Ο ήπιος χειμώνας και οι δυνατές μπόρες του Απριλίου «θέριεψαν» τα σιτάρια στον Θεσσαλικό κάμπο, εκεί όπου οι στρεμματικές αποδόσεις έφτασαν ως και τα 600 κιλά/στρ. -σε κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις λ.χ. στη Νίκαια Λάρισας και τα 800 κιλά/στρ.- ενώ πέρυσι είχαν δώσει μέχρι 350-400 κιλά.

«Η στρεμματική απόδοση είναι αυξημένη, η ποιότητα εξαιρετική, αλλά οι τιμές θα μείνουν σε χαμηλά επίπεδα και οι αγρότες παρότι έχουν μεγαλύτερη παραγωγή θα πάρουν σχεδόν τα ίδια χρήματα με πέρυσι.

Αν μάλιστα συνυπολογίσει κανείς ότι έκαναν περισσότερα έξοδα για ποτίσματα και λιπάσματα, μαζί και τις αυξημένες εισφορές που ισχύουν πλέον για τον ΟΓΑ, αλλά και την επιστροφή του φόρου στο πετρέλαιο που δεν την έχουμε πάρει εδώ και τρία χρόνια, φαίνεται ότι τελικά δεν θα μείνει τίποτα», λέει στο «Εθνος» ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λαρισαίων Αγροτών, Χρήστος Σιδερόπουλος.


Σε αναμονή οι ιταλικές βιομηχανίεςΠάνω από το 60% της ελληνικής παραγωγής σιτηρών κατευθύνεται στην Ιταλία, τη Γαλλία και το Μαρόκο, που εσχάτως έγινε αγορά για την Ελλάδα


Οι ιδιαίτερες καιρικές συνθήκες, με τις έντονες βροχές και τις υψηλές θερμοκρασίες, λίγο πριν τον θερισμό, είχαν ως αποτέλεσμα να «ξασπρίσουν», όπως λένε οι αγρότες, τα σιτάρια. Αυτό ανεβάζει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, καθώς αυξάνεται η ποσότητα της πρωτεΐνης και είναι χαρακτηριστικό πως το 80% των σιταριών του Θεσσαλικού κάμπου έχουν πάνω από 13% πρωτεΐνη, που δίνει καλύτερο και νοστιμότερο σιμιγδάλι. Μάλιστα οι ιταλικές βιομηχανίες ζυμαρικών, παραδοσιακοί αγοραστές ελληνικού σκληρού σιταριού, είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένες, αλλά και αυτές δεν δίνουν καλή τιμή, περιμένοντας και το... καναδέζικο σιτάρι.Ο Καναδάς, μια από τις μεγαλύτερες σιτοπαραγωγικές χώρες του κόσμου, έχει τεράστια αποθέματα προϊόντος, ήδη από την περσινή καλλιεργητική χρονιά και τον Αύγουστο, όταν θεριστούν εκεί τα φετινά σιτάρια, θα γίνει η τελική αποτίμηση για να δει τι ποσότητες θα στείλει στην Ευρώπη και σε ποια τιμή.

Χαμηλές προσδοκίες
Μέχρι στιγμής οι έμποροι δίνουν 12-17λ./κιλό, ανοιχτή τιμή, αλλά και οι πιο αισιόδοξοι δεν πιστεύουν ότι το τελικό ποσό που θα πάρει στο χέρι ο παραγωγός θα ξεπεράσει τα 20λ./κιλό.

«Πέρυσι ξεκινήσαμε με 21-22λ./κιλό και στο τέλος πήραμε 26-28,5λ./κιλό. Οταν φέτος αρχίζουμε με ανοιχτή τιμή στα 11-17λ./κιλό, πόσο περισσότερο να περιμένουμε;», αναρωτιέται ο Χρ. Σιδερόπουλος.

Η Ελλάδα κατέχει την τέταρτη θέση στην Ευρώπη σε παραγωγή σιτηρών, με 9 εκατ. στρέμματα, από τα οποία τα 6,5 εκατ. στρέμματα είναι σιτάρι. Η συνολική παραγωγή αναμένεται να ξεπεράσει τους 1.500.000 τόνους -πέρυσι ήταν λιγότερο από 1.000.000 τόνοι- και από αυτούς σχεδόν το 80% αφορά στο σκληρό σιτάρι. Περισσότερο από το 60% από αυτό κατευθύνεται προς την Ιταλία, τη Γαλλία και το Μαρόκο που εσχάτως έγινε αγορά για την Ελλάδα.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό πως μόνο στον Θεσσαλικό κάμπο οι καλλιεργούμενες με σιτηρά εκτάσεις αυξήθηκαν φέτος κατά 35%, καθώς, σύμφωνα με τον κ. Σιδερόπουλο, «οι αγρότες έχουν φύγει πλέον από το βαμβάκι και τα τεύτλα, ενώ κάποιοι εγκατέλειψαν και το καλαμπόκι».

Οι καλές τιμές τα προηγούμενα χρόνια και οι ικανοποιητικές στρεμματικές αποδόσεις οδήγησαν πολλούς αγρότες στην απόφαση να στραφούν στο σιτάρι πιστεύοντας πως έτσι θα αυξήσουν το εισόδημά τους.

Σε απόγνωση οι παραγωγοί
Αναγκάζονται να πουλήσουν με ανοιχτή τιμή στους εμπόρους

«Οι παραγωγοί βρίσκονται σε αναβρασμό. Η αρχική ικανοποίηση για τις πολύ καλές αποδόσεις και την ποιότητα του σιταριού μετατράπηκε σε απελπισία. Οι τιμές είναι εξευτελιστικές και δεν καλύπτουν καν το κόστος παραγωγής. Οι αγρότες αναγκάστηκαν να δώσουν το σιτάρι φτηνά στους εμπόρους, παίρνοντας προκαταβολή 12-15λ./κιλό, μη έχοντας και πού να το αποθηκεύσουν. Δύσκολα στο τέλος θα πάρουν κάτι παραπάνω» λέει ο Παναγιώτης Καλογιάννης, νέος αγρότης από τη Χάλκη Λάρισας και μέλος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λαρισαίων Αγροτών.

