Ο Κων/νος Μάγνης γράφει...Είναι δύσκολο να προκαταλάβεις το αποτέλεσμα ενός δημοψηφίσματος με οριακές διαφορές ανάμεσα στις τάσεις. Ακόμα πιο δύσκολο είναι άμα το επιχειρήσεις από τη διασταύρωση Μαιζώνος και Βαλτετσίου που δεν βλέπει Τάμεση.
Οι λόγοι που κάνουν τους Βρετανούς να υπεραμύνονται ή να αφορίζουν τη σύνδεσή τους με την ΕΕ είναι γενικά γνωστοί. Η αλήθεια είναι πως η βρετανική άποψη για την Ενωση δεν ήταν ποτέ ζεστή για λόγους που δεν ήταν οικονομικοί, και τούτο διότι είχαν διαμορφωθεί πριν ενεργοποιήσει ο συνασπισμός οικονομικά αποτελέσματα.
Αν μπορούσαν να κωδικοποιηθούν με λίγες λέξεις, πρόκειται για ένα αίσθημα υποχρεωτικής εθνικής υπεροχής που πρέπει να κατοχυρώνεται μέσα από την περιχαράκωση.
Η Βρετανία κάποτε είχε τον μισό κόσμο δικό της. Οταν η αίσθηση αυτή εμπεδώνεται μέσα από κυριαρχία στις θάλασσες, μετατρέπεται σε πεποίθηση παντοδυναμίας. Τα βαπόρια, με τα ιστία και τα κανόνια τους, απέπνεαν ένα μεγαλείο.
Οι Βρετανοί δεν χώνεψαν ποτέ την ιδέα ότι ο κόσμος μπορούσε και χωρίς αυτούς. Και μάλιστα ήθελα να μπορεί χωρίς αυτούς. Ρωτήστε και τους Κυπρίους με πόση ωμότητα αντιμετωπίστηκε η διάθεσή τους για αυτονόμηση, ως εάν ήταν αδιανόητη και προσβλητική. Χασάπικες συμπεριφορές δεν είχαν μόνο οι γερμανοί σε καταστάσεις κατοχής. Να μην ξεχνιόμαστε.
Αν θέλουμε να δούμε το πράγμα κωμικά, αποτυπώνεται στο ανέκδοτο για τον βρετανό αξιωματούχο που υπηρέτησε για χρόνια στην Ινδία και όταν επέστρεψε, περιέγραφε την εμπειρία του σαν ένα άλυτο πρόβλημα επικοινωνίας: Σαράντα χρόνια που έμεινε εκεί, οι ινδοί αρνήθηκαν να μάθουν αγγλικά. Συνεπώς, πώς να συνεννοηθεί μαζί τους;
Αλλά μια έξοδος από την ΕΕ κατά τη διαίσθησή μας, δεν θεωρείται πιθανή. Δεν είναι ότι θα επικρατήσει η άποψη ότι η παραμονή είναι πιο συμφέρουσα από την αποχώρηση. Ακόμα και οι οικονομολόγοι δεν έχουν ενιαία θέση ως προς το ερώτημα, πόσο μάλλον ο απλός πολίτης. Αλλού είναι το θέμα: Μπροστά σε μια επιλογή που συνεπάγεται κομβική μεταβολή με απροσδιόριστες επιπτώσεις, ενδεχομένως δυσμενέστατες, η επιλογή της σταθερότητας τείνει να κερδίζει. Μπροστά στο άγνωστο κακό, το κακό που είναι δεδομένο είναι κατά κανόνα προτιμότερο. Πρόκειται για ένα κριτήριο με ψυχολογικά και συναισθηματικά χαρακτηριστικά. Η συντηρητική στάση θεωρείται από τις κοινωνίες ως η σοφότερη, ιδιαίτερα σε περιόδους κινδύνων. Και ναι μεν οι βρετανοί ήταν εκείνοι που επέλεξαν τον τραχύ δρόμο της λυσσαλέας αντιπαράθεσης με τον Χίτλερ, αλλά αυτή είναι η αντίδραση της στριμωγμένης γάτας. Η γάτα αμύνεται με έξαλλη επίθεση όταν αισθάνεται ότι δεν έχει άλλη επιλογή. Δεν είναι τόσο στριμωγμένη, όμως, η γάτα του δημοψηφίσματος, ώστε να βγάλει νύχια σε βάρος του σημερινού Βερολίνου. Το οποίο δεν τη βομβαρδίζει. Και ούτε θα το κάνει.
Ολα αυτά δεν δικαιώνουν την πολιτική και τη φιλοσοφία που υπηρετεί στην πράξη η ΕΕ. Αλλά δεν είναι τόσο πολύ αυτό το ζήτημα των βρετανών. Μπορεί να είναι των ελλήνων, αλλά δεν μας παίρνει να το θέσουμε. Οταν ο αδιάβαστος μαθητής τιμωρείται από τον δάσκαλο με την υποχρέωση να γράψει "δεν το ξανακάνω" 500 φορές στο τετράδιο, μπορεί να διαμαρτυρηθεί επειδή η τιμωρία είναι υπερβολική, μόνο εάν σκοπεύει να μην το ξανακάνει πράγματι. 
 
 
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top