Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι θα προτείνει την κατάργηση του ορίου ημερών περιαγωγής στις κινητές τηλεπικοινωνίες μετά την κριτική που ασκήθηκε στην αρχική της ιδέα να περιορίσει το χρόνο που οι καταναλωτές θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν τα τηλέφωνά τους στο εξωτερικό.

Όπως υπενθυμίζει το Reuters, πριν δύο εβδομάδες ο πρόεδρος της Κομισιόν Jean - Claude Juncker ζήτησε να αναθεωρηθεί η προηγούμενη πρόταση για να γίνει πιο φιλική προς τον καταναλωτή, καθώς η εκτελεστική εξουσία της Ε.Ε. επιδιώκει να ενισχύσει τη δημόσια υποστήριξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Ψηφιακή Ενιαία Αγορά, Andrus Ansip δήλωσε στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου ότι δεν θα υπάρχει πλέον ένα επίσημο όριο όταν οι νέοι κανονισμοί τεθούν σε ισχύ τον Ιούνιο του 2017.

Η αρχική πρόταση της Κομισιόν ήταν να επιτραπεί η περιαγωγή στους καταναλωτές έως 90 ημέρες το χρόνο για μέγιστο διάστημα 30 διαδοχικών ημερών. Πέραν του διαστήματος αυτού οι εταιρείες κινητής θα μπορούσαν να επιβάλλουν χρεώσεις περιαγωγής.

Όπως δήλωσε ο Επίτροπος για την Ψηφιακή Οικονομία και Κοινωνία Günther H. Oettinger "η δράση της Κομισιόν για τις χρεώσεις περιαγωγής έχει φέρει αποτελέσματα για τους Ευρωπαίους καταναλωτές. Το σημερινό προσχέδιο κανόνων διασφαλίζει ότι μπορούμε να βάλουμε τέλος στις χρεώσεις περιαγωγής από τις 15 Ιουνίου του 2017 για όλους τους ανθρώπους που ταξιδεύουν περιοδικά στην Ε.Ε., διασφαλίζοντας παράλληλα ότι οι πάροχοι θα έχουν στη διάθεσή τους εργαλεία για να προστατευθούν από την κατάχρηση των κανόνων".

Ο νέος μηχανισμός θα βασίζεται στην αρχή της κατοικίας ή του "σταθερού δεσμού" που ενδέχεται να έχουν κάποιοι καταναλωτές με κάποιο κράτος-μέλος της ΕΕ (δηλαδή θα πρέπει να αποδεικνύεται η "συχνή" και "ουσιαστική" παρουσία του χρήστη στο κράτος-μέλος του παρόχου περιαγωγής). Όπως εξήγησαν οι αρμόδιοι επίτροποι, αυτό γίνεται για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο κάποιος καταναλωτής να αγοράσει μια κάρτα SIM από χώρα με φθηνές χρεώσεις και να τη χρησιμοποιεί σε άλλη χώρα με πιο ακριβές χρεώσεις.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, το Κολέγιο των Επιτρόπων θα εγκρίνει την τελική πρόταση έως τις 15 Δεκεμβρίου 2016, μετά το πέρας της περιόδου διαβουλεύσεων με το Σώμα Ευρωπαϊκών Ρυθμιστικών Αρχών για τις Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες (BEREC), τα κράτη-μέλη και όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.

Δικλείδες ασφαλείας

Σύμφωνα με τον Κανονισμό 2120/2015 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από τις 15 Ιουνίου 2017 καταργούνται όλα τα τέλη περιαγωγής για κλήσεις, αποστολή μηνυμάτων κειμένου, μηνυμάτων MMS και χρήση διαδικτύου μέσω κινητού τηλεφώνου (mobile internet), στα 28 κράτη μέλη της Ε.Ε., καθώς και στο Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία και την Ισλανδία.

Όπως εξηγούν στελέχη τηλεπικοινωνιακών παρόχων στην Ελλάδα με τους οποίους επικοινώνησε το Capital.gr, πρακτικά η κατάργηση των εθνικών τελών περιαγωγής (roaming) αυτό σημαίνει πως από τον Ιούνιο του 2017 οι συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας που ταξιδεύουν ή διαμένουν σε χώρες της Ε.Ε. θα μπορούν να κάνουν χρήση του κινητού τους με τους ίδιους όρους και χρεώσεις που προβλέπει το συμβόλαιό τους στην Ελλάδα. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, ο νέος μηχανισμός περιλαμβάνει δικλείδες ασφαλείας ώστε να αποτραπούν φαινόμενα καταναλωτών να αγοράζουν κάρτες SIM από χώρες με φθηνότερα τιμολόγια και να τη χρησιμοποιεί σε άλλες με ακριβότερες χρεώσεις, κάτι που θα οδηγούσε σε σοβαρές στρεβλώσεις. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως οι πάροχοι στην Ελλάδα έχουν ήδη καταργήσει σε κατηγορίες συμβολαίων τις επιπλέον χρεώσεις roaming και μέχρι την προθεσμία που έχει δοθεί, η κατάργηση θα είναι καθολική.

Σημειώνεται, τέλος, πως η Ελλάδα και άλλες μεσογειακές χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία είχαν διαφοροποιηθεί από την πρόταση αυτή, αναφέροντας πως η κατάργηση του roaming δεν εξυπηρετεί την υλοποίηση των μεγάλων επενδύσεων που πραγματοποιούνται για τηλεπικοινωνιακά δίκτυα ώστε να εξυπηρετηθούν τα εκατομμύρια των τουριστών που τις επισκέπτονται.


Πηγή
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top