Δύο τροπολογίες κατέθεσε σήμερα το Ποτάμι για τον εκλογικό νόμο όπως προανήγγειλε ο Σταύρος Θεοδωράκης σε δηλώσεις του στο περιστύλιο της Βουλής.

"Η μία τροπολογία θα αφορά τα παιδιά που έχουν φύγει τα τελευταία χρόνια στο εξωτερικό. Θέλουμε δικαίωμα ψήφου για τα παιδιά μας, για τα αδέρφια μας, που αναγκάστηκαν λόγω της κρίσης να φύγουν και να ζουν έξω. Η δεύτερη τροπολογία θα αφορά το μπόνους, για το πρώτο κόμμα. Θεωρούμε παράλογο, όπως έχουμε πει το, μπόνους των 50 εδρών και προτείνουμε το αναλογικό μπόνους, έτσι ώστε το πρώτο κόμμα, για κάθε 2% να παίρνει μία έδρα" ανέφερε νωρίτερα ο Επικεφαλής του Ποταμιού.

Παράλληλα απευθυνόμενος στους αρχηγούς των υπόλοιπων δημοκρατικών, ευρωπαϊκών κομμάτων ζήτησε να τοποθετηθούν άμεσα ως προς τις προτάσεις του Ποταμιού ενώ κάλεσε τον κ. Τσίπρα να δώσει τις απαντήσεις τους για το " εάν δέχεται την πρόταση να ψηφίζουν τα παιδιά που έφυγαν τα τελευταία χρόνια της κρίσης στο εξωτερικό".

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Σταύρου Θεοδωράκη:

"Το Ποτάμι θα καταθέσει σήμερα δύο τροπολογίες για τον εκλογικό νόμο. Η μία τροπολογία θα αφορά τα παιδιά που έχουν φύγει τα τελευταία χρόνια στο εξωτερικό. Θέλουμε δικαίωμα ψήφου για τα παιδιά μας, για τα αδέρφια μας, που αναγκάστηκαν λόγω της κρίσης να φύγουν και να ζουν έξω. Και θα είναι η ελάχιστη επανόρθωση που πρέπει να κάνουμε, γιατί τους διώξαμε. Τουλάχιστον να τους δώσουμε τη δυνατότητα να καθορίζουν σ' ένα βαθμό τις εξελίξεις στην Ελλάδα.

Η δεύτερη τροπολογία θα αφορά το μπόνους για το πρώτο κόμμα. Θεωρούμε παράλογο, όπως έχουμε πει, το μπόνους των 50 εδρών και προτείνουμε το αναλογικό μπόνους, έτσι ώστε το πρώτο κόμμα για κάθε 2% να παίρνει μία έδρα. Αυτό σημαίνει ότι ένα κόμμα που παίρνει 30%, θα πάρει επιπλέον 15 έδρες. Με αυτό τον τρόπο έχουμε ένα πιο αναλογικό σύστημα, αλλά υπάρχει και η δυνατότητα να υπάρξει κυβέρνηση συνεργασίας και να μην οδηγηθούμε σε ακυβερνησία την επόμενη ημέρα των εκλογών.

Η ψήφος των παιδιών που έφυγαν αλλά και το αναλογικό μπόνους είναι δύο πολύ σημαντικά ζητήματα και θα θέλαμε πραγματικά την άποψη των άλλων δημοκρατικών ευρωπαϊκών κομμάτων. Συγκεκριμένα απευθύνομαι και στον κ. Μητσοτάκη και στην κυρία Γεννηματά αλλά και στον κ. Λεβέντη να μας πουν αν δέχονται την πρότασή μας για το αναλογικό μπόνους. Και βέβαια απευθύνομαι στον κ. Τσίπρα να μας πει εάν δέχεται την πρόταση να ψηφίζουν τα παιδιά που έφυγαν τα τελευταία χρόνια της κρίσης στο εξωτερικό. Ας δώσουν τις απαντήσεις τους".

Τι αναφέρει το Ποτάμι για τις τροπολογίες που κατέθεσε:

Α. Κατάργηση του bonus των 50 εδρών και αντικατάσταση με αναλογικότερο σύστημα.

Η χώρα χρειάζεται σταθερή διακυβέρνηση και ειλικρινείς συνεργασίες, όχι ευκαιριακές συμπράξεις για τον διαμερισμό της εξουσίας. Η απλή αναλογική είναι συνταγή ακυβερνησίας στις παρούσες πολιτικές συνθήκες.

