Οι μειώσεις στο ΕΚΑΣ για περίπου 140.000 συνταξιούχους άρχισαν ήδη να εφαρμόζονται. Μικρή σημασία έχει ότι είχαν προαναγγελθεί και ήταν δέσμευση από τις προηγούμενες κυβερνήσεις με τα Μνημόνια. Σημασία για τους φτωχούς δικαιούχους έχει ότι εισέπραξαν λιγότερα. Τηρουμένων των αναλογιών το ίδιο συμβαίνει και σε άλλα επίπεδα επιπτώσεων με την έναρξη ισχύος των μέτρων.

Ενέσκηψαν για να υπενθυμίσουν ότι η χώρα εισήλθε στην περίοδο υλοποίησης των επώδυνων συμφωνιών για τη μεγάλη πλειονότητα των πολιτών.

Εφαρμόζονται ήδη όλα εκείνα τα οποία συμφωνήθηκαν με τους θεσμούς από το περασμένο ακόμη καλοκαίρι και εξειδικεύτηκαν με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Για να παραμείνει, βεβαίως, η οικονομία στο πρόγραμμα της Ευρωζώνης και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για ανάκαμψη και έξοδο από την κρίση.

Μαζί, όμως, με την είσοδο στο τούνελ της εφαρμογής τους, σήμανε και η ώρα των «αντιμέτρων». Δηλαδή, της υλοποίησης των αναπτυξιακών σχεδίων της κυβέρνησης.

Οπως οι υποχρεώσεις από τις συμφωνίες από τα χαρτιά περνούν στην καθημερινότητα των πολιτών, το ίδιο είναι αναγκαίο τώρα να συμβεί με τις κατά καιρούς κυβερνητικές εξαγγελίες. Για την παραγωγική και την κοινωνική ανασυγκρότηση. Την αντιμετώπιση της ανεργίας και τη βελτίωση της ζωής των πολιτών. Το «παράλληλο πρόγραμμα» ή όπως αλλιώς ονομαστεί.

Η άρση των αβεβαιοτήτων και η κανονικότητα δεν πρόκειται να προχωρήσουν αν δεν αρχίσει να είναι ορατή διά γυμνού οφθαλμού η εξαγγελλόμενη ανάπτυξη. Οι θυσίες του μνημονιακού παρελθόντος και του παρόντος υπονομεύονται και ακυρώνονται, αν δεν ανάψουν και δεν διακρίνονται από τώρα φώτα στην άκρη του τούνελ. Μαζί με ένα μεσοπρόθεσμο ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο σχέδιο για την απαλλαγή από τα Μνημόνια και την κηδεμονία.

Παρά τις δυσμενείς τελευταίες εξελίξεις που συνεπάγεται το Brexit και οι απροσδιόριστες επιπτώσεις του σε οικονομικό και γενικότερα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί τις άμεσες επιπτώσεις από την έναρξη της εφαρμογής των μέτρων. Είναι αντιμετωπίσιμες, όπως διαβεβαιώνουν οι κορυφαίοι κυβερνητικοί παράγοντες. Αυτό, όμως, μένει ακόμη να αποδειχθεί με έργα και όχι στη σφαίρα του θεωρητικού και επιθυμητού.

Ηδη η δοκιμασία της κυβέρνησης από την άποψη αυτή έχει ξεκινήσει.

Το αισιόδοξο είναι ότι απαλλαγμένη, πια, από το βάρος και το άγχος της υλοποίησης των μετέωρων πριν από λίγο συμφωνηθέντων, «η κυβέρνηση μπορεί να κυβερνήσει». Και να δείξει πώς ακριβώς αντιλαμβάνεται την ανάπτυξη. Πώς επί του πρακτέου εννοείται αυτό που ονομάζει «δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη». Πώς μεταφράζεται στην πράξη η κοινωνική προστασία και το κοινωνικό κράτος. Ευρύτερα, αλλά πριν απ΄ όλα στην καθημερινότητα.

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top