Η ίδια ομάδα, με δικά της έξοδα, ίδρυσε το 2007 τον Ελληνικό Σύλλογο Προστασίας Ιπποειδών και έκτοτε έχουν βρει καταφύγιο στις εγκαταστάσεις του δεκάδες άλογα που είχαν αφεθεί από τους ιδιοκτήτες τους άρρωστα ή χτυπημένα. Στις αρχές του 2016, ο Σύλλογος μεταφέρθηκε από το Κορωπί σε καινούργιες εγκαταστάσεις στο Μαρκόπουλο, πολύ κοντά στο Ολυμπιακό Ιπποδρόμιο.

Εκεί ζουν, φροντίζονται και εκπαιδεύονται από εθελοντές του συλλόγου, οι οποίοι αφιερώνουν τον ελεύθερο χρόνο τους, προκειμένου να προσφέρουν ό,τι καλύτερο μπορούν σε ζώα τα οποία τους έχουν ανάγκη.

Δωρεές
Ολη αυτή η προσπάθεια, τονίζει στο «Εθνος» το μέλος του ΔΣ του Συλλόγου και εθελόντρια Χριστίνα Αλεξάνδρου, χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τα μέλη, τους εθελοντές, από δωρεές και από όσους αποφασίζουν να προσφέρουν ένα συμβολικό ποσό ετησίως, προκειμένου να γίνουν ανάδοχοι σε ένα άλογο.


Το να συντηρείς άλογα είναι μία οικονομική πρόκληση, παραδέχεται, σημειώνοντας ότι τα πάγια μηνιαία έξοδα για τις ανάγκες του Συλλόγου ανέρχονται σε 2.500 με 3.000 ευρώ τον μήνα, ενώ μόνο για την τροφή του κάθε ζώου χρειάζονται περίπου 250 με 300 ευρώ τον μήνα.


Η Τζέρι με τον εκπαιδευτή Στηβ Βεργή στις εγκαταστάσεις του Ελληνικού Συλλόγου Προστασίας Ιπποειδών στο Μαρκόπουλο.


«Η αγάπη που έχουμε για τα ζώα, μας βοηθά να ξεπερνούμε όλες τις δυσκολίες», μας λέει η κ. Αλεξάνδρου, σημειώνοντας ότι αυτήν τη στιγμή φιλοξενούνται 15 ιπποειδή, ενώ τα τελευταία 10 χρόνια τα μέλη του Συλλόγου έχουν φροντίσει συνολικά κοντά στα 180 άλογα. Από την αρχική ομάδα που είχε ξεκινήσει αυτή την προσπάθεια παραμένει μόνο η πρόεδρος του Συλλόγου Αιμιλία Κυριακού, με ανεκτίμητη προσφορά, ενώ σήμερα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους 10 άτομα.

Στόχος των μελών του ΔΣ και των εθελοντών είναι να φροντίζουν για όσο διάστημα χρειαστεί τα ζώα που έχουν βρει -μετά από καταγγελίες σε άσχημη κατάσταση- σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και στη συνέχεια να αναζητούν τους κατάλληλους ανθρώπους ώστε να τα δώσουν για υιοθεσία.

«Από τότε που ξεκίνησε να δραστηριοποιείται ο Σύλλογος, έχουν δοθεί περίπου 100 ζώα για υιοθεσία. Ο Ελληνικός Σύλλογος Προστασίας Ιπποειδών, αφού ελέγχει αν πληρούνται οι προϋποθέσεις για να δοθεί ένα ζώο για υιοθεσία, προχωρά τη διαδικασία, ενώ μεριμνά στη συνέχεια για την παρακολούθηση της πορείας του συγκεκριμένου ζώου.

Το ιδιοκτησιακό καθεστώς θα ανήκει πάντα στον ΕΣΠΙ, ενώ, αν διαπιστωθεί μετά από ελέγχους ότι δεν εξασφαλίζονται καλές συνθήκες για το ζώο, τότε επιστρέφει στις εγκαταστάσεις του συλλόγου». Ευτυχώς, επισημαίνει η κ. Αλεξάνδρου, δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο μέχρι σήμερα. «Εχει συμβεί όμως να επιστρέψουν άλογα στον Σύλλογο επειδή δεν μπορούσαν να αντέξουν το οικονομικό κόστος».


Ο Στηβ Βεργής και οι εθελόντριες και μέλη του ΔΣ Χριστίνα Αλεξάνδρου (δεξιά) και Μαρίνα Καλομοίρη, στους πρώην στάβλους Μερέντα, όπου είναι πλέον οι εγκαταστάσεις του συλλόγουΥποστήριξη
Οσοι επιθυμούν να στηρίξουν τις προσπάθειες του Συλλόγου και να βοηθήσουν τα ζώα που έχουν υπό την προστασία τους μπορούν ?εκτός από το να προσφέρουν στο εθελοντικό κομμάτι- να γίνουν ανάδοχοι σε ένα άλογο. Αρκούν 70 ευρώ τον χρόνο ή αλλιώς 6 ευρώ τον μήνα. Τα χρήματα αυτά θα αξιοποιηθούν, ώστε να εξασφαλιστεί τροφή στα ζώα αλλά και να τα περιποιηθούν οι εθελοντές του συλλόγου προσφέροντας την κατάλληλη ιατροφαρμακευτική φροντίδα.

ΠΟΛΥΤΙΜΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ
Η εθελόντρια φοιτήτρια και ο εκπαιδευτής

Πριν από 6 χρόνια, η Μαρίνα Καλομοίρη έμαθε για το έργο του Ελληνικού Συλλόγου Προστασίας Ιπποειδών, προσφέρθηκε να βοηθήσει και έκτοτε αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ομάδας που φροντίζει σε καθημερινή βάση τα ζώα.

Η Μαρίνα, φοιτήτρια στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, αφιερώνει σχεδόν όλο τον ελεύθερο χρόνο της στη φροντίδα των ζώων που βρίσκονται στον ΕΣΠΙ. «Ασχολούμαι περισσότερο με τη φροντίδα και τις θεραπείες των αλόγων», αναφέρει λίγο πριν πάει να καθαρίσει την πληγή του Φοίβου, ενός ελληνικού αλόγου που είχε βρεθεί πριν χρόνια στην περιοχή της Κορίνθου με σπασμένο πόδι.

«Ο Φοίβος είχε βρεθεί κάτω από μία γέφυρα ανάμεσα σε σκουπίδια και με σπασμένο το πίσω πόδι. Μεταφέρθηκε στις εγκαταστάσεις του συλλόγου, τον εξέτασε ο ιππίατρος και αποφασίσθηκε ότι θα μπορούσε να γίνει χειρουργείο ακρωτηριασμού και να τοποθετηθεί τεχνητό μέλος. Πλέον, ο Φοίβος ζει μία φυσιολογική ζωή, μπορεί να τρέχει, αλλά θέλει ιδιαίτερη προσοχή στη φροντίδα του», αναφέρει η Μαρίνα Καλομοίρη. Η περίπτωση του Φοίβου είναι μοναδική, καθώς πρόκειται για το πρώτο άλογο στην Ελλάδα που ζει με τεχνητό μέλος.


Η εθελόντρια Μαρίνα Καλομοίρη φροντίζει την πληγή του Φοίβου, στον οποίο έχει τοποθετηθεί τεχνητό μέλος


Πήραν κουράγιο
Η περιπέτεια με την υγεία του, το ότι στάθηκε στα πόδια του μετά από μία πρωτοποριακή επέμβαση, γέμισε με κουράγιο τους εθελοντές του συλλόγου, στην προσπάθεια που κάνουν να σώσουν όσο περισσότερα ζώα μπορούν.

Λίγα μέτρα πιο πέρα, συναντάμε την Τζέρι και τη Ραφαέλα, δύο πανέμορφα άλογα με ένα λυπηρό παρελθόν - καθώς είχαν βρεθεί σε άσχημη κατάσταση, τρομαγμένα και χτυπημένα.

Η Τζέρι, ένα πρώην ιπποδρομιακό άλογο, είχε βρεθεί στη Λεωφόρο Σπάτων πριν από περίπου 3 χρόνια. Ηταν τρομοκρατημένη και είχε επιθετική συμπεριφορά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι τον Αύγουστο οι εθελοντές της ομάδας δεν μπορούσαν καλά καλά να την αγγίξουν. Τότε, ανέλαβε δράση ο εκπαιδευτής Στηβ Βεργής με μακρόχρονη εμπειρία, που σιγά σιγά κατάφερε να διώξει τις φοβίες του ζώου, το οποίο άρχισε να δέχεται τα χάδια από τα μέλη του ΕΣΠΙ.

Η Ραφαέλα γεννήθηκε πρόωρα στις εγκαταστάσεις του ΕΣΠΙ το 2014. «Ηταν τόσο μικρή που χρειαζόταν να την ταΐζουν οι εθελοντές ανά δύο ώρες με μπιμπερό για τουλάχιστον δύο μήνες», θυμάται η Μαρίνα Καλομοίρη.

Εγκαταστάσεις
Οι εγκαταστάσεις στο Μαρκόπουλο βρίσκονται στην οδό Μυρρινούντος (κοντά στο Ολυμπιακό Κέντρο Ιππασίας), αποτελούνται από 20 στάβλους, 13 εξωτερικά πάντοκ και ένα πολύ μεγάλο μανέζ. Το όνειρο των μελών του ΕΣΠΙ, πάντως, το οποίο δεν εγκαταλείπουν, είναι να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι, ούτως ώστε να επενδύουν τα χρήματα που δίνουν για το ενοίκιο στα ζώα.

Οσοι θέλουν να επικοινωνήσουν με τα μέλη του Συλλόγου ή να καταγγείλουν μία εγκατάλειψη ζώου, μπορούν να καλέσουν στα τηλέφωνα 22990-49227 και 6979090513.
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top