Ο εντοπισμός και ο εγκλωβισμός «εχθρικών» ελικοπτέρων από τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας της 79 ΑΔΤΕ (Σάμος ), καθώς και η μεταφορά Τμημάτων Αμέσου Επεμβάσεως με μεταφορικά ελικόπτερα, ήταν τα βασικά εκπαιδευτικά αντικείμενα στα οποία ασκήθηκαν δύο επίλεκτες Μονάδες του Στρατού Ξηράς, η 79 ΑΔΤΕ και η 1η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού (1η ΤΑΞΑΣ).
Οι επιδόσεις των ασκούμενων τμημάτων ήταν άριστες, αφού τα «εχθρικά» ελικόπτερα που παραβίασαν τα όρια του εθνικού μας εναέριου χώρου στο ανατολικό Αιγαίο, κατά το σενάριο της άσκησης, εγκλωβίστηκαν από τα ραντάρ των αντιαεροπορικών συστημάτων και πλέον η κατάρριψή τους ήταν μόνο θέμα χρόνου και διαταγής.
Επίσης, μέσα στα προβλεπόμενα χρονικά όρια, μετακινήθηκε το στρατιωτικό προσωπικό με τα μεταφορικά ελικόπτερα και αποβιβάστηκε με ασφάλεια στην καθορισμένη περιοχή, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της άσκησης.
Επίσης, τμήματα των Ειδικών Δυνάμεων, εκμεταλλευόμενα τις δυνατότητες των ελικοπτέρων, πραγματοποίησαν διείσδυση στο «εχθρικό» προγεφύρωμα, που ανάπτυξε ο υποτιθέμενος εχθρός, ώστε να διευκολύνουν την επιθετική επιστροφή των φίλιων δυνάμεων.
Η άσκηση διεξήχθη με πλήρη επιτυχία και έδωσε την ευκαιρία στο προσωπικό των δυνάμεων της νήσου Σάμου (79 ΑΔΤΕ) και σε αυτό των ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού (1η ΤΑΞΑΣ) να αντιμετωπίσουν με ρεαλισμό επεισόδια του συγχρόνου πεδίου των επιχειρήσεων.
Η 1η ΤΑΞΑΣ έχει ως αποστολή τη διοίκηση, τον έλεγχο και την εκπαίδευση των Μονάδων Αεροπορίας Στρατού. Έχει τη δυνατότητα εκτέλεσης επιχειρήσεων μάχης, σε συνεργασία με τα άλλα όπλα του Στρατού Ξηράς ή και ανεξάρτητα από αυτά, αλλά και να εκτελεί ποικίλες αποστολές μάχης και Διοικητικής Μέριμνας (ΔΜ), ανεξάρτητα ή σε συνεργασία με τους άλλους κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων.
Στην 1η ΤΑΞΑΣ υπάγονται όλες οι Μονάδες Αεροπορίας Στρατού (ΜΑΣ). Διαθέτει για τις επιχειρήσεις μεταφορικά ελικόπτερα Σινούκ και επιθετικά ελικόπτερα Απάτσι. Έδρα της είναι το Στεφανοβίκειο Μαγνησίας.
Χ.Α.Κ.


Πηγή

 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top