Δημήτρης Βασιλάκης: «Γιατί οι νέοι της Ελλάδας φέρονται σαν ραγιάδες;»

Δημήτρης Βασιλάκης: «Γιατί οι νέοι της Ελλάδας φέρονται σαν ραγιάδες;»Συνέντευξη στην Κρίστυ Κουνινιώτη
 
Το ραντεβού δόθηκε στο φιλόξενο γραφείο του συμπολίτη δικηγόρου, προέδρου της Εταιρείας Λογοτεχνών ΝΔ Ελλάδας Λεωνίδα Μαργαρίτη. Και ο Δημήτρης Βασιλάκης, καθηγητής του Στρατιωτικού Πανεπιστημίου του Μονάχου και συγγραφέας του βιβλίου «Σχολικές Διακοπές στο Χωριό-Αναμνήσεις από την Κατοχή» (εκδ. Βιβλιοπανόραμα), με τα εξαιρετικά Ελληνικά του, τον χειμαρρώδη λόγο και το πηγαίο χιούμορ του αποδείχτηκε εξαιρετικός συνομιλητής. Και απίστευτα συνεργάσιμος στη… φωτογράφιση.
ΤΗΝ ΙΔΕΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ…
…Μου την έδωσαν οι κόρες μας. Οταν ήσαν μικρές, μου ζητούσαν, κάθε βράδυ πριν κοιμηθούν, να τους διηγηθώ ιστορίες από τα παιδικά μου χρόνια στο χωριό της μητέρας μου, τον Κόροιβο. Οπότε κι εγώ τους έκανα το χατίρι, ξεκινώντας από τις ιστορίες με τη Μομόλα, τη σκυλίτσα που γελούσε. Επειδή, όμως, επαναλάμβανα τα ίδια, κι αυτές θυμούνταν πού είχα σταματήσει κάθε φορά, αποφάσισα να κρατάω σημειώσεις με ημερομηνία. Οι σημειώσεις πλήθαιναν και σιγά-σιγά ολοκληρώθηκε η πρώτη ιστορία για τη Μομόλα. Η γυναίκα μου, που είναι βιβλιοδιαβάστρα (σ.σ. βρήκα υπέροχη τη λέξη και τη μετέφερα αυτούσια), με προέτρεψε να γράψω περισσότερα, όπως κι έκανα.

ΜΙΑ ΠΑΙΔΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΕ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΕΣ ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ
Το βιβλίο αυτό είναι γραμμένο, ως τη σελίδα 205, τόσο για παιδιά όσο και για μεγάλους. Στη συνέχεια, ωστόσο, οι συζητήσεις με τον σοφό Παραγκόλα, βοσκό στο χωριό της μητέρας μου, και ιδίως οι μονόλογοι, απευθύνονται κυρίως στους ενήλικες, καθώς εδώ εκφράζω ένα μέρος των φιλοσοφικών μου απόψεων. Στην πρώτη συζήτηση με τον Παραγκόλα, ήθελα υποσυνείδητα να πω (στα παιδιά) ότι οι αναμίξεις των διαφόρων πολιτισμών δεν αποβαίνουν σε καλό. Εξ ου και γράφω: «Οσοι δεν έχουν γεννηθεί μέσα στα τραγούδια σου, δεν μπορούν να γίνουν πραγματικοί σου φίλοι...». Επίσης, μέσα από τη φράση «Αν ποτέ αμφιβάλεις, γιόκα μου, κρατήσου σ' αυτή τη Μορφή που μας χάρισε τα ανείπωτα λόγια και μας έδωσε στα χέρια το αόρατο φως», αναφέρομαι στον Ακίνητο Κινητό (Μεταφυσική του Αριστοτέλη). Στον δε πρώτο μονόλογο λαμβάνει χώρα η «Τετρακτύς» των Πυθαγορείων. Για τους οποίους, οι τέσσερις πρώτοι ακέραιοι αριθμοί είχαν φιλοσοφική σημασία, διότι το άθροισμά τους μας δίνει τον αριθμό 10. 10 δάχτυλα, 10 αντιθέσεις, 10 ουράνιες σφαίρες κ.τ.λ. Εδώ, ηθελημένα, σπάω την ταυτότητα του χώρου και του χρόνου και κάνω περίεργα φιλολογικά άλματα, με τα οποία αποτυπώνεται έντονα η νοσταλγία για τα άδολα και υπέροχα παιδικά χρόνια.
ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΝΕΣ ΜΝΗΜΕΣ
Στο στόμα του Παραγκόλα, έβαλα και τη φράση «μη θάψεις τις αναμνήσεις σου, γιατί αυτές είναι ο κόσμος απ' όπου έρχεσαι». Και μ' εμένα αυτό συνέβη. Μου άρεσε πάρα πολύ το χωριό και, αν και 9χρονος τότε, πολλά γεγονότα αποτυπώθηκαν κρυσταλλένια στη μνήμη μου. Ωστόσο, κατά τη γραφή του βιβλίου, όταν κάποιο γεγονός δεν ήταν ολοκληρωμένο, κατέφευγα στη μυθοπλασία, δίνοντας την πιο πιθανή εξέλιξη.
ΠΡΩΤΑ ΣΤΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ, ΥΣΤΕΡΑ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ
Το βιβλίο το πρωτοέγραψα στα Γερμανικά, τυπώθηκε το 2006, και μάλιστα με είχαν καλέσει στην Παγκόσμια Εκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης για να το παρουσιάσω. Το ενδιαφέρον ήταν μεγάλο. Εχω την εντύπωση ότι οι Γερμανοί είναι πιο παιδιά απ' ό,τι οι Ελληνες. Τους αρέσουν οι παιδικές ιστορίες. Κι αυτό, γιατί θεωρώ ότι οι Ελληνες, λόγω των δυσκολιών που έχουν βιώσει μετά την απελευθέρωσή τους από τους Τούρκους, έχουν γίνει πιο σκληροί. Το ίδιο πιστεύει και η γυναίκα μου. Η οποία είναι Γερμανίδα, αλλά μιλάει πολύ καλά Ελληνικά, καθώς τελείωσε ένα Ελληνιστικό Γυμνάσιο. Επειτα αποφάσισα να το γράψω και στα Ελληνικά, όπου μπόρεσα να εκφραστώ καλύτερα, είναι πιο ποιητική γλώσσα τα Ελληνικά… Εμπλούτισα το περιεχόμενο με ιστορικά στοιχεία καθώς και με τις συζητήσεις μου με τον σοφό Παραγκόλα.
Η ΜΗΤΕΡΑ ΣΩΤΗΡΑΣ
Η μητέρα μου μεταξύ 1943-1944 τελούσε χρέη διερμηνέως. Τότε, λοιπόν έσωσε πολλούς αντιστασιακούς. Χωρίς να είναι κομμουνίστρια και αρνούμενη, πάντα, τις λίρες που της πρόσφεραν. Το έκανε από αγάπη για την πατρίδα της. Η οποία την αντάμειψε με μια σύνταξη των 10.000 δραχμών. Ηταν σεμνή και υπερήφανη η μητέρα μου. Ούτε πρόβαλλε τις πράξεις της, ούτε ήθελε να ζητήσει αναγνώριση. Στο χωριό δεν υπάρχει ούτε μια τιμητική πινακίδα. Κι απ' όσους έσωσε, μόνο ένας θυμήθηκε να την ευχαριστήσει, προσφέροντάς της λουλούδια. Οι υπόλοιποι την ξέχασαν…

