Ξεκίνησε χθες στη Νέα Υόρκη η Εκτακτη Σύνοδος της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά (UNGASS).

Η «Εφ.Συν.» δημοσιεύει άρθρο του Yury Fedotov, εκτελεστικού διευθυντή του Γραφείου του ΟΗΕ για τα Ναρκωτικά και το Εγκλημα, κατ’ αποκλειστικότητα για την Ελλάδα.


 


Εκτακτη Σύνοδος της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά |

Η Μάργκαρετ Θάτσερ είχε πει κάποτε την εξής περίφημη φράση: «Συναίνεση σημαίνει εγκαταλείπω όλα τα “πιστεύω” μου».

Επιτρέψτε μου να διαφωνήσω.

Πρόσφατα, βρέθηκα σε μία κατάμεστη αίθουσα συνεδριάσεων στη Βιέννη, πολύ αργά το βράδυ, ενώ χώρες αγωνίζονταν ενάντια στον χρόνο, για να καταλήξουν σε μία συμφωνία και ένα κείμενο συμπερασμάτων σχετικά με την πολιτική για τα ναρκωτικά.

Το κείμενο βρίσκεται τώρα στην Εκτακτη Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών (UNGASS) για το παγκόσμιο πρόβλημα των ναρκωτικών, που γίνεται στη Νέα Υόρκη από τις 19 έως 21 Απριλίου.

Πριν από τη συνάντηση στη Βιέννη, πραγματοποιήθηκε σειρά εκδηλώσεων σε διάφορες πρωτεύουσες με τη συμμετοχή επιστημόνων, ακαδημαϊκών, άλλων οργανισμών, καθώς και της κοινωνίας των πολιτών.

Η συνολική διαδικασία ήταν συμμετοχική, διαφανής και ανοιχτή, αγκαλιάζοντας νέες εμπειρίες και διδάγματα.

Δεδομένων των διαφορετικών ιστοριών, πολιτισμών και παραδόσεων κάθε χώρας, η επίτευξη μιας συμφωνίας σε τέτοια ζητήματα δεν ήταν ποτέ εύκολη υπόθεση.

Τα Ηνωμένα Εθνη ωστόσο αγωνίζονται συνεχώς, για να οικοδομούν φίλιες και συμφωνίες. Είναι κάτι απαραίτητο.

Υπάρχουν σήμερα περίπου 27 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο εξαρτημένοι από τα ναρκωτικά. Σε αυτούς περιλαμβάνονται 12 εκατομμύρια που κάνουν ενδοφλέβια χρήση. Αλλού, οι προκλήσεις είναι εξίσου σοβαρές.

Η παραγωγή οπίου στο Αφγανιστάν δημιουργεί σοβαρά προβλήματα, όχι μόνο στη δυτική και την κεντρική Ασία, αλλά και σε όλο τον κόσμο.

Οι νέες, φονικές ψυχοδραστικές ουσίες, οι επιπτώσεις από τη φτηνή ηρωίνη στη Βόρεια Αμερική, αλλά και η αυξημένη κατανάλωση κοκαΐνης στη δυτική και την ανατολική Αφρική δείχνουν ότι υπάρχουν πολλά θερμά μέτωπα παγκοσμίως.

Επειτα, υπάρχει αυτή η διάχυτη βία, η οποία σχετίζεται με τη διακίνηση παράνομων ναρκωτικών που πλήττει χώρες και κοινότητες, ειδικά στην Κεντρική Αμερική.

Οι πιθανές σχέσεις μεταξύ εγκληματιών, όπως διακινητών ναρκωτικών και τρομοκρατών, αποτελούν ακόμη ένα λόγο γι’ αυτήν την ολοένα αυξανόμενη ανησυχία.

Υστερα από αρκετούς μήνες υψηλού επιπέδου διαπραγματεύσεων και ευρέων συζητήσεων, το τελικό κείμενο στο οποίο καταλήξαμε, αποτελεί την καλύτερη προσπάθειά μας να βρούμε λύσεις γι’ αυτά τα σοβαρά ζητήματα.

Για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, η συμφωνία αυτή αποβλέπει στο να μετατρέψει τα λόγια σε τολμηρές πράξεις που θα κάνουν καλύτερες τις ανθρώπινες ζωές.

Το κείμενο αυτό τονίζει ότι οι διεθνείς συμφωνίες για τον έλεγχο των ναρκωτικών πρέπει να έχουν την απαραίτητη ευελιξία, ώστε να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της χρήσης και κατάχρησης των ναρκωτικών ουσιών.

Τι σημαίνει όμως αυτό πρακτικά; Σημαίνει την αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων στη φυλάκιση σε περίπτωση μικροεγκλημάτων κατοχής ναρκωτικών, αλλά και την πρόσβαση σε ναρκωτικά που χρησιμοποιούνται για ιατρικούς σκοπούς.

Το κείμενο προάγει εξίσου σημαντικά την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών καταπολέμησης του ιού HIV, ενισχύει μέσω μιας περιεκτικής και ολοκληρωμένης προσέγγισης την εφαρμογή του νόμου για την καταπολέμηση της παράνομης προμήθειας ναρκωτικών.

Πέρα από το τελικό αυτό κείμενο, όμως, υπάρχει ένας ακόμη βαθύτερος σκοπός: η αναγνώριση ότι οι πολιτικές μας στηρίζουν τους ανθρώπους και τις κοινότητές τους.

Οι άνθρωποι αποτελούν προτεραιότητα. Τα παιδιά που πιέζονται να πάρουν ναρκωτικά, οι ευάλωτες γυναίκες που υποχρεώνονται να γίνουν έμποροι ναρκωτικών, οι φτωχοί αγρότες που καλλιεργούν παράνομες σοδειές, αναζητώντας εναλλακτικούς βιοποριστικούς πόρους, βρίσκονται στο επίκεντρο του κειμένου.

Οι διαπραγματεύσεις στα συνεδριακά κέντρα δεν αποτελούν το τέλος, αλλά το μέσο πραγμάτωσης των συμφωνιών.

Η Εκτακτη Σύνοδος της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών συνδέεται άμεσα με τις πραγματικές ζωές των ανθρώπων. Δεν πρέπει λοιπόν να αγνοήσουμε αυτό το γεγονός.

Μία από τις βασικές αρχές των διεθνών συμβάσεων για τον έλεγχο των ναρκωτικών είναι η ανάγκη για συνυπευθυνότητα.

Καμία χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ένα τέτοιο ζήτημα από μόνη της. Καμία χώρα, όμως, δεν μπορεί να εξαιρέσει τον εαυτό της από την ανεύρεση λύσης.

Το τελικό κείμενο που θα παρουσιαστεί στη Νέα Υόρκη συνδέεται άμεσα με αυτήν την αρχή.

Πρόκειται για μία δήλωση, η οποία -αν και είναι δύσκολο να ικανοποιήσει τους πάντες- προάγει τη συνεργασία και τη συνυπευθυνότητα.

Ο κόσμος μπορεί να επωφεληθεί από μία τέτοια ομοφωνία.

Η συναίνεση μπορεί να μην είναι «όμορφη», είναι όμως η μόνη λύση για την πρόοδο απέναντι σε μια παγκόσμια απειλή, η οποία επειγόντως απαιτεί ενότητα για δράση.


Πηγή
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top