Πτώση ελικοπτέρου Απάτσι: Η «βαριά προσγείωση» του ελικοπτέρου των 18 εκ δολαρίων – Δείτε τις δυνατότητές τους (ΒΙΝΤΕΟ - ΦΩΤΟ)

Τρόπο να ανελκύσει το επιθετικό ελικόπτερο Απάτσι ΑΗ-64D εξετάζει το Γενικό Επιτελείο Στρατού καθώς αυτό εκτέλεσε «βαριά προσγείωση» όπως την χαρακτηρίζουν οι στρατιωτικοί.

Του Μαρίνου Γκασιάμη

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά το συγκεκριμένο ελικόπτερο μαζί με ένα ακόμα του ιδίου τύπου, εκτελούσε εικονικές βολές στο πλαίσιο της διακλαδικής άσκησης «ΣΑΡΙΣΑ 2016», όταν ξαφνικά κατά την φάση της αποχώρησης παρουσίασε απώλεια ισχύος.

Οι δύο χειριστές του ένας ταγματάρχης ως κυβερνήτης και ένας υπολοχαγός ως συγκυβερνήτης αξιοποιώντας την εμπειρία τους και με μεγάλη ψυχραιμία οδήγησαν το ελικόπτερο σε βαριά προσγείωση στα αβαθή του κόλπου του Ορφανού, στην παραλία των Βρασνών.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες υπήρξε κίνδυνος για το ένα από τα δύο μέλη του πληρώματος καθώς ενώ ο ένας κατάφερε να βγει μόνος του ο δεύτερος αδυνατούσε.

Αμέσως στο σημείο έφτασε ομάδα ειδικών δυνάμεων και ένας άνδρας της, βούτηξε και κρατώντας την ανάσα του κατάφερε να απεγκλωβίσει τον χειριστή και να τον βγάλει στην επιφάνεια.

Σύμφωνα με το ΓΕΣ ολοκληρώθηκαν οι απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις των δύο χειριστών του ελικοπτέρου ΑΗ—64D της Αεροπορίας Στρατού, τα αποτελέσματα των οποίων κατέδειξαν ότι δεν διατρέχουν κανένα κίνδυνο.

Από το ΓΕΣ έχουν ξεκινήσει ήδη οι έρευνες για να διαπιστωθούν τα αίτια της βλάβης.

Η Ελλάδα είχε αγοράσει συνολικά 20 Απάτσι ΑΗ-64+ και 12 ΑΗ-64D Longbow στα οποία ανήκει και το ελικόπτερο του σημερινού συμβάντος.

Πρόκειται για το τρίτο ελικόπτερο αυτής της παρτίδας που τίθεται εκτός.

Θα εξεταστεί αν είναι εφικτή η επιδιόρθωσή του καθώς πέρα από τον πολλαπλασιαστή ισχύος που αποτελεί για το Στρατό Ξηράς είναι δύσκολοι καιροί για να θέτει κανείς εκτός υπηρεσίας χωρίς προσπάθεια επισκευής ένα ελικόπτερο το κόστος του οποίου χωρίς τα οπλικά του συστήματα ξεπερνά τα 18 εκατομμύρια ανα μονάδα.

Τα ελικόπτερα Απάτσι Longbow διαθέτουν πολύ σημαντικές αναβαθμίσεις σε σχέση με την πρώτη γενιά μεταξύ των οποίων είναι

-Μακράς ακτίνας όπλα ακριβείας παντός καιρού και νυχτερινής δυνατότητας

-Ανίχνευση κινητών ή ακίνητων στόχων χωρίς να εντοπίζεται το ίδιο

- Κατηγοριοποίηση και ανάλογα με τον βαθμό κινδύνου μέχρι και 128 στόχων σε λιγότερο από ένα λεπτό.

Διαθέτει επίσης ενσωματωμένους αισθητήρες και ψηφιακά συστήματα επικοινωνίας. Συστήματα κατάστασης πεδίου μάχης και διαχείρισης πεδίου μάχης σε πραγματικό χρόνο με παράλληλη ψηφιακή αναμετάδοση εικόνων και θέσεων στόχων στα κέντρα διοικήσεως.

Στην περιοχή της Μεσογείου ελικόπτερα Απάτσι διαθέτουν μόνο οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας και του Ισραήλ.

 
 
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top