράγματα, όπως το ότι το παιδί είχε νοσηλευτεί ήδη άλλες τρεις φορές στο νοσοκομείο, για άλλον τραυματισμό και γιατί ήπιε κάποιο φάρμακο και κάποιο απορρυπαντικό», σημείωσε και προσέθεσε πως ειδοποιήθηκε η κοινωνική υπηρεσία, καθώς κρίθηκε πως επρόκειτο για ένα παραμελημένο παιδί, με ελλιπή επίβλεψη.


Ο καθηγητής Παιδιατρικής-Πνευμονολογίας του ΑΠΘ, Ιωάννης ΤσανάκαςΟι κοινωνικές υπηρεσίες παρείχαν την αναγκαία στήριξη και στην τρίτη περίπτωση, αυτή ενός βρέφους 2 μηνών που μεταφέρθηκε από πόλη της Πελοποννήσου με μηριαίο κάταγμα. Ειδοποιήθηκε η Εισαγγελία. Η μητέρα υποστήριξε πως η ίδια έπεσε πάνω στο μωρό όταν πήγε να καθίσει σε μια σπασμένη καρέκλα.

Από 10 έως 15 περιστατικά κακοποίησης παιδιών καλούνται να διαχειριστούν ετησίως οι γιατροί της Γ' Παιδιατρικής Κλινικής του ΑΠΘ στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, ενώ πολύ περισσότερες φορές νοσηλεύονται παιδιά θύματα βίας έπειτα από εισαγγελική εντολή.

«Το 1981 όταν ήμουν στην Αγγλία, υπήρχε ένα περιστατικό βρέφους που το έφερε ο πατέρας του γιατί δεν μπορούσε να κοιμηθεί. Το μωρό είχε τρία κατάγματα στο χέρι. Οπως διαπιστώθηκε, ο πατέρας ήταν αλκοολικός, είχε γυρίσει μεθυσμένος στο σπίτι και το πέταξε στον τοίχο γιατί δεν ησύχαζε. Τότε φανταζόμουν ότι αυτό ήταν ένα ακραίο κρούσμα, που έρχεται από τα? άστρα. Στη συνέχεια διαπίστωσα πως έχουμε κι εδώ περιστατικά κακοποίησης», ανέφερε ο διευθυντής της Κλινικής, καθηγητής Παιδιατρικής - Πνευμονολογίας του ΑΠΘ, Ιωάννης Τσανάκας.

Απεργία πείνας
Τον ίδιο έχει στιγματίσει η περίπτωση δύο αδελφών-θυμάτων κακοποίησης, που όμως έκαναν απεργία πείνας στο νοσοκομείο, ζητώντας να επιστρέψουν στο βίαιο οικογενειακό τους περιβάλλον. «Ηταν δύο παιδιά 7 και 14 ετών, που μας ήρθαν με εισαγγελική εντολή. Επί τρεις μέρες ήταν αγκαλιασμένα το ένα με το άλλο και δεν έτρωγαν, ζητώντας να πάνε πίσω στους γονείς τους που τα κακοποιούσαν», είπε ο κ. Τσανάκας. Τα παιδιά τελικά στάλθηκαν στη γιαγιά τους, που έμενε στο διπλανό σπίτι και ουσιαστικά πίσω στο οικογενειακό τους περιβάλλον.

ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ
Τρεις στους 4 εφήβους θύματα σωματικής βίας

Τρία στα τέσσερα παιδιά εφηβικής ηλικίας (11 έως 16 ετών) δήλωσαν πως έχουν εκτεθεί στη σωματική βία, στο πλαίσιο της μεγάλης επιδημιολογικής μελέτης «Becan Stydy για την Κακοποίηση και Παραμέληση του Παιδιού στα Βαλκάνια» του Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού. Το ποσοστό (76,37%) σοκάρει και σύμφωνα με τη διοικητική διευθύντρια της ΕΛΙΖΑ, Αφροδίτη Στάθη, είναι η μοναδική μελέτη που δίνει κάποιο στατιστικό στοιχείο για την κακοποίηση παιδιών στην Ελλάδα.

