Οι «κάθετες φάρμες» είναι μια σχετικά νέα σύλληψη η οποία χρησιμοποιεί κτίρια μέσα στα οποία με τη χρήση αεροπονικής καλλιέργειας παράγει λαχανικά έτοιμα για κατανάλωση.

Η εταιρεία AeroFarms από το 2004 που άρχισε να λειτουργεί έχει κατασκευάσει και εκμεταλλεύεται 9 τέτοιες εγκαταστάσεις, με την τελευταία να έχει συνολικό εμβαδόν 6.503 τετραγωνικών μέτρων και να μπορεί να παράγει 1 εκατομμύριο κιλά λαχανικών και βοτάνων τον χρόνο!

Σύμφωνα δε με την εταιρεία, η παραγωγή τους απαιτεί 95% λιγότερο νερό από ό,τι η καλλιέργεια σε χωράφι, ενώ η σοδειά είναι μεγαλύτερη κατά 75% σε σχέση με τις παραδοσιακές μεθόδους καλλιέργειας σε χωράφι με το ίδιο εμβαδόν. Οπως ισχυρίζονται οι άνθρωποι της εταιρείας, ο τρόπος παραγωγής που έχουν αναπτύξει τους επιτρέπει να αλλάζουν την καλλιέργεια περισσότερες από 22 φορές τον χρόνο, ανεξάρτητα από την εποχή και έτσι επιτυγχάνεται η τεράστια παραγωγή που έχουν.


Επιπλέον, ο τρόπος καλλιέργειας που έχουν αναπτύξει δεν συμβάλλει σε αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, όπως είναι η διάβρωση του εδάφους, η ρύπανση με φυτοφάρμακα και η υπερβολική χρήση νερού, ενώ οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μειώνονται στο ελάχιστο, σχεδόν εξαλείφονται. Οπως αναφέρουν σε ξένα μέσα ενημέρωσης, οι άνθρωποι της AeroFarms, για να τα πετύχουν όλα αυτά χρησιμοποιούν ειδικά φώτα LED και συστήματα ελέγχου του περιβάλλοντος χώρου, ούτως ώστε να μπορούν δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες που θα ευνοούν την ανάπτυξη 250 διαφορετικών τύπων λαχανικών και βοτάνων με το σωστό σχήμα, μέγεθος, υφή, χρώμα και θρεπτικά συστατικά.

Η μέθοδος
Σύμφωνα με την εταιρεία: «Χρησιμοποιούμε αεροπονική για να ψεκάζουμε τις ρίζες των πρασινάδων μας με θρεπτικά συστατικά, νερό και οξυγόνο. Το αεροπονικό μας σύστημα είναι ένα κλειστό σύστημα, το οποίο χρησιμοποιεί 95% λιγότερο νερό από την καλλιέργεια σε χωράφι, 40% λιγότερο νερό από την υδροπονική καλλιέργεια και καθόλου φυτοφάρμακα. Φτιάχνουμε τη μεγαλύτερη εσωτερική κάθετη φάρμα στο Νιούαρκ του Νιου Τζέρσι και την ίδια στιγμή κατασκευάζουμε αντίστοιχες φάρμες σε τέσσερις ηπείρους».

Σημειώνεται εδώ ότι η γιγαντιαία αυτή κάθετη φάρμα βρίσκεται εξαιρετικά κοντά στο Μανχάταν και έτσι οι άνθρωποι της εταιρείας ευελπιστούν ότι η επένδυση θα είναι επικερδής, δεδομένου ότι το κόστος μεταφοράς θα είναι μικρό και το καταναλωτικό κοινό μεγάλο.
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top