Την ίδρυση θυγατρικής στην Αλβανία ανακοίνωσε ο επικεφαλής της ΔΕΗ κ. Παναγιωτάκης με στόχο να δραστηριοποιηθεί στον ενεργειακό κλάδο στη γειτονική χώρα, ενώ η εταιρεία το επόμενο διάστημα πρόκειται να αξιοποιήσει όλες της τις δυνατότητες για να ανταπεξέλθει στη δύσκολη συγκυρία. Επιδιώκει την τόνωση της λιγνιτικής παραγωγή ώστε να εμπορεύεται περισσότερο δική της ενέργεια, συμπράξεις στον τομέα της παραγωγής και την ανάληψη πρωτοβουλιών για το άνοιγμα της αγοράς με λελογισμένο τρόπο και τη στήριξη του Δημοσίου (σε θέματα όπως την κατάργηση του ειδικού τέλος για λιγνίτη, τη γρήγορη θέσπιση από τη ΡΑΕ του μόνιμου μηχανισμού για τα ΑΔΙ, τη διεκδίκηση δωρεάν δικαιωμάτων ρύπων όπως κάνουν άλλα κράτη, την εξόφληση των οφειλών του Δημόσιου τομέα).
Οσον αφορά στην Αλβανία, η απόφαση δραστηριοποίησης στη χώρα μέσω θυγατρικής προκύπτει από τις νέες δυνατότητες που δημιουργούνται στην ενεργειακή της αγορά. Όπως είπε το 85% του ενεργειακού ισοζυγίου της χώρας προέρχεται από τα υδροηλεκτρικά και υπάρχουν σχέδια επέκτασης και στη θερμική παραγωγή ειδικά λόγω του περάσματος του ΤΑΡ από τη χώρα. Υπάρχουν ώριμα έργα που δεν έχουν αξιοποιηθεί, καθώς και άδειες που θα μπορούσαν να αποκτηθούν και με τη δημιουργία θυγατρικής εκεί η ΔΕΗ θα παρακολουθεί και θα συμμετέχει στις εξελίξεις.
Το άνοιγμα της αγοράς και η μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ θα γίνει εντός του χρονοδιαγράμματος που θέτει ο νόμος και η ΔΕΗ σχεδιάζει να πάρει πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα ώστε να ανοίξει η αγορά «με το σωστό τρόπο», τόνισε ο κ. Παναγιωτάκης .
Ο κ. Παναγιωτάκης που τάχθηκε εναντίον των πωλήσεων μονάδων της ΔΕΗ και ειδικά υδροηλεκτρικών τόνισε ότι προωθούνται συμπράξεις με ιδιώτες. Για το κομμάτι της παραγωγής, όπως είπε, η πρόταση της ΔΕΗ αφορά συγκεκριμένη συνεργασία για την κατασκευή δεύτερης μονάδας στη Φλώρινα με τη συμμετοχή της ΔΕΗ, των ιδιοκτητών ορυχείων της περιοχής αλλά και έναν τρίτο εταίρο. Η πρόταση που έγινε προς την Edison δεν έχει προχωρήσει καθώς ο Γάλλος μέτοχος της εταιρείας, Edf, δεν επενδύει σε μονάδες στην Ελλάδα, ωστόσο η ΔΕΗ συζητά με άλλο επενδυτή και εκτιμάται ότι η σύμπραξη θα προχωρήσει.
Η ΔΕΗ επίσης έχει κάνει προτάσεις στους εναλλακτικού παρόχους για τη δημιουργία σχημάτων ώστε να ανοίξει ομαλά η αγορά και αναμένονται εξελίξεις. Επίσης, προανήγγειλε τη διενέργεια ειδικής μελέτης, εκ μέρους της Επιχείρησης, για το θέμα των συμπράξεων στη λιανική.
Τέλος το κεφάλαιο κίνησης της εταιρείας αναμένεται να ενισχυθεί από τα έσοδα των διακανονισμών.
Από το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών τα 380 εκατ. ευρώ είναι η υψηλή τάση, τα 260 εκατ. ευρώ τα χρέη του δημοσίου και τα1,75 δισ. χρέη πελατών μέσης και χαμηλής τάσης, που αν εξαιρεθούν οι ανενεργοί λογαριασμοί περιορίζονται περίπου στο 1,45 δισ.
Το νέο πρόγραμμα που δίνει εκπτώσεις σε όποιον έχει κάνει διακανονισμό –και δε δημιουργεί άλλες οφειλές-, μπορεί να ωφελήσει και την επιχείρηση αυξάνοντας τη ρευστότητα και δημιουργώντας της κέρδη από τη μείωση των επισφαλειών που στον ισολογισμό του 2015 ήταν 900 εκ. ευρώ.
Σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη, αυτή τη στιγμή υπάρχουν χρέη προς τη ΔΕΗ που διαμορφώνονται ως εξής:
-380 εκατ. ευρώ είναι η υψηλή τάση
-260 εκατ. ευρώ τα χρέη του δημοσίου
-1,75 δισ. χρέη πελατών μέσης και χαμηλής τάσης, που αν εξαιρεθούν οι ανενεργοί λογαριασμοί περιορίζονται περίπου στο 1,45 δισ.
"Σε αυτούς στοχεύουμε", ανέφερε ο κ. Παναγιωτάκης ο οποίος τόνισε ότι το μέτρο της έκπτωσης, παρότι θα μειώσει αρχικά τα έσοδα, μπορεί να ωφελήσει και την επιχείρηση αυξάνοντας τη ρευστότητα και δημιουργώντας της κέρδη από τη μείωση των επισφαλειών που στον ισολογισμό του 2015 ήταν 900 εκ. ευρώ. Ανάλογα με την ανταπόκριση του κοινού η έκπτωση μπορεί να έχει έως και μηδαμινή επίπτωση στα μεγέθη της ΔΕΗ, εκτίμησε ο ίδιος.


Πηγή


 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top