Μόνο το επιχειρείν μπορεί να μάς σώσει
Διονύσης Ζακυνθινός


Η ανάκαμψη της σκληρά δοκιμαζόμενης ελληνικής οικονομίας περνάει πρωτίστως μέσα από την τόνωση της υγιούς επιχειρηματικότητας.
Η χώρα έχει ανάγκη από επιχειρήσεις, όπως το ξεραμένο χώμα αποζητά απεγνωσμένα το νερό για να ξεδιψάσει και να ζωντανέψει.
Χρειαζόμαστε εκείνες τις επιχειρήσεις που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και θα παραγάγουν πλούτο που θα ενισχύσει το καταρρακωμένο ΑΕΠ.
Μόνο με τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων και με την υποστήριξη εκείνων που έχουν απομείνει όρθιες θα ξεκινήσει, έστω και με ρυθμούς χελώνας, η επιστροφή στην ανάπτυξη.
Βέβαια, είναι αυτονόητο ότι για να αποκτήσουμε νέες επιχειρήσεις θα πρέπει να έλθουν και οι απαραίτητες επενδύσεις, εννοείται από τον ιδιωτικό τομέα. Και για να γίνουν επενδύσεις, είναι προφανές ότι πρέπει να δώσουμε ως χώρα ισχυρά κίνητρα για την προσέλκυση τους, κυρίως φορολογικά.
Πρόσφατα ο ΣΕΒ διοργάνωσε ένα ενδιαφέρον συνέδριο με θέμα: «Ισχυρή Βιομηχανία για Καινοτομία, Ανάπτυξη και Δουλειές».
Από τις εργασίες του συνεδρίου προέκυψε ένα σημαντικό, όσο και ανατριχιαστικό για την οικονομία μας, συμπέρασμα.
Σύμφωνα μ' αυτό, τα τελευταία χρόνια καταγράφεται στην Ελλάδα μία ιστορικά πρωτοφανής και μοναδική στον ευρωπαϊκό χώρο αποεπένδυση, η οποία δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με συμβατικά εργαλεία πολιτικής. Συγκεκριμένα, έχει υπολογιστεί ότι ετησίως απαξιώνονται στην Ελλάδα περίπου 14 δισεκατομμύρια ευρώ παγίων επενδυμένων κεφαλαίων, τα οποία δεν αναπληρώνονται.
Με άλλα λόγια, όχι μόνο δεν έρχονται νέες επενδύσεις αλλά χάνουμε κι αυτές που έχουμε, όσες έχουμε ακόμη.
Στο ίδιο συνέδριο επισημάνθηκε η αναγκαιότητα να αποκτήσουμε πρόσβαση σε επενδύσεις με εξαγωγικό κυρίως προσανατολισμό, οι οποίες μπορούν να γίνουν μόνο με ιδιωτικά κεφάλαια, εφόσον οι δημόσιοι πόροι δεν επαρκούν. Για να μην πούμε ότι στην παρούσα συγκυρία δημόσιοι πόροι, ουσιαστικά, δεν υφίστανται.
Χρήσιμες, αν μη τι άλλο, οι προαναφερόμενες διαπιστώσεις, δεν δίνουν ωστόσο τη θέση τους σε μια στοχευμένη πολιτική.
Και μια βάσιμη αναζήτηση της, με σημείο αναφοράς τις αναπτυξιακές προοπτικές της Δυτικής Ελλάδος, θα επιχειρήσει το 4ο Συνέδριο της «Πελοποννήσου», το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.
Άλλωστε, είναι οι αναγκαίες υποδομές που θα στρώσουν (κι αυτές) το έδαφος για την προσέλκυση επενδύσεων. Τουτέστιν για τη δημιουργία επιχειρήσεων, που είναι και η μοναδική μας διέξοδος για να βγούμε από το τέλμα.
Σε σχετικό άρθρο του ο γενικός διευθυντής του ΣΕΒ κ. Άκης Σκέρτσος συμπυκνώνει το νόημα των όσων πρέπει να γίνουν σε λίγες γραμμές: «Η ελληνική οικονομία χρειάζεται επειγόντως περισσότερες επιχειρήσεις που να παράγουν κέρδη. Κέρδη τα οποία να επανεπενδύονται, ώστε να μετατρέπονται σε περισσότερες δουλειές, που με την σειρά τους θα δημιουργήσουν περισσότερα έσοδα για το κράτος για να μπορεί να πληρώνει μισθούς και συντάξεις και να εξυπηρετεί τα χρέη του».
Σωστά, αλλά άντε να πείσεις γι' αυτό κάποια στελέχη της κυβέρνησης, που εξακολουθούν να βλέπουν την επιχειρηματικότητα σαν… μπαμπούλα.Πηγή
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top