Με αισιοδοξία ατενίζει την επόμενη ημέρα ο όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων. Ο αναπτυξιακός άξονας των ΕΛΠΕ περιλαμβάνει ανάπτυξη συνεργασιών, συνεργιών και αξιοποίηση ευκαιριών στις γεωγραφικές περιοχές που δραστηριοποιείται.

Η διοίκηση του ομίλου αναμένει περαιτέρω βελτίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του ομίλου για το 2016 και 2017 και παράλληλα σχεδιάζει την επέκταση σε νέες δραστηριότητες όπως στο LNG, το φυσικό αέριο καθώς και την ενίσχυση σε τομείς όπου ήδη επενδύει όπως στην ηλεκτροπαραγωγή.

Στόχος των ΕΛΠΕ είναι ο όμιλος από διυλιστικός να μετατραπεί σε ανταγωνιστικό ενεργειακό προμηθευτή.


Όπως φαίνεται, οι προσπάθειες της διοίκησης και συγκεκριμένα του Προέδρου Ευστάθιου Τσοτσορού αποδίδουν, με τα αισιόδοξα μηνύματα που έστειλε η γενική συνέλευση, παρουσία και του αρμόδιου Υπουργού Ενέργειας, Πάνου Σκουρλέτη, να δίνουν το στίγμα των επόμενων μηνών.

Στις 16 Μαίου τα ΕΛΠΕ εξόφλησαν το ομόλογο ύψους 400 εκατ. δολαρίων, όπως και της πρώτης δόσης 100 εκατ. ευρώ προς την Ιρανική εταιρεία NIOC στο πλαίσιο της σχετικής συμφωνίας αποπληρωμής της ρυθμισμένης παλαιάς οφειλής, η οποία σημειωτέων ήταν η πρώτη σχετική συμφωνία εταιρείας Δυτικής χώρας μετά την άρση των κυρώσεων (sanctions) με την ΕΕ.

O κ. Τσοτσορός ανέφερε ότι «ο όμιλος προέβη στις αναγκαίες ενέργειες, αφ’ ενός μεν για την δρομολόγηση των διαδικασιών τροποποίησης των όρων των δανειακών συμβάσεων του Ομίλου συνολικού ύψους 1.526 εκατ. ευρώ (Κοινοπρακτικά δάνεια 400 εκατ. ευρώ, Δάνειο Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων 333 εκατ. ευρώ, Ομόλογο λήξης 2019 ύψους 500 εκατ. ευρώ και Ομόλογο λήξης 2019 ύψους 325 εκατ. δολαρίων), οι οποίοι όροι αφορούν τους χρηματοοικονομικούς δείκτες (Financial ratios in Debt Covenants) με σημαντικότατες εκτιμώμενες επιπτώσεις τόσο στους Ισολογισμούς όσο και στα κόστη λειτουργίας, αφ’ ετέρου δε για την αναχρηματοδότηση δανειακών συμβάσεων συνολικού ύψους έως 1 δισ. ευρώ με ευνοϊκότερους όρους, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης από τους θεσμούς της ελληνικής οικονομίας και την διαφαινόμενη σταθεροποίηση και βελτίωση της θέσης του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος και κύρια μετά τα θετικά αποτελέσματα λειτουργίας του ομίλου, σε συνδυασμό με την έγκαιρη, πλήρη και ολοσχερή αποπληρωμή των υποχρεώσεων μας ύψους 600 εκατ. ευρώ περίπου το τρέχον έτος 2016».


Τα ΕΛΠΕ ήταν η πρώτη εταιρεία – μαζί με την Total – που με συνφόρτωση, παρέλαβε ιρανικό αργό. Εκτός από το Ιράν, αντίστοιχες συμφωνίες για απευθείας αγορά αργού από πετρελαιοπαραγωγούς έχουν υπογραφεί με την Αίγυπτο, το Ιράκ και προ ημερών με τη ρωσική Rosneft.

«Στο πλαίσιο ενίσχυσης της εξωστρέφειας και της εκμετάλλευσης των ευκαιριών που παρουσιάζονται στον κλάδο της διεθνούς εμπορίας και εφοδιασμού, ο Όμιλος σύναψε αξιόλογες συμφωνίες συνεργασίας με σημαντικούς προμηθευτές, όπως η Ιρανική εταιρεία NIOC και η Ρωσική Rosneft, ενώ παράλληλα διεύρυνε τον κατάλογο των προμηθευτριών χωρών και εταιρειών, με στόχο τη μεγέθυνση των δυνατοτήτων, των επιλογών και των όρων προμήθειας και τη μείωση του κόστους», ανέφερε ο κ. Τσοτσορός.

Ο διευθύνων σύμβουλος Γρηγόρης Στεργιούλης επισήμανε ότι ο όμιλος πέτυχε να διατηρήσει τα περιθώρια διύλισης στα 5 δολάρια το βαρέλι κατά το πρώτο τρίμηνο του 2016, αξιοποιώντας το ευνοϊκό περιβάλλον της αγοράς αλλά και τις νέες συμβάσεις προμήθειας. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι δεν θα διανεμηθεί μέρισμα στους μετόχους και προτεραιότητα είναι η σταθεροποίηση των οικονομικών μεγεθών.

Σε ό,τι αφορά τον δανεισμό της εταιρίας ο διευθύνων σύμβουλος τόνισε ότι «ο όμιλος έχει ξεκινήσει τις συζητήσεις για αύξηση των πιστωτικών ορίων, καθώς και για αναχρηματοδότηση υφιστάμενων δανειακών γραμμών: «Τα μηνύματα που λαμβάνουμε ως προς τους όρους πιθανού νέου δανεισμού και νέου ομολογιακού είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικά. Επικεντρωνόμαστε στην βελτίωση τον μεγεθών και την επαναμόχλευση. Οι μέτοχοι θα εισπράξουν αυτό που αξίζουν σύντομα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στεργιούλης.
Πηγή
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top