Πρωτοφανείς για την περιοχή ήταν και οι στρεμματικές αποδόσεις στη Μακεδονία και στη Θράκη. Στην Κομοτηνή οι αγρότες πήραν ως και 500 κιλά/στρ. όταν πέρσι μετά δυσκολίας έφτασαν στα 300 κιλά/στρ.

«Ο καιρός μας βοήθησε πολύ φέτος, αλλά οι τιμές είναι καταστροφικές. Στην περιοχή δώσαμε 15λ./κιλό με ανοιχτή τιμή και φοβόμαστε ότι ελάχιστα λεπτά ακόμη θα πάρουμε στο κλείσιμο. Δεν θα βγάλουμε ούτε τα έξοδά μας», αναφέρει ο Νίκος Κυριαζής, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κομοτηνής. Αλλά και στη Δράμα οι στρεμματικές αποδόσεις ήταν κοντά στα 450-500 κιλά -πέρυσι γύρω στα 350-400 κιλά/στρ.- και οι τιμές ξεκινούν από τα 15λ./κιλό. «Ολες οι αποθήκες έχουν φουλάρει. Ο κόσμος δεν έχει πού να βάλει όλο αυτό το σιτάρι και προτιμά να το δώσει άρον άρον. Δυστυχώς οι αγρότες πέφτουν για άλλη μια χρονιά θύματα στα νύχια των εμπόρων που τρομοκρατούν την αγορά και αγοράζουν κοψοχρονιά τα προϊόντα», δηλώνει ο Χρήστος Γκόντιας, από το Φωτολίβος Δράμας.

Ενας... φαύλος κύκλος είναι σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΑΣ Βισαλτίας Σερρών, γνωστό αγροτοσυνδικαλιστή, Παύλο Αραμπατζή, η καλλιέργεια των σιτηρών. Οπως εξηγεί «λόγω των υψηλών τιμών πέρυσι, οι αγρότες έφυγαν από άλλες καλλιέργειες, λ.χ. τα τεύτλα και έσπειραν σιτάρι, επειδή όμως δεν θα βγάλουν ούτε τα έξοδά τους, του χρόνου θα επιστρέψουν στις παλιές καλλιέργειες για να μην πάρουν πάλι τα αναμενόμενα και κάποια στιγμή θα κουραστούν και θα εγκαταλείψουν τη γη. Αυτή θα είναι η χειρότερη εξέλιξη για τη χώρα μας, που αδιαφορεί για τον πρωτογενή τομέα».

Τουλάχιστον δέκα χρόνια, ίσως και περισσότερα, είχαν να δουν τέτοια παραγωγή στα Τρίκαλα. Ο πρόεδρος της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, Αχιλλέας Λιούτας, λέει στο «Εθνος» ότι έδωσε προκαταβολή στους αγρότες 10λ./κιλό, «για να προμηθευτούν εφόδια και να καλύψουν τα έξοδα για τις άλλες καλλιέργειες» και συνιστά λίγη υπομονή, για να συμπληρώσει «με το καλύτερο δυνατό ποσοστό. Ας μας εμπιστευτούν οι αγρότες και ας περιμένουν λίγο».

Στα Τρίκαλα οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις σε σκληρό σιτάρι αυξήθηκαν από 25.281 στρ. πέρυσι σε 32.552 στρ. φέτος, «αυτό σημαίνει ότι οι αγρότες στράφηκαν στο σκληρό σιτάρι, αφήνοντας ακόμη και άλλα σιτηρά, όπως το κριθάρι και το μαλακό σιτάρι».

Προβληματισμένοι είναι οι αγρότες στην Καρδίτσα και όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου «Νέα Ενωση», Θωμάς Βλάχος, «φέτος παίρνουμε μόλις 18λ./κιλό, όταν πέρσι φτάσαμε στα 28 λ./κιλό και επιπλέον δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον για αγοραπωλησίες».

Περισσότερα από 500 κιλά το στρέμμα έδωσε και ο κάμπος της Στερεάς Ελλάδας. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λιβαδειάς, Γιάννη Νταβαλούνη, «η ποιότητα στο σκληρό σιτάρι είναι φέτος εξαιρετική, όπως και το ειδικό βάρος του προϊόντος, αλλά οι αγρότες είναι απογοητευμένοι, γιατί ο κόπος τους δεν θα ανταμειφθεί αναλόγως».

Οι αγρότες υποστηρίζουν πως μεγάλες βιομηχανίες ζυμαρικών, κυρίως πολυεθνικές, τους λένε ότι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του προϊόντος δεν είναι ικανοποιητικά και γι΄αυτό οι τιμές δεν θα αυξηθούν.

«Οταν βλέπουν ότι οι τιμές ξεκινούν από 15-17λ./κιλό, ξέρουν ότι δεν μπορεί να φτάσουν στα περσινά επίπεδα. Θα προσθέσουν την οικονομική κρίση, το ότι και οι ίδιοι δεν βγαίνουν και θα μετακυλίσουν το πρόβλημά τους στον αγρότη, στον οποίο μόλις και μετά βίας θα δώσουν 20λ./κιλό, τιμή που θα την πάρουν μόνο όσοι μπορέσουν να διαπραγματευτούν σκληρά και να αντέξουν μέχρι τέλους», μας είπε ο Χρ. Γκόντιας.
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top