«Μπορεί η ζωή ενός ασθενούς να βρίσκεται στα χέρια σας». Με αυτό το σύνθημα οι κωπηλάτες του South Evian Gulf team Αγγελος Χριστοφίδης και Αποστόλης Κάτσινος θα τραβήξουν κουπί από την Πάτρα στα Κύθηρα, διαδίδοντας τα μηνύματα ζωής του Κέντρου Δοτών Μυελού των Οστών ΚΕΔΜΟΠ - «Χάρισε Ζωή» του Πανεπιστημίου Πατρών. Η εκκίνηση του ναυτικού εγχειρήματος, που αφορά μία απόσταση 270 ναυτικών μιλίων, θα γίνει την Κυριακή από τις εγκαταστάσεις του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Πατρών. 

Στόχος του εγχειρήματος που διοργανώνεται για 6η συνεχή χρονιά και οι συμμετέχοντες θα διασχίσουν ολόκληρη τη δυτική και νότια Πελοπόννησο με στάσεις, μεταξύ άλλων, σε Κυπαρισσία, Πύλο, Κορώνη, Πόρτο Κάγιο, είναι η αύξηση των εθελοντών δοτών μυελού των οστών. 

Η Ελλάδα σήμερα διαθέτει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά εγγραφής εθελοντών, με αποτέλεσμα συχνά ασθενείς μας με πιθανά ιάσιμες μορφές καρκίνου του αίμα- τος (όπως λευχαιμία, ο πιο συνηθισμένος καρκίνος στα μικρά παιδιά) να χάνονται, επειδή δεν βρίσκουν συμβατό εθελοντή δότη. «Μπορούμε, σήμερα κιόλας, να γίνουμε εθελοντές δότες μυελού των οστών, απλά, ανώδυνα και ακίνδυνα, και ίσως αύριο να είμαστε αυτοί που θα δώσουν ζωή σε κάποιον άνθρωπο που κινδυνεύει» σημειώνουν οι διοργανωτές. 

Το ΚΕΔΜΟΠ - «Χάρισε Ζωή» ενημερώνει και εγγράφει εθελοντές δότες για ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο του αίματος όπως λευχαιμία. Πολλοί από αυτούς τους ασθενείς θα έχουν νέα ελπίδα ζωής αν βρουν συμβατό δότη για να προχωρήσουν σε μεταμόσχευση μυελού των οστών. Για να γίνει αυτή η μεταμόσχευση, όμως, πρέπει να βρεθεί συμβατός δότης, κάτι εξαιρετικά δύσκολο, δεδομένου ότι οι πιθανότητες συμβατότητας είναι 1:20.000, μπορεί 1:1.000.000. 

Η διαδικασία είναι ακίνδυνη και ανώδυνη. Αν κάποιος βρεθεί συμβατός, δεν είναι απαραίτητη η παρακέντηση. Η συλλογή μπορεί να γίνει μέσω αιμοδοσίας. Οπότε, κάντε κάτι μοναδικό σήμερα, εγγραφείτε ως εθελοντές δότες με μια απλή αίτηση και ένα μικρό δείγμα σάλιου. (Πληροφορίες: www.xarisezoi.gr).
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top