Επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν ευθύνεται για καρκινογόνο δράση

Από την Ελενα Στάθου - Ελευθερόγλου

Χαράς ευαγγέλια για τους απανταχού λάτρεις του καφέ, καθώς νέα έρευνα που επαναξιολόγησε τα στοιχεία 1.000 και πλέον μελετών στον άνθρωπο και τα ζώα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το αγαπημένο ρόφημα δεν θεωρείται πλέον «ίσως καρκινογόνο».
Το Διεθνές Κέντρο Ερευνας του Καρκίνου, που ανήκει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το 1991 είχε κατατάξει τον καφέ στη λίστα με τις «πιθανώς καρκινογενείς» ουσίες, καθώς τον είχαν συνδέσει με την εμφάνιση όγκων στην κύστη. Ωστόσο οι επιστήμονες, έπειτα από νεότερες μελέτες, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν προέκυψαν αποδεικτικά στοιχεία καρκινογόνου δράσης του καφέ.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι η κατανάλωση καυτών αφεψημάτων προκαλεί «πιθανόν» καρκίνο του οισοφάγου.
Η επιτροπή των 23 ειδικών του διεθνούς οργανισμού, που διεξήγαγε μελέτες στην Κίνα, το Ιράν και την Τουρκία, αλλά και σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπου το τσάι ή το ματέ (δημοφιλές λατινοαμερικανικό ρόφημα) καταναλώνονται κατά παράδοση σχεδόν καυτά -περίπου στους 70 βαθμούς Κελσίου-, υπογραμμίζει ότι τα αποτελέσματά τους έδειξαν ότι ο κίνδυνος καρκίνου του οισοφάγου αυξάνεται με τη θερμοκρασία στην οποία καταναλώνεται το αφέψημα.

Οι θερμοκρασίες

Οπως εξήγησε ο Κρίστοφερ Γουάιλντ, διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου Ερευνας για τον Καρκίνο, «τα αποτελέσματα αυτά υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση πολύ ζεστών αφεψημάτων είναι πιθανή αιτία καρκίνου του οισοφάγου και ότι η θερμοκρασία δείχνει να είναι η αιτία παρά τα ίδια τα αφεψήματα». Και συμπλήρωσε ότι καλό θα ήταν να καταναλώνουμε τα αγαπημένα μας ροφήματα σε «κανονικές θερμοκρασίες», δηλαδή κάτω των 65 βαθμών Κελσίου.

Ο δρ Γουάιλντ τόνισε το γεγονός ότι «το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ είναι σημαντικές αιτίες εμφάνισης καρκίνου του οισοφάγου, ιδιαίτερα σε πολλές χώρες με υψηλά εισοδήματα» και συνέχισε λέγοντας ότι «η πλειονότητα, ωστόσο, των καρκίνων του οισοφάγου εμφανίζονται σε μέρη της Ασίας, της Νότιας Αμερικής και της ανατολικής Αφρικής, όπου οι άνθρωποι συνηθίζουν να πίνουν πολύ ζεστά τα ροφήματά τους, και οι λόγοι για την υψηλή συχνότητα εμφάνισης αυτού του καρκίνου δεν είναι ακόμα τόσο καλά κατανοητοί».
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top