Λίγες ημέρες πριν από το βρετανικό δημοψήφισμα -και με μεγαλύτερη ένταση έπειτα από αυτό- ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκάνγκ Σόιμπλε, είχε ζητήσει την πιστή εφαρμογή των συμφωνιών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και την επιβολή κυρώσεων στις χώρες που τις παραβιάζουν.

Οι πιο υποψιασμένοι αντιλαμβάνονταν ότι αυτή ήταν η απάντηση του Βερολίνου στην κρίση που θα προκαλούσε στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στην ευρωζώνη το βρετανικό ζήτημα. Οι εξελίξεις επιβεβαίωσαν την πρόβλεψη.

Το Eurogroup αποφάσισε χθες να παραπέμψει στη σημερινή συνεδρίαση του ECOFIN (σύνοδος όλων των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε.) τις υποθέσεις της Ισπανίας και Πορτογαλίας, με το ερώτημα της επιβολής κυρώσεων καθώς οι δύο χώρες της Ιβηρικής απέτυχαν να θέσουν υπό έλεγχο- και στο πλαίσιο των όσων ορίζει η συνθήκη του Μάαστριχτ- το έλλειμμά τους. Αυτό, το ενδεχόμενο δηλαδή να επιβληθούν κυρώσεις σε βάρος χωρών της Ε.Ε., εμφανίζεται για πρώτη φορά στην Ιστορία της ενωμένης Ευρώπης!

Αν οι κυρώσεις τελικά περάσουν, τότε στην Ε.Ε. θα έχουμε μια νέα πραγματικότητα καθώς αυτή θα αρχίσει να λειτουργεί με εντελώς διαφορετικά δεδομένα, τα οποία μπορεί να προβλέπονται στις συνθήκες αλλά ουδέποτε εφαρμόστηκαν στην πράξη.

Ενα τέτοιο ενδεχόμενο θέτει ευθέως το ερώτημα: Γιατί κυρώσεις μόνο στην Ισπανία και στην Πορτογαλία και όχι, επίσης, στη Γαλλία και στην Ιταλία; Πράγμα που σημαίνει πως εκ των πραγμάτων η σειρά της Γαλλίας και της Ιταλίας δεν θα αργήσει να έρθει.

Ειδικά για την Ιταλία ήδη διαμορφώνεται το έδαφος, καθώς ο Γερούν Ντάισελμπλουμ πρόκρινε χθες ως «λογική λύση» για την τραπεζική κρίση το «bail-in» αντί της κρατικής ενίσχυσης των τραπεζών.

Πράγμα που σημαίνει πως αν ο Ματέο Ρέντσι και η κυβέρνησή του υποχωρήσουν σχετικά με τις τράπεζες στις πιέσεις του Βερολίνου, μετά δεν θα έχουν σταματημό. Τι θα γίνει θα το δούμε σύντομα.

Με δεδομένο πάντως ότι σε αυτή την υπόθεση εμπλέκονται ισχυρές ευρωπαϊκές χώρες -και μάλιστα του λεγομένου Νότου- είναι ηλίου φαεινότερον ότι το Brexit έφερε την ενωμένη Ευρώπη στη χειρότερη κρίση της ιστορίας της, την κατάληξη της οποίας κανείς δεν μπορεί να προβλέψει.
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top