Σε ένα κείμενο – διακήρυξη 1.800 λέξεων που δημοσιεύτηκε στην Sueddeutsche Zeitung, ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από τη διαρροή των Panama Papers σπάει τη σιωπή του.

Το "βαθύ λαρύγγι" του μεγαλύτερου παγκοσμίου σκανδάλου όλων των εποχών με εκατομμύρια έγγραφα για τις offshore πολιτικών, βασιλιάδων, αθλητών και άλλων ισχυρών προσωπικοτήτων, δεν αποκάλυψε την ταυτότητά του, ούτε διευκρίνισε αν είναι άνδρας ή γυναίκα. 
Αντιθέτως επέλεξε το ψευδώνυμο "Τζον Ντο", ονομασία που χρησιμοποιούν αμερικανικές αρχές, όταν αναφέρονται σε ανθρώπους αγνώστων στοιχείων. Το μόνο που δηλώνει είναι πως δεν έχει εργαστεί ποτέ ως κατάσκοπος ή κυβερνητικό στέλεχος και... αποθεώνει τον Έντουαρντ Σνόουντεν, που αποκάλυψε τις μαζικές παρακολουθήσεις της αμερικανικής NSA και τώρα έχει βρει καταφύγιο στη Ρωσία.

Το κείμενό του έχει τίτλο "Η Επανάσταση θα Ψηφιοποιηθεί" και αρχίζει με την θέση: "Η ισότητα των εισοδημάτων είναι ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα της εποχής μας. Χιλιάδες διώξεις μπορούν να προκύψουν από τα έγγραφα. Τι άραγε θα γινόταν αν οι αρχές είχαν πρόσβαση στα πραγματικά έγγραφα; 
Η Διεθνής Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων καθώς και τα συνεργαζόμενα μέσα ενημέρωσης δήλωσαν ότι δεν θα δώσουν πληροφορίες στις αρχές. Εγώ όμως, είμαι πρόθυμος να συνεργαστώ με τις αρχές όσο μπορώ. Οι πληροφοριοδότες που εκθέτουν παράνομες πράξεις είτε εκ των έσω, είτε εκ των έξω, αξίζουν άσυλο από τις κυβερνητικές διώξεις".
Για τον Σνόουντεν αναφέρει: "Για τις αποκαλύψεις του σχετικές με την NSA, του αξίζει υποδοχή ήρωα και βραβείο και όχι εξοστρακισμός".

Ο "Τζον Ντο" δηλώνει επίσης ότι ήρθε σε επαφή με πολλά μεγάλα εκδοτικά ιδρύματα προσφέροντας τους τα καυτά έγγραφα της Mossack Fonseca, αλλά προτίμησαν να μην προβούν στην δημοσιοποίησή τους.
"Η συλλογική επίπτωση αυτών των σφαλμάτων είναι η πλήρης διάβρωση των ηθικών αξιών, που μοιραία οδηγεί σε ένα νέο σύστημα το οποίο προς το παρόν αποκαλούμε 'Καπιταλισμό' αλλά ουσιαστικά αντιστοιχεί σε οικονομική υποδούλωση", αναφέρει η πηγή των αποκαλύψεων.

ΠΗΓΗ: BUSINESS INSIDER

ΠΗΓΗ
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top