Αυτό ανέφερε χθες ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης (CEDEFOP), Τζέιμς Καλέγια, στη διάρκεια εκδήλωσης στις εγκαταστάσεις του, στη Θεσσαλονίκη, με θέμα τον θεσμό της μαθητείας και τη σύνδεσή του με την απασχόληση.

Ο ίδιος υποστήριξε πως ο δρόμος για την επίτευξη της βιώσιμης ανάπτυξης στην Ελλάδα περνάει μέσα από την εστίαση σε συγκεκριμένους τομείς, στους οποίους η χώρα έχει στρατηγικό πλεονέκτημα, όπως η αγροτική επιχειρηματικότητα, τα τρόφιμα, ο τουρισμός, τα logistics και οι τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών.

Σύμφωνα με τον κ. Καλέγια, περίπου 3.000 ταχέως αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις στην Ελλάδα (το 0,5% του συνόλου των υφιστάμενων επιχειρήσεων) έχουν τις προϋποθέσεις να αναπτυχθούν εντυπωσιακά και να απορροφήσουν έως και 200.000 ανέργους, από τους οποίους οι μισοί θα είναι νέοι. Οκτώ στις δέκα από αυτές τις νέες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν από μικρομεσαίες και όχι από μεγάλες επιχειρήσεις.


Οι υπόλοιπες θέσεις, από τις 1.000.000 που «λείπουν» από την Ελλάδα, θα μπορούσαν να καλυφθούν -σύμφωνα με τον ίδιο- με τη δημιουργία 10.000 νέων επιχειρήσεων υψηλής ανάπτυξης, που σταδιακά θα εξελιχθούν και θα φτάσουν να απασχολούν από 50 εργαζομένους η καθεμία.

Οι «νεο-μετανάστες»
Αναφερόμενος στο προφίλ των 250.000 και πλέον «νεο-μεταναστών» που εγκατέλειψαν την Ελλάδα από το 2010 λόγω κρίσης ?όπως τους υπολόγισε,? ο διευθυντής του CEDEFOP είπε πως στην πλειονότητά τους είναι ηλικίας κοντά στα 30 και με υψηλή μόρφωση, αλλά ένα σημαντικό ποσοστό της τάξης του 12% έχουν ηλικία άνω των 40 ετών, γεγονός πρωτοφανές στην ελληνική μεταναστευτική ιστορία.

Ο κ. Καλέγια επικαλέστηκε στοιχεία παλαιότερης έρευνας των καθηγητών Λόη Λαμπριανίδη και Μανόλη Πρρατσινάκη, σύμφωνα με την οποία μία στις 18 ελληνικές οικογένειες έχει τουλάχιστον ένα μέλος που έφυγε από την Ελλάδα μετά το 2010. Οι μισοί από τους «νεο-μετανάστες» της κρίσης κατευθύνονται στο Ηνωμένο Βασίλειο και στη Γερμανία.

Ο ίδιος μίλησε για έλλειμμα κατάλληλων δεξιοτήτων στην Ευρώπη, που δημιουργεί στρεβλώσεις στην αγορά εργασίας. Την ίδια ώρα που ένας μεγάλος αριθμός Ευρωπαίων ?ιδίως υψηλής μόρφωσης? απασχολείται σε θέσεις εργασίας που δεν αντιστοιχεί στις ικανότητες και φιλοδοξίες του, το 40% των Ευρωπαίων εργοδοτών δηλώνει ότι δεν μπορεί να βρει εργαζομένους με τις κατάλληλες δεξιότητες για την προώθηση της ανάπτυξης και της καινοτομίας. Ταυτόχρονα, 70 εκατομμύρια Ευρωπαίοι δεν διαθέτουν επαρκείς δεξιότητες ανάγνωσης και γραφής, και ακόμη περισσότεροι έχουν ελλιπείς δεξιότητες αριθμητικής και ψηφιακών γνώσεων, με αποτέλεσμα να βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της ανεργίας, της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Για την ανεργία
Η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου, που ήταν παρούσα στην εκδήλωση, υποστήριξε πως η ανεργία στην Ελλάδα βρίσκεται σε σταθερή αποκλιμάκωση σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, έχοντας υποχωρήσει στο 24,1%, και τόνισε πως ο μοναδικός τρόπος να λυθεί το πρόβλημα της ανεργίας είναι η ανάκαμψη του ιδιωτικού τομέα.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Χρυσόγονος, εκτίμησε πάντως πως η ανεργία είναι υψηλότερη από τα ποσοστά των στατιστικών.

«Πολλοί άνθρωποι έχουν απογοητευτεί και δεν ψάχνουν για δουλειά, άρα δεν εμφανίζονται στους απασχολήσιμους» είπε, προσθέτοντας πως αυτά τα ποσοστά είναι υψηλότερα σε νέους και γυναίκες. Οπως ανέφερε, υπάρχουν σήμερα στη χώρα μόνο 3,6 εκατομμύρια ενεργές θέσεις εργασίας, σε πληθυσμό 11 εκατομμυρίων ανθρώπων. Πρακτικά, εργάζεται μόνο το 33% του ενεργού πληθυσμού, έναντι 43% στην ΕΕ.

Από την πλευρά της η ευρωβουλευτής Κωνσταντίνα Κούνεβα ανέφερε πως τα προηγούμενα χρόνια χάθηκαν εκατομμύρια κοινοτικών πόρων σε αδιέξοδες προσεγγίσεις για την απασχόληση και σε μη αποδοτικά προγράμματα κατάρτισης.
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top