Στην Ελλάδα της κρίσης και της ανεργίας, τα είδη ένδυσης και υπόδησης συνεχίζουν να πωλούνται ακριβά, ενώ οι μάρκες είναι πια απλησίαστες για τον μέσο εργαζόμενο. Και μπορεί οι καταναλωτές να βγήκαν για την καθιερωμένη βόλτα για ψώνια στην Ερμού με την έναρξη των θερινών εκπτώσεων, όμως είναι συγκρατημένοι στις αγορές τους, ειδικά όταν πρόκειται για είδη που δεν είναι πρώτης ανάγκης.

Οι περισσότεροι έκαναν την απαραίτητη έρευνα αγοράς προτού αποφασίσουν να δοκιμάσουν το ρούχο της επιλογής τους, ενώ ακόμη και οι τουρίστες του κέντρου αναζητούσαν τα ποσοστά έκπτωσης προτού μπουν στο κατάστημα που τους ενδιέφερε. Πάντως και το «Εθνος» έκανε τη δική του... έρευνα αγοράς, συνομιλώντας τόσο με εργαζόμενους στο εμπόριο όσο και με καταναλωτές.

Ετοιμοι να ψωνίσουν αλλά με μέτρο και μόνο είδη που χρειάζονται στην καθημερινότητά τους δηλώνουν η Αλεξάνδρα και ο Ιάκωβος από την Καλλιθέα. Προτιμούν να ψωνίζουν από μεγάλες αλυσίδες ένδυσης και υπόδησης, όπου οι τιμές είναι πιο προσιτές, καθώς τα επώνυμα ρούχα τούς φαίνονται απλησίαστα. «Οι τιμές στα επώνυμα είναι πολύ ακριβές για τους Ελληνες. Αν ένα τζιν κοστίζει το ένα τέταρτο του μισθού μας, τότε είναι απαγορευτικό. Τις φίρμες τις έχουμε ξεχάσει εδώ και καιρό» υποστηρίζει ο Ιάκωβος.


Πολύ ακριβή πόλη βρίσκει την Αθήνα η Στέλλα, που μετανάστευσε με τον Λουκά στη Νορβηγία πριν από πέντε χρόνια προκειμένου να βρουν δουλειά. Από την Ερμού ψώνισε μόνο κάτι μικροδωράκια, καθώς βρήκε αδικαιολόγητα υψηλές τις τιμές παρά τις εκπτώσεις.
Ο Λουκάς από την άλλη θεωρεί ότι η κρίση δεν κατάφερε να βγάλει τους Ελληνες από την αδράνεια. «Ερχόμαστε στην Ελλάδα όσο πιο συχνά μπορούμε, όμως κάθε φορά βλέπουμε ότι τα πράγματα χειροτερεύουν αντί να καλυτερεύουν. Εάν δεν αλλάξουμε νοοτροπία δεν σώζεται η κατάσταση» τονίζει.

«Δεν νομίζω ότι κάνουν πια τόσο καλές εκπτώσεις. Ούτε στην Ελλάδα ούτε και στην Κύπρο» δηλώνει η Κάτια, η οποία επισκέφτηκε τη χώρα μας για να κάνει διακοπές. «Στο Κολωνάκι είδαμε παπούτσια από 450 ευρώ να πουλιούνται 360 ευρώ. Δεν το λες και μεγάλη έκπτωση αυτό, ειδικά σε ένα τόσο ακριβό προϊόν» υποστηρίζει.

«Οι πιο πολλοί κάνουν έρευνα αγοράς, κοιτάνε πολύ τις τιμές, ειδικά σε συγκεκριμένα είδη που πωλούνται με έκπτωση 50%, αλλά δεν ψωνίζουν» αναφέρει ο Γιώργος, υπεύθυνος σε κατάστημα ένδυσης στο κέντρο της Αθήνας. «Περιμένουμε να δούμε από την Πέμπτη, οπότε θα πληρωθούν, μήπως και αυξηθεί λίγο η κίνηση» συμπληρώνει.