Με το αναλογικότερο σύστημα που προτείνουμε το κόμμα, που έρχεται πρώτο στις εκλογές, ενισχύεται αλλά πρέπει να αναζητήσει συνεργασίες με τα υπόλοιπα κόμματα, για να σχηματίσει κυβέρνηση.

-Τι είδους μπόνους προτείνουμε;

Μια έδρα μπόνους για κάθε 2% π.χ. 18 έδρες για 36% των ψήφων. Αν υπάρχει υπόλοιπο, για να κατακυρωθεί επιπλέον έδρα υπέρ του πρώτου κόμματος, πρέπει το υπόλοιπο αυτό να υπερβαίνει τη μονάδα (π.χ. με 37,01% οι έδρες γίνονται 19, με 36,99% οι έδρες του bonus μένουν 18). Το ότι το bonus δεν είναι σταθερό, λαμβάνει υπόψιν τις διαθέσεις του εκλογικού σώματος, ώστε να μην παρατηρείται το εξωφρενικό – κόμμα με 19% να παίρνει bonus περισσότερες έδρες από αυτές της κατανομής.

To bonus της μισής έδρας για κάθε εκλογική μονάδα ισχύει και για συνασπισμούς κομμάτων, που έχουν λάβει τις περισσότερες ψήφους κι όχι μόνο για κόμματα, όπως ισχύει σήμερα.

-Kυβερνησιμότητα, αντιπροσωπευτικότητα και συνεργασίες

Με αυτό τον τρόπο, το σύστημα γίνεται πιο αναλογικό, αντιπροσωπευτικό και ταυτόχρονα ενισχύεται το πρώτο κόμμα, ώστε να δίνεται μεγαλύτερη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης. Παρέχεται η δυνατότητα στον ψηφοφόρο να κάνει τις επιλογές του με μεγαλύτερη ελευθερία, χωρίς να υποκύπτει μονίμως σε εκβιαστικά διλήμματα ή να επιλέγει την έκφραση διαμαρτυρίας μέσω της αποχής. Καμία ψήφος δεν πάει χαμένη.

Β. Δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού

Το άρθρο 51 παρ. 4 του Συντάγματος προβλέπει, μεταξύ άλλων, πως "νόμος που ψηφίζεται με την πλειοψηφία των δύο τρίτων του όλου αριθμού των βουλευτών, μπορεί να ορίζει τα σχετικά με την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος από τους εκλογείς που βρίσκονται έξω από την Επικράτεια".

Παρά το γεγονός πως ο Συνταγματικός νομοθέτης θεωρεί σκόπιμη τη συμμετοχή του απόδημου Ελληνισμού στις εθνικές εκλογές, ωστόσο η Ελλάδα αποτελεί μία από τις ελάχιστες εξαιρέσεις εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που στερεί από τους πολίτες εκτός συνόρων το δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Η μη άσκηση του συνταγματικώς κατοχυρωμένου δικαιώματος εκλέγειν και εκλέγεσθαι καθιστά προφανή την παραβίαση της Ευρωπαϊκής σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και επιβεβαιώνει την θεσμική παράλειψη εκ μέρους της Πολιτείας.

Δίνεται για πρώτη φορά η δυνατότητα ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού, με ταυτόχρονη αντιπροσώπευση μιας "δεύτερης" Ελλάδας. Το δικαίωμα αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία σήμερα, που εκατοντάδες χιλιάδες συμπατριώτες μας - κυρίως νέοι – έχουν μεταναστεύσει κατά τη διάρκεια της κρίσης και ουσιαστικά στερούνται του δικαιώματος να έχουν λόγο για τις εξελίξεις στη χώρα, θα μπορούν να ψηφίζουν.

Πως ψηφίζουν

Με την πρότασή μας, όσοι κάτοικοι εξωτερικού είναι ήδη εγγεγραμμένοι σε εκλογικούς καταλόγους και σε δημοτολόγια, θα μπορούν, εφόσον το επιθυμούν να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους σε κατά τόπους προξενικές ή πρεσβευτικές αρχές και για πρώτη φορά θα υπάρχει δυνατότητα επιστολικής ή ηλεκτρονικής ψήφου. Αυτονόητο ότι θα μπορούν να ψηφίσουν και στη χώρα μας, αν έχουν την πολυτέλεια και επιλέξουν να ταξιδέψουν.
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top