Κρύα νερά, καταρράκτες και «βάθρες» μέσα σε μία οργιώδη βλάστηση συνθέτουν έναν προορισμό με φανατικούς οπαδούς

Από τον
Αριστείδη Μάτιο

Αποτελεί παραδοσιακά πόλο έλξης για χιλιάδες ταξιδευτές που προτιμούν τον εναλλακτικό τουρισμό, το καλό φαγητό και τις χαμηλές τιμές. Ειδικά τα τελευταία χρόνια, λόγω της κρίσης, οι φανατικοί επισκέπτες της πολλαπλασιάστηκαν - από φοιτητές μέχρι οικογένειες που συρρέουν στα γραφικά χωριά της και ανακαλύπτουν τις άγριες ομορφιές της. Η Σαμοθράκη, το νησί των μεγάλων θεών, η... γενέτειρα της Νίκης της Σαμοθράκης, γνωρίζει σημαντική τουριστική άνθηση και υπόσχεται μοναδικές διακοπές για όλα τα γούστα!


Το σημερινό όνομα της νήσου προέρχεται από το αρχαιοελληνικό Σάμος, που σημαίνει «ύψος κοντά στον γιαλό» και ήταν μία από τις ονομασίες της κατά την αρχαιότητα, σύμφωνα με τον Ηρόδοτο. Το όνομα του νησιού είναι ευρύτατα γνωστό λόγω του αγάλματος της πτερωτής Νίκης (Νίκη της Σαμοθράκης), που βρίσκεται σήμερα στον Λούβρο των Παρισίων και χρονολογείται από το 220-190 π.Χ. Η Σαμοθράκη κατοικείτο από τα προϊστορικά χρόνια, όταν γεννήθηκε η μυστηριακή θρησκεία των Καβείρων που καθιέρωσε το νησί ως ένα από τα μεγαλύτερα θρησκευτικά κέντρα της αρχαιότητας.


Αργότερα, κατά τον 7ο αιώνα, ήρθαν στο νησί οι πρώτοι Ελληνες, αιολικής καταγωγής. Η σημερινή Παλαιάπολη αποτελούσε κατά την αρχαιότητα το σημαντικότερο κέντρο του νησιού, το οποίο κυβερνιόταν από «βασιλέα», λάτρευε ως προστάτιδα την Αθηνά και έκοβε δικό του αργυρό νόμισμα.

Εκατοντάδες ρυάκια

Η Σαμοθράκη είναι πλούσια σε νερά, σε εκατοντάδες μικρά ρυάκια και ποταμάκια με γάργαρο νερό που έρχεται από το όρος Σάος. Πλήθος πηγών κατεβαίνουν ακτινωτά από το βουνό και σχηματίζουν κλιμακωτά καταρράκτες και τις περίφημες «βάθρες». Φημισμένες είναι η βάθρα του ποταμού Τσιβδογιάννη και η «γριά βάθρα» κοντά στα Θέρμα, από όπου ξεκινά και η ανάβαση στο όρος Φεγγάρι. Τα μικρά και μεγάλα ρυάκια σχηματίζουν επίσης πολλούς καταρράκτες και το μεγαλύτερο ρέμα του νησιού είναι ο Φονιάς, με ψηλότερο καταρράκτη του την Κλείδωση, ύψους 35 μέτρων. Αλλοι καταρράκτες είναι αυτοί της Κακιάς Πλακάς και της Καριάς.

Βόλτα στη Χώρα

Η Χώρα, κρυμμένη από τους πειρατές και τους ανέμους σε ένα κοίλωμα κάτω από τον Σάο, σας χαρίζει από την πρώτη κιόλας ματιά τις πιο γραφικές εικόνες. Κεραμιδένιες στέγες απλώνονται αμφιθεατρικά δίπλα δίπλα, το φως λούζει τα στενά φιδίσια καλντερίμια και πάνω στα κεραμίδια οι πέτρες δεν είναι διακοσμητικές, αλλά προστατεύουν από τον μανιασμένο άνεμο. Ενας οικισμός που έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός, μια βόλτα στην αυθεντική ομορφιά.

Το Λαογραφικό Μουσείο Σαμοθράκης βρίσκεται στη Χώρα και στεγάζεται σε παραδοσιακό κτίσμα του 19ου αιώνα, δίπλα στη εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου. Στο ισόγειο του μουσείου θα θαυμάσετε τα σύνεργα του «κεχαγιά» (όπως λέγεται ο κτηνοτρόφος στη Σαμοθράκη), διάφορα γεωργικά εργαλεία, εργαλεία για την επεξεργασία της κλωστής και τον παραδοσιακό αργαλειό. Ανεβαίνοντας στον πρώτο όροφο του Λαογραφικού Μουσείου ο επισκέπτης βλέπει την αναπαράσταση ενός σαμοθρακίτικου νοικοκυριού, με ανάμεικτα στοιχεία (λαϊκά και αστικά). Δεσπόζουσα θέση έχει η ξύλινη «μεσάνδρα» των αρχών του 20ού αι., εντοιχισμένη ντουλάπα που συναντούσες σε όλα τα σαμοθρακίτικα σπίτια.
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top