Aυξημένη ροή
«Η φετινή εκπτωτική σεζόν ξεκίνησε πολύ αισιόδοξα» αναφέρει η Πλυτώ Νομικού, υπεύθυνη καταστήματος υπόδησης στην Ερμού. «Τα μηνύματα που λαμβάνουμε αυτές τις δύο πρώτες ημέρες των εκπτώσεων είναι πολύ θετικά και υπάρχει ήδη μια αυξημένη ροή πελατών σε σύγκριση με πέρυσι». Οι εκπτώσεις στα παπούτσια και στις τσάντες κυμαίνονται από 20% έως 50%, ενώ στα ρούχα οι εκπτώσεις ξεκινούν από 40%. «Ο κόσμος περίμενε καιρό για να ψωνίσει στις εκπτώσεις. Τον χειμώνα ήταν πιο συγκρατημένος, οπότε τώρα δείχνει μεγάλη διάθεση για ψώνια. Ευτυχώς ψωνίζουν και οι ξένοι» δηλώνει.


ΣΤΕΛΛΑ

ΜΕΤΑΝΑΣΤΡΙΑ ΣΤΗ ΝΟΡΒΗΓΙΑ


«Οι εκπτώσεις είναι καλές και οι τιμές δελεαστικές για όσους θέλουν να ψωνίσουν» δηλώνει ο Βασίλης, ενώ η Ελένη από τη Γλυφάδα επισημαίνει ότι «το κέντρο της Αθήνας έχει μεγάλη ποικιλία και πάντα βρίσκεις ό,τι δεν μπορείς να βρεις στα καταστήματα της γειτονιάς σου».

Υπενθυμίζεται ότι οι θερινές εκπτώσεις θα διαρκέσουν έως την Τετάρτη 31 Αυγούστου, ενώ τα εμπορικά καταστήματα θα παραμείνουν ανοιχτά την προσεχή Κυριακή 17 Ιουλίου.

ΣΤΕΛΛΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΡΙΑ ΣΤΗ ΝΟΡΒΗΓΙΑ
«Ολα είναι πανάκριβα»

Πολύ ακριβή πόλη βρίσκει την Αθήνα η Στέλλα, που μετανάστευσε με τον άντρα της στη Νορβηγία πριν από πέντε χρόνια προκειμένου να βρουν δουλειά. «Παρά την κρίση, εδώ όλα πωλούνται πανάκριβα. Στη Νορβηγία οι τιμές είναι στα ίδια επίπεδα, αλλά τουλάχιστον οι μισθοί είναι πολύ καλύτεροι. Εδώ ούτε η ανεργία ούτε η οικονομική στενότητα έριξαν τις τιμές» τονίζει. Από την Ερμού ψώνισε μόνο κάτι μικροδωράκια, καθώς βρήκε αδικαιολόγητα υψηλές τις τιμές, παρά τις εκπτώσεις. «Με 500 ευρώ που αμείβεται ένας νέος σήμερα, ακόμη και 700 ευρώ να παίρνει, δεν μπορεί να αγοράσει ένα ζευγάρι παπούτσια που πουλιέται 100 ευρώ. Είναι λίγο υπερβολή...».

ΚΑΤΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
«Πλασάρουν ρούχα περασμένων σεζόν»

«Δεν νομίζω ότι κάνουν πια τόσο καλές εκπτώσεις. Ούτε στην Ελλάδα ούτε στην Κύπρο» δηλώνει η Κάτια, η οποία επισκέφθηκε τη χώρα μας για να κάνει διακοπές. Αφήνοντας την όμορφη Σύρο, έκανε μια στάση με την παρέα της στην Αθήνα για να συναντήσει κάποιους φίλους και να κάνει τα ψώνια της. Ωστόσο δεν έμεινε ευχαριστημένη με το επίπεδο των εκπτώσεων που κάνουν τα μαγαζιά. «Στο Κολωνάκι είδαμε παπούτσια από 450 ευρώ να πουλιούνται 360 ευρώ. Δεν το λες και μεγάλη έκπτωση αυτό, ειδικά σε ένα τόσο ακριβό προϊόν. Ούτε στην Κύπρο κάνουν καλές εκπτώσεις, μας κοροϊδεύουν πλασάροντας ρούχα περασμένων σεζόν» υποστηρίζει.

ΠΛ. ΝΟΜΙΚΟΥ ΥΠΕΥΘ. ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ
«Περισσότεροι από πέρυσι οι πελάτες»

«Η φετινή εκπτωτική σεζόν ξεκίνησε πολύ αισιόδοξα» αναφέρει η Πλυτώ Νομικού, υπεύθυνη καταστήματος υπόδησης στην Ερμού. «Τα μηνύματα που λαμβάνουμε αυτές τις δύο πρώτες ημέρες των εκπτώσεων και πολύ θετικά και υπάρχει ήδη μια αυξημένη ροή πελατών σε σύγκριση με πέρυσι». Οι εκπτώσεις στα παπούτσια και στις τσάντες κυμαίνονται από 20% έως 50% ανάλογα με το σχέδιο και τον κωδικό, και το κατάστημα είναι γεμάτο με Ελληνες αλλά και τουρίστες που δοκιμάζουν. «Ο κόσμος περίμενε καιρό για να ψωνίσει στις εκπτώσεις. Τον χειμώνα ήταν πιο συγκρατημένος, οπότε τώρα δείχνει μεγάλη διάθεση για ψώνια. Ευτυχώς ψωνίζουν και οι ξένοι» δηλώνει.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΦΟΙΤΗΤΗΣ
«Προσιτές τιμές και ενημερωμένη μόδα»

«Οι εκπτώσεις είναι καλές και οι τιμές είναι δελεαστικές για όσους θέλουν να ψωνίσουν» δηλώνει ο Βασίλης. Κρατώντας τις τσάντες με τα δικά του ψώνια αλλά και της φίλης του, ο Βασίλης, ο οποίος είναι φοιτητής, χαρακτηρίζει την αγορά του Κέντρου ικανοποιητική σε μέγεθος, ποικιλία αλλά και τιμές, και υποστηρίζει ότι η μόδα στην Ελλάδα είναι ενημερωμένη, τα προϊόντα καλής ποιότητας και οι τιμές τους προσιτές.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ - ΙΑΚΩΒΟΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ
«Πανάκριβες οι τιμές των επωνύμων»

Ετοιμοι να ψωνίσουν, αλλά με μέτρο, και μόνο είδη που χρειάζονται στην καθημερινότητά τους, δηλώνουν η Αλεξάνδρα και ο Ιάκωβος από την Καλλιθέα. Προτιμούν να ψωνίζουν από μεγάλες αλυσίδες ένδυσης και υπόδησης όπου οι τιμές είναι πιο προσιτές, καθώς τα επώνυμα ρούχα τούς φαίνονται απλησίαστα. «Οι τιμές στα επώνυμα είναι πολύ ακριβές για τους Ελληνες. Αν ένα τζιν κοστίζει το ένα τέταρτο του μισθού μας, τότε είναι απαγορευτικό. Τις φίρμες τις έχουμε ξεχάσει εδώ και καιρό» υποστηρίζει ο Ιάκωβος. «Τουλάχιστον στην Ερμού οι εκπτώσεις ξεκινούν από 50% κι αυτό είναι σημαντικό. Παλαιότερα έπεφταν σταδιακά και προς το τέλος Αυγούστου» αναφέρει η Ιωάννα.

ΕΛΕΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΡΙΑ
«Στο Κέντρο μπορείς να βρεις ό,τι θέλεις»

«Το κέντρο της Αθήνας έχει μεγάλη ποικιλία και πάντα βρίσκεις ό,τι δεν μπορεί να βρεις στα καταστήματα της γειτονιάς σου» υποστηρίζει η Ελένη από τη Γλυφάδα, που επισκέφθηκε πολυκατάστημα της Πανεπιστημίου για να ψωνίσει συγκεκριμένα πράγματα για τις διακοπές της. «Τέλος της εβδομάδας φεύγουμε για διακοπές στο εξοχικό μας και πετάχτηκα μέχρι το Κέντρο για να προμηθευτώ ό,τι δεν βρίσκω στη Γλυφάδα. Επιπλέον οι τιμές εδώ είναι πάντα πολύ καλές» τονίζει.
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top