Νικολόπουλος: Η Πάτρα είναι η πόλη με τα περισσότερα αναξιοποίητα δημόσια κτήριαΑναρίθμητες δημόσιες υπηρεσίες πληρώνουν κάθε μήνα σημαντικά ποσά σε μισθώματα στην Πάτρα, τη στιγμή που υπάρχει αναξιοποίητος μεγάλος αριθμός δημόσιων και δημοτικών κτηρίων, τονίζει ο ανεξάρτητος βουλευτής Αχαΐας και πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος, Νίκος Νικολόπουλος.


Το μείζον θέμα της μη αξιοποίησης των δημόσιων κτηρίων της Πάτρας έφερε στη Βουλή ο κ. Νικολόπουλος, με ερώτησή του σε συνδυασμό με Άσκηση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (ΑΚΕ) προς τους υπουργούς Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Υποδομών.

Ο Αχαιός βουλευτής στην ερώτησή του για το ζήτημα αυτό, το οποίο έχει απασχολήσει και τον τοπικό Τύπο πολλές φορές και ειδικά μέσα από τα αναλυτικά ρεπορτάζ της εφημερίδας «Πελοπόννησος», ρωτάει τους αρμόδιους υπουργούς ποιες πρωτοβουλίες θα αναλάβουν και τους καλεί να καταθέσουν στη Βουλή μελέτη ή σχέδιο αξιοποίησης των δημόσιων – δημοτικών κτηρίων της Πάτρας.

Τέλος, ο Νίκος Νικολόπουλος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας στους αρμόδιους υπουργούς, για πόσο καιρό ακόμα θα συνεχίσουν η Περιφέρεια, ο Δήμος, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση και αναρίθμητες δημόσιες υπηρεσίες να πληρώνουν κάθε μήνα σημαντικά ποσά σε μισθώματα για κτήρια και εγκαταστάσεις τα οποία μένουν αναξιοποίητα.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης & ΑΚΕ:

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ

Θέμα: «Η Πάτρα είναι η πόλη με τα περισσότερα μη αξιοποιημένα, δημόσια ή δημοτικά κτήρια»

«Η Πάτρα είναι η πόλη με τα περισσότερα μη αξιοποιημένα, δημόσια ή δημοτικά κτήρια. Και, επίσης, η πόλη που η Περιφέρεια, ο Δήμος, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση και αναρίθμητες δημόσιες υπηρεσίες πληρώνουν κάθε μήνα σημαντικά ποσά σε μισθώματα.

Το θυμηθήκαμε με αφορμή την πρόταση του δημάρχου Κώστα Πελετίδη για την αξιοποίηση του κεντρικού κτηρίου του Σκαγιοπουλείου.

Κι αν μεν το Σκαγιοπούλειο υπόκειται σε συγκεκριμένους νομικούς περιορισμούς σε ό,τι αφορά στην εκεί φιλοξενία και ανάπτυξη δραστηριοτήτων, δεν συμβαίνει το ίδιο με άλλα κτήρια που βρίσκονται σε εξίσου νευραλγικά σημεία της πόλης και παρακμάζουν.

Κτήρια κατά κανόνα ταυτισμένα με την ιστορία της Πάτρας όπως το παλιό Αρσάκειο στη Μαιζώνος, οι χώροι του "Λαδόπουλου", το οίκημα της Τράπεζας της Ελλάδας στην Αγίου Ανδρέου, η παλιά Νομαρχία στην Πατρέως, ακόμα και το παλιό Κτήριο Υπηρεσιών Λιμένα που στέκει ετοιμόρροπο και επικίνδυνο στο παλιό λιμάνι.

Θα επαναλάβουμε, κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή. Και κάθε ένα από τα δεκάδες μικρά ή μεγαλύτερα κτήρια δημόσιας ή δημοτικής δικαιοδοσίας που μένουν μη αξιοποιημένα, κρύβει πίσω του και από έναν διαφορετικό λόγο.

Για κάποια εξ αυτών επί χρόνια συζητούμε πιθανούς τρόπους επιστροφής τους στην δημόσια ζωή της Πάτρας.

Το αποτέλεσμα, εν τούτοις, είναι οφθαλμοφανές. Αρχιτεκτονικά κομψοτεχνήματα, χώροι με πολυεπίπεδες δυνατότητες, οικήματα με ξεχωριστή αναφορά στο αστικό περιβάλλον, μένουν ερειπωμένα και παρασύρουν στην παρακμή τους και τις περιοχές που τα φιλοξενούν.

Η κρίση και τα συμπαρομαρτούντα δεν μπορούν να είναι επιχείρημα παραίτησης ή δικαιολογία.

Απεναντίας, ειδικά σε καιρούς κρίσης είναι ανεπίτρεπτη έως παράλογη πολυτέλεια να αφήνεις στην τύχη του ένα κομμάτι της περιουσίας σου. Να μην επιμένεις ώστε χώροι με τέτοια δυναμική να ξαναδοθούν προς χρήση στην πόλη.

Καθόλου υπερβολή, λοιπόν, ότι η Πάτρα είναι η πρωτεύουσα των εγκαταλελειμμένων μεγάρων, η πόλη που μόλις μπαίνει λουκέτο στο οτιδήποτε, σπάνια βρίσκεται γρήγορος τρόπος ώστε το λουκέτο ν’ αποσυρθεί».

Κατόπιν όλων των ανωτέρω , που σημειώνει ο κ. Ζ. Μαρίνος στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» στο φύλλο στις 23.06.2016, ερωτάσθε:

1. Ποιες πρωτοβουλίες θα αναλάβετε, έτσι ώστε να αξιοποιηθούν τα δημόσια – δημοτικά κτήρια της Πόλης μας;

2. Έχετε εκπονήσει κάποια μελέτη για τον σκοπό αυτό;
- Να κατατεθεί οποιαδήποτε μελέτη ή σχέδιο αξιοποίησης των δημόσιων – δημοτικών κτηρίων της Πάτρας.

3. Για πόσο καιρό ακόμα θα συνεχίσουν η Περιφέρεια, ο Δήμος, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση και αναρίθμητες δημόσιες υπηρεσίες να πληρώνουν κάθε μήνα σημαντικά ποσά σε μισθώματα για κτήρια και εγκαταστάσεις τα οποία μένουν αναξιοποίητα;Ο ερωτών βουλευτής


Νίκος Ι. Νικολόπουλος
Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος


Πηγή
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top