«Δυστυχώς το γνωστό ''δίνω στο παιδί ξύλο για να στρώσει'', συνεχίζει να αποτελεί κομμάτι της καθημερινότητάς μας», επεσήμανε η κ. Στάθη, ενώ σύμφωνα με τη νομική σύμβουλο της εταιρείας και μέλος της διεπιστημονικής ομάδας, Ηλέκτρα Κουτσούκου, τα περιστατικά κακοποίησης αυξάνονται τα τελευταία χρόνια. «Σε αυτό συντελεί και η οικονομική κρίση, αλλά και η εκπαίδευση των ανθρώπων που διαχειρίζονται τέτοια περιστατικά», ανέφερε.

Τα παιδιά-θύματα είναι από βρεφικής μέχρι εφηβικής ηλικίας, ενώ οι γονείς καλύπτουν όλο το κοινωνικοοικονομικό φάσμα, καθώς έχουν καταγραφεί κρούσματα και από γονείς υψηλού μορφωτικού και βιοτικού επιπέδου. Χαρακτηριστική περίπτωση παραμέλησης (που ισοδυναμεί με βία) είναι αυτή ενός ζευγαριού υψηλού επιπέδου, που ήταν φυτοφάγοι και ήθελαν και τα παιδιά τους να είναι φυτοφάγα, ενώ δεν τους έκαναν εμβόλια, με αποτέλεσμα αυτά να νοσηλευτούν με σιδηροπενική αναιμία και υποβιταμίνωση.

Η σωματική κακοποίηση αποτελεί μία από τις δέκα μείζονες δυσμενείς εμπειρίες της παιδικής ηλικίας. Η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να σώσει τη ζωή ενός παιδιού, ιδιαίτερα αυτών με ηλικία κάτω των 4 ετών. Εκτός από τις άμεσες ολέθριες συνέπειες στην υγεία των παιδιών (αναπηρία, παραμορφωτικά τραύματα, διαταραχές συμπεριφοράς και διάθεσης), πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει πως τα τραυματικά γεγονότα της παιδικής ηλικίας έχουν αθροιστική επίδραση και σχετίζονται με χρόνια προβλήματα σωματικής και ψυχικής υγείας στην ενήλικη ζωή, ενώ μπορεί να επηρεάσουν ακόμα και το προσδόκιμο επιβίωσης, καθώς τα θύματα κακοποίησης έχουν αυξημένους κινδύνους προσβολής από καρδιαγγειακά νοσήματα και αυξημένα ποσοστά κατάθλιψης, χρήσης ουσιών κ.ά. Σε πρόσφατη μελέτη στις ΗΠΑ διαπιστώθηκε πως τα παιδιά θύματα βίας είχαν πιο γηρασμένα κύτταρα από άλλα άτομα της ηλικίας τους.

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΑΠΟ ΤΟ 2008
Οι δράσεις του σωματείου Ελίζα

Το Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο ΕΛΙΖΑ, Εταιρεία κατά της Κακοποίησης του Παιδιού, ιδρύθηκε το 2008 και προσφέρει προστασία σε παιδιά που έχουν υποστεί ή κινδυνεύουν να υποστούν κακοποίηση ή παραμέληση. Είναι το μόνο που δίνει έμφαση στην προσχολική ηλικία, ενώ στηρίζεται αποκλειστικά σε χρηματοδότηση ιδιωτών, εταιριών, οργανισμών, χωρίς καμία κρατική ενίσχυση. Το πρόγραμμα επιμόρφωσης, που ξεκίνησε από τους γιατρούς, σε συνεργασία και με τις Ιατρικές Σχολές των Πανεπιστημίων YALE και IOWA, θα επεκταθεί σε αστυνομικούς, κοινωνικούς λειτουργούς και άλλες επαγγελματικές ομάδες που διαχειρίζονται περιστατικά σωματικής κακοποίησης, ενώ θα ακολουθήσουν εκπαιδευτικά προγράμματα και για άλλες μορφές κακοποίησης, όπως η σεξουαλική.
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top