Τον Αυγουστο του τρέχοντος έτους ξεκινάει το μαρτύριο της δεύτερης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τα υπόλοιπα μέλη του κουαρτέτου. Ως γνωστόν, η πρώτη αξιολόγηση της εθνικής μας οικονομίας είχε ξεκινήσει τον Αύγουστο του 2015 και περατώθηκε μετά από 10 μήνες τον Ιούνιο του 2016. Πριν ακόμα εγκαινιαστεί η δεύτερη αξιολόγηση, το ΔΝΤ στις 10 Ιουλίου του 2016 έστειλε ανάλγητο μήνυμα στην ελληνική πλευρά, υποστηρίζοντας ότι ο κατώτερος μισθός στην Ελλάδα είναι από τους υψηλότερους στην Ευρωζώνη (19 χώρες) και την Ευρωπαϊκή Ένωση (28 χώρες) και γι’ αυτό θα πρέπει να ψαλιδιστεί. Η παρέμβαση του ΔΝΤ στις ελληνικές εργασιακές σχέσεις είναι ωμή και ανελέητη. Ανεξάρτητα του γεγονότος, αν το ΔΝΤ εκφράζει δικές του απόψεις ή υποκινείται από εγχώρια κοινοβουλευτικά και εξωκοινοβουλευτικά κυκλώματα, βέβαιο είναι ότι το ΔΝΤ στην προκειμένη περίπτωση διαπράττει σοβαρότατο τεχνοκρατικό λάθος.


Αποσκοπώντας στον αμερόληπτο και παραγωγικό διάλογο, παραθέτουμε τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στον πίνακα του κειμένου. Τα στοιχεία προέρχονται από τη Eurostat και καλύπτουν την περίοδο 2008-2016. Από τα στοιχεία του πίνακα εξάγονται τα ακόλουθα ουσιαστικά συμπεράσματα: 1) Η Ελλάδα έχει έναν από τους χαμηλότερους κατώτερους μισθούς συγκριτικά με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης. Όταν τον Ιανουάριο του 2016 ο κατώτερος μισθός στην Ελλάδα ήταν 684 ευρώ (€), ο αντίστοιχος κατώτερος μισθός στο Λουξεμβούργο ήταν 1.923 €, στην Ιρλανδία 1.546 €, στην Ολλανδία 1.508 €, στο Βέλγιο 1.502 €, στη Γερμανία 1.473 €, στη Γαλλία 1.467 €, στη Σλοβενία 791 €, στην Ισπανία 764 €, στη Μάλτα 728 €, κ.λπ. Ναι μεν σε ορισμένες χώρες της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) σαν τις Βουλγαρία, Ρουμανία, Λιθουανία, Λετονία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Πολωνία, Κροατία, Τσεχία και Εσθονία, οι κατώτεροι μισθοί είναι μικρότεροι από της Ελλάδας, ωστόσο στα κράτη αυτά το κόστος ζωής και οι φορολογικές επιβαρύνσεις των πολιτών θεωρούνται κατά πολύ χαμηλότερα απ’ ότι στη χώρα μας. 2) Η Ελλάδα αποτελεί τη μοναδική χώρα της Ευρωζώνης και της ΕΕ που οι κατώτεροι μισθοί αντί να αυξάνουν συνεχώς ελαττώνονται. Σε όλες τις χώρες του πίνακα, την περίοδο 2008-2016 οι κατώτεροι μισθοί σημείωσαν αξιόλογη άνοδο, ακόμα και σε χώρες που εφάρμοσαν μνημονιακές πολιτικές σαν τις Ιρλανδία, Ισπανία και Πορτογαλία, Ουγγαρία και Λετονία. 3) Χώρες όπως Λουξεμβούργο, Ιρλανδία, Ολλανδία, Μ. Βρετανία, Γερμανία, Βέλγιο, Γαλλία, κ.ά., έχουν αισθητά υψηλότερους κατώτερους μισθούς σε σχέση με τις ΗΠΑ. Η πραγματικότητα των αριθμών πιστοποιεί, ότι, οι περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης έχουν από τους υψηλότερους μισθούς παγκοσμίως.

Αναφορικά με τα στοιχεία της Ελλάδας θα πρέπει να αναφερθεί ότι η Eurostat λαμβάνει υπόψη 14 μισθούς και στη συνέχεια διαιρεί με 12 για να υπολογίσει το μέσο ετήσιο μηνιαίο κατώτερο μισθό. Για παράδειγμα, με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ο κατώτερος μισθός στην Ελλάδα είναι 586 €. Λαμβάνοντας υπόψη τα δώρα Πάσχα και Χριστουγέννων συν το καλοκαιρινό επίδομα αδείας προκύπτουν 14 μισθοί και άρα έχουμε: 586×14=8.204:12=683,7. Το 2011 που ο κατώτερος μισθός ήταν 746 €, κατά τη Eurostat ο κατώτερος μισθός στην Ελλάδα ήταν 870 € (746×14=10.444:12=870,3). Μακάρι ο χαμηλότερος μισθός στη χώρα μας να ήταν σήμερα 684 € που λένε τα στοιχεία της Eurostat. Στην πραγματικότητα ο κατώτερος μισθός στη χώρα μας είναι μικρότερος απ’ ότι στην Πολωνία, την Ουγγαρία, την Κροατία, την Εσθονία, κ.λπ., που με τα στοιχεία της Eurostat έχουν χαμηλότερους μισθούς από την Ελλάδα. Ένας από τους κυριότερους λόγους είναι ότι οι περισσότεροι εργαζόμενοι προσλαμβάνονται από τις επιχειρήσεις με συμβάσεις μερικής απασχόλησης, με συνέπεια οι κατώτεροι μισθοί στην Ελλάδα να κυμαίνονται πλέον γύρω στα 250 έως 350 €. Ελάχιστες ελληνικές επιχειρήσεις έχουν την δυνατότητα να δίνουν μισθούς 684 € το μήνα. Αν έδιναν μισθούς των 700 ή των 1.000 € και παράλληλα πλήρωναν στο ακέραιο τις ασφαλιστικές εισφορές, τους άμεσους φόρους και τον ΦΠΑ, την επόμενη μέρα τουλάχιστον το 80% των υφιστάμενων μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα έβαζαν λουκέτο. Ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας, η κυβέρνηση οφείλει να μελετήσει πολύ προσεκτικά το θέμα των κατώτερων μισθών και γενικότερα τις συνθήκες αμοιβής της μισθωτής εργασίας στην Ελλάδα.
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top