Φόροι 27-30 δισ. ευρώ θα πρέπει να πληρωθούν μέχρι τα τέλη του χρόνου, προκειμένου το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης να επιτύχει τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος 0,5% του ΑΕΠ και να αποφύγει την ενεργοποίηση του δημοσιονομικού «κόφτη». Σε διαφορετική περίπτωση, ο «κόφτης» θα μπει σε «οριζόντια λειτουργία» σε επίπεδο Γενικής Κυβέρνησης και θα περικόψει μισθούς, συντάξεις, καταναλωτικές δαπάνες και άλλα έξοδα του Δημοσίου.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Σωτήρη Παπανδρέου στην εφ. "Π", η εξίσωση που καλείται να λύσει η Κυβέρνηση είναι αρκετά δύσκολη και το οικονομικό επιτελείο δεν κρύβει την ανησυχία του, καθώς είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τις εφορίες να εκτιναχθούν πάνω από 95 δισ. ευρώ έως το τέλος τους τρέχοντος έτους.
Η πρόσφατη μείωση μισθών και συντάξεων σε συνδυασμό με τη νέα επιβάρυνση στις τιμές των προϊόντων και υπηρεσιών από την αύξηση του ΦΠΑ και άλλων ειδικών φόρων, έρχονται να ενισχύσουν αυτό το κλίμα ανησυχίας.
Τα πρώτα μηνύματα θα έρθουν στο τέλος Ιουλίου, με την καταβολή της πρώτης από τις τρεις δόσεις του φόρου εισοδήματος ύψους 1 δισ. ευρώ που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι, ενώ οι άλλες δύο θα πρέπει να εξοφληθούν στο τέλος Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου.
Φέτος, ο λογαριασμός της εφορίας θα είναι μεγαλύτερος για όσους δήλωσαν εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ, λόγω της αύξησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, αλλά και για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες λόγω της αύξησης της προκαταβολής φόρου από το 55% στο 75%.
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top