Στη σκιά του έντονου προβληματισμού που επικρατεί στην Ευρώπη αναφορικά με το... μέλλον της συμφωνίας με την Τουρκία για την προσφυγική κρίση, θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν, την ερχόμενη Δευτέρα, στην Κωνσταντινούπολη.Στη σκιά της κόντρας Βρυξελλών - Αγκυρας

Το ραντεβού του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο, στο περιθώριο της Παγκόσμιας Ανθρωπιστικής Συνόδου του ΟΗΕ, πραγματοποιείται εν μέσω της αντιπαράθεσης που έχει ξεσπάσει μεταξύ Βρυξελλών και Αγκυρας σχετικά με την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν στην ΕΕ. Οι Ευρωπαίοι ζητούν από την Τουρκία να εκπληρώσει όλα τα σχετικά κριτήρια, στα οποία περιλαμβάνεται η αλλαγή της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας, ενώ ο Τ. Ερντογάν απειλεί με αποχώρηση από τη συμφωνία για το Προσφυγικό, εάν δεν καταργηθεί η βίζα.

Το μήνυμα για τήρηση της συμφωνίας

Ενδεικτική της έντασης που επικρατεί εκ νέου στις ευρωτουρκικές σχέσεις ήταν η παρέμβαση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ. Τουσκ, ο οποίος, την Τρίτη, διεμήνυσε σε αυστηρό τόνο στην Αγκυρα ότι «η ΕΕ είναι έτοιμη να τηρήσει το μέρος που της αναλογεί στη συμφωνία με την Τουρκία, όσο η Τουρκία παίζει σύμφωνα με τους κανόνες και όχι με τους ίδιους τους κανόνες». Κατόπιν όλων αυτών, η συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη αποκτά πρόσθετο ενδιαφέρον, αφού, εκτός από την πορεία των διμερών σχέσεων, στο επίκεντρό της θα βρεθούν τόσο η πορεία υλοποίησης της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας όσο και η προσφυγική κρίση στο σύνολό της. Σημειώνεται επίσης ότι, στις 25 Μαΐου, δύο μέρες μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο, ο Αλ. Τσίπρας θα συναντηθεί στην Αθήνα με τον Κύπριο Πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη.

Μήνυμα για τη Γενοκτονία των Ποντίων

«Εγκλημα κατά της ανθρωπότητας» χαρακτήρισε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος τη Γενοκτονία των Ποντίων, τονίζοντας ότι οι θύτες «οφείλουν πάντα, τουλάχιστον, μιαν ειλικρινή αναδρομική συγνώμη». Στο μήνυμά του για τη σημερινή Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, ο Πρ. Παυλόπουλος αναφέρει ότι η Γενοκτονία των Ποντίων «συνιστά, δίχως ιστορική αμφιβολία, ένα ακόμη έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, το οποίο ουδείς δημοκρατικός λαός μπορεί ν’ αγνοεί ή έστω και να υποβαθμίζει», ενώ υπογραμμίζει πως «μόνον υπό τους ως άνω όρους, και η ιερή μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου ανάμεσα σε άλλα σημαντικά ιστορικά παραδείγματα, θα μας διδάξει επαρκώς, ιδίως υπό τις σημερινές εξαιρετικά κρίσιμες περιστάσεις, το πώς θ’ αποτρέψουμε, στο διηνεκές, εγκλήματα που θίγουν τον πυρήνα της αξίας του ανθρώπου και θέτουν έτσι σε κίνδυνο την ίδια την πορεία της ανθρωπότητας».

«Πόλεμος» στην Κεντροαριστερά

Το... τανγκό της οπισθοχώρησης, παρότι δηλώνουν ότι προχωρούν σε αποφασισμένα βήματα για την ενