Τα στατιστικά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, σχετικά με την εξέλιξη του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της περιόδου Ιανουαρίου-Μαΐου 2016, είναι αποκαρδιωτικά και επιβεβαιώνουν την βαθύτατη ύφεση που διέρχεται η εθνική μας οικονομία. Η δυσμενής εξέλιξη των κύριων μεγεθών του ισοζυγίου πληρωμών είναι άκρως ανησυχητική, εκπέμποντας το δυσοίωνο μήνυμα περί της συντελούμενης διεύρυνσης του υφεσιακού ρήγματος. Οι ακόλουθες στατιστικές παρατηρήσεις πιστοποιούν την παταγώδη αποτυχία της ασκούμενης μνημονιακής πολιτικής, μιας πολιτικής που ανακυκλώνει την κρίση, αντί να συμβάλλει στην ώθηση της οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά. Πιο συγκεκριμένα:

1) Την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2015/2016, οι εξαγωγές προϊόντων από 10,45 ελαττώθηκαν σε 9,57 δις ευρώ (€), που αντιστοιχεί σε ποσοστό μείωσης -8,4%. Αξιοπρόσεκτο είναι ότι το πεντάμηνο Ιανουαρίου-Μαΐου 2016 σε σύγκριση με το αντίστοιχο πεντάμηνο του 2014, η μείωση των εξαγωγών ανήλθε σε -10,4%, αντανακλώντας έτσι την συνεχή καταβαράθρωση της ανταγωνιστικότητας του οικονομικού μας συστήματος.

2) Εξαιρετικά ανησυχητική είναι η διαπίστωση περί μείωσης της εισροής τουριστικού συναλλάγματος κατά -6,3% την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2015/2016. Την περίοδο αυτή οι εισπράξεις τουριστικού συναλλάγματος από 2,22 ελαττώθηκαν σε 2,08 δις €. Η συρρίκνωση αυτή υποδηλώνει την κάμψη της τουριστικής δραστηριότητας κατά την διάρκεια του 2016, κάμψη που αντανακλά την καθήλωση της εθνικής οικονομίας στο τέλμα της ύφεσης.

3) Την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2015/2016, οι εισαγωγές προϊόντων συμπεριλαμβανομένων και των πετρελαιοειδών από 18,56 συρρικνώθηκαν σε 16,44 δις € ή ποσοστό μείωσης -11,4%. Η ελληνική οικονομία είναι πλήρως εξαρτημένη από εισαγόμενες πρώτες και ενδιάμεσες ύλες, είδη μηχανολογικού εξοπλισμού, διαρκή καταναλωτικά αγαθά (επιβατικά αυτοκίνητα, ηλεκτρικές συσκευές, κ.ά.), προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, κ.λπ. Η πτωτική τάση των εισαγωγών κατά την διάρκεια του 2016, συνεπάγεται την μείωση της δαπάνης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων για την αγορά καταναλωτικών και επενδυτικών αγαθών. Η ελάττωση όμως της εγχώριας ζήτησης για καταναλωτικά και επενδυτικά προϊόντα, καθρεφτίζει την παρατεταμένη ύφεση και την δυσπραγία της εθνικής οικονομίας.

4) Αξιοσημείωτες είναι οι εξελίξεις στον σημαντικό κλάδο των πετρελαιοειδών. Την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2015/2016, οι εξαγωγές της χώρας σε καύσιμα από 2,92 έπεσαν στα 2,18 δις €, που αντιστοιχεί σε ποσοστό μείωσης -25,3%. Αν αναλογιστούμε ότι ο κλάδος των πετρελαιοειδών συντελεί στην παραγωγή τουλάχιστον του 10% του ΑΕΠ της χώρας, καθίσταται εμφανές ότι η κρίση της εθνικής μας οικονομίας είναι δομική και πλήττει καίριους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας. Πέραν πάσης αμφιβολίας, τα πετρελαιοειδή είναι ο σπουδαιότερος τομέας της ελληνικής οικονομίας. Χαρακτηριστική είναι η διαπίστωση ότι δύο μόνο επιχειρήσεις από τον κλάδο των πετρελαιοειδών, τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ) και η Motor Oil, πραγματοποίησαν το 2014 συνολικές πωλήσεις 18,5 δις €, που αντιπροσώπευαν το 10,5% του ΑΕΠ της χώρας.

Για επίλογο της σημερινής μας ανάλυσης, αφήσαμε το σχολιασμό της πορείας των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών, καθότι αποτελούν τον βασικότερο προσδιοριστικό παράγοντα των βραχυπρόθεσμων αναπτυξιακών τάσεων της εθνικής οικονομίας. Την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2015/2016, οι εξαγωγές της χώρας σε προϊόντα και υπηρεσίες από 19,77 ελαττώθηκαν σε 15,80 δις € ή ποσοστιαία μείωση -20,1%. Η πτωτική τάση της εξαγωγικής δραστηριότητας είναι δραματική. Αν η μείωση των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών συνεχιστεί με τους ίδιους ρυθμούς και τους εναπομείναντες μήνες τους 2016, τότε με μαθηματική βεβαιότητα η συρρίκνωση του πραγματικού ΑΕΠ εντός του 2016 θα υπερβεί το -3%. Ως γνωστόν, η κυβέρνηση με το κουαρτέτο προσδοκούν το 2016 σε ελάττωση του πραγματικού ΑΕΠ γύρω στο -0,7. Αν η αναπτυξιακή επίδοση της εθνικής οικονομίας το 2016 υπερβεί έστω το -2%, αναπόφευκτα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα εξαναγκαστεί να ζητήσει από τους πιστωτές την έναρξη των συζητήσεων για την υπογραφή τέταρτου μνημονίου. Η δυναμική της οικονομικής-δημοσιονομικής κρίσης είναι ανεξέλεγκτη και μακάρι ο Θεός να μας βοηθήσει να βγούμε από το αδιέξοδο.
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top