Μετά το Άσυλο Ανιάτων και το Χαμόγελο του Παιδιού, ακόμα τρεις φιλανθρωπικοί oργανισμοί, τα Παιδικά Χωριά SOS, το Γηροκομείο και το Ορφανοτροφείο Βόλου, έρχονται αντιμέτωποι με το «τέρας» του ΕΝΦΙΑ.


Τα Παιδικά Χωριά SOS, που, όπως αναφέρουν, δεν λαμβάνουν καμία κρατική επιχορήγηση για τα προγράμματά τους, καλούνται να πληρώσουν το ποσό των 92.000 ευρώ για ακίνητα τα οποία έχουν κληρονομήσει, αλλά δεν χρησιμοποιούν. «Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στη λειτουργία, για έναν ολόκληρο χρόνο, ενός κέντρου στήριξης παιδιού και οικογένειας, που μπορεί να βοηθήσει 300 οικογένειες με 450 παιδιά και να παρέχει εργασία σε δέκα εργαζομένους» δήλωσε ο γενικός διευθυντής του οργανισμού Γιώργος Πρωτόπαπας, όταν ενημερώθηκε για τη δυσάρεστη έκπληξη που του επεφύλασσε το υπουργείο Οικονομικών.

Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αδιαφορεί για τις ανάγκες των πλέον αδύναμων οικονομικά πολιτών, «επιβάλλοντας παράλογη και βαριά φορολόγηση σε κοινωφελή ιδρύματα». Υπέρογκα ποσά, στα οποία αδυνατούν να αντεπεξέλθουν, καλούνται να πληρώσουν για τον (παράλογο) ΕΝΦΙΑ τόσο το Γηροκομείο όσο και το Ορφανοτροφείο Βόλου, καθώς έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους ακίνητα από δωρεές (περί τα 75 το Γηροκομείο και 50 το Ορφανοτροφείο), πολλά από τα οποία, ωστόσο, παραμένουν αναξιοποίητα ή οι ενοικιαστές τους έχουν εδώ και καιρό κηρύξει «στάση πληρωμών».

Συγκεκριμένα, το Γηροκομείο καλείται να καταβάλει «χαράτσι» 61.000 ευρώ και το Ορφανοτροφείο 27.000 ευρώ, την ίδια ώρα που και τα δύο ιδρύματα κάνουν μεγάλες προσπάθειες προκειμένου να ανταποκριθούν στα έξοδα που απαιτούνται για την κάλυψη των βασικών αναγκών λειτουργίας τους.

Υπενθυμίζεται ότι το Ασυλο Ανιάτων, ένα από τα ιστορικότερα Κοινωφελή Μη Κερδοσκοπικά Σωματεία της χώρας, πρέπει να πληρώσει φέτος ποσό ύψους 1.028.000 ευρώ μόνο για τον ΕΝΦΙΑ, καθώς διαθέτει μεγάλη ακίνητη περιουσία που χρησιμοποιείται για την κάλυψη των αναγκών φροντίδας των εκατοντάδων ασθενών που υποστηρίζει. Επίσης «βαρύς» ήταν ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ και για το Χαμόγελο του Παιδιού, που καλείται -χωρίς να λαμβάνει κρατική επιχορήγηση- να δώσει περισσότερα από 57.000 ευρώ.

ΠΗΓΗ: δημοκρατία
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top