Το αδηφάγο κεφάλαιο κι ένα ένδοξο όνομα
Η αλλαγή της οικογενειακής σας κατάστασης, (σ.σ. ο πατέρας του ήταν Γερμανός, ο οποίος , ως «καλόβολος και αφελής» έγινε μέλος του Ναζιστικού Κόμματος, το οποίο του επέβαλε να χωρίσει την Ελληνίδα σύζυγό του) πώς σας επηρέασε;
Εμαθα ότι εάν δεν αγωνιστούμε εμείς οι ίδιοι να φτιάξουμε μια καλή ζωή, δεν θα μας βοηθήσει κανείς. Θυμάμαι, όταν έφτασα στο Μόναχο, ήθελα να σπουδάσω μουσική και ψυχολογία. Μου είπε, λοιπόν, ο αδελφός μου: «Υπάρχει πατέρας από πίσω, να μας βοηθήσει αν αποτύχουμε; Κάνε, λοιπόν, κάτι πρακτικό, για να μπορέσεις να ζήσεις». Κι έτσι αποφάσισα να καταπιαστώ με τη Φυσική. Οπως αποδείχτηκε, ο αδελφός μου είχε δίκιο.
Φύγατε για τη Γερμανία, εργαστήκατε αρχικά εργάτης, σπουδάσατε τεχνική φυσική και ηλεκτροτεχνία, υπήρξατε συνιδρυτής του Στρατιωτικού Πανεπιστημίου του Μονάχου… Εχετε ζυμωθεί με τις δυσκολίες. Η άποψή σας για τη στάση των Ελληνων απέναντι στην κρίση;
Αυτό που μας κάνει εντύπωση είναι που οι νέοι της Ελλάδας παραμένουν αδρανείς. Εχουν σκύψει το κεφάλι σαν τους ραγιάδες. Γιατί δεν ξεσηκώνονται; Ηδη κατάσταση έχει ωριμάσει για να γίνει μια πραγματική επανάσταση. Να εκδιωχθούν όλοι αυτοί: Δεξιοί, κεντρώοι, αριστεροί… Αυτή η γενιά θα πάει χαμένη, αν δεν κάνει τίποτα, κι είναι κρίμα.
Και για τους Ελληνες κυβερνώντες ποια η γνώμη σας;
Ο Αλέξης Τσίπρας αποδείχτηκε ο μεγαλύτερος ψεύτης όλων των εποχών. Ελεγαν και οι άλλοι ψέματα, αλλά αυτός το παράκανε. Υπάρχει μια υπόνοια ότι το μεγάλο κεφάλαιο βάζει τα αριστερά κόμματα να κάνουν τις χειρότερες περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες. Οπως έγινε και στη Γερμανία με το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα και τον Σρέντερ. Αν προέβαινε σε κάτι ανάλογο ένα δεξιό κόμμα, ο λαός θα επαναστατούσε. Φοβάμαι, λοιπόν, ότι το μεγάλο κεφάλαιο έχει ήδη νικήσει. Η Ελλάδα, εδώ και πέντε χρόνια, έπρεπε να έχει κηρύξει πτώχευση. Η αδυναμία της να αποπληρώσει το χρέος, θα καταβαραθρώσει την οικονομία της. Το έχει πει και ο Στάρμπατι, ο φιλέλληνας Γερμανός οικονομολόγος. Η πολιτική που ακολουθείται δεν οδηγεί στη διάσωση της Ελλάδας, αλλά σε αυτή των δανειοδοτουσών τραπεζών. Είναι απάνθρωπη η συμπεριφορά των πολιτικών. Οι Γερμανοί πολίτες, από την άλλη, αγαπούν πολύ την Ελλάδα και λυπούνται που ο λαός της τραβάει τα μύρια όσα, σήμερα.
Στη Γερμανία χρησιμοποιείτε το όνομα Φρίντριχ Λάνγκε.
Ναι, γιατί όλα μου τα χαρτιά είναι σ' αυτό το όνομα. Βασιλάκης είναι της μητέρας μου και ιστορικής σημασίας. Στην εγκυκλοπαίδεια στο επίθετο Βασιλάκης αναφέρονται δύο πρόγονοί της, οι στρατηγοί Γεώργιος και Παναγιώτης, οι οποίοι διέθεσαν 40.000 (ή 50.000) γρόσια, εξόπλισαν 400 παλληκάρια και πολέμησαν τους Τούρκους. Βέβαια, δεν μπορεί κανείς να είναι υπερήφανος για τις ηρωικές πράξεις των προγόνων. Ο καθένας πρέπει να νοιάζεται για την ποιότητα των δικών του πράξεων. Είναι ο φτηνότερος και ο πιο τεμπέλικος τρόπος να νομίζει κανείς ότι αξίζει, χωρίς να έχει κουνήσει ούτε ένα δαχτυλάκι...
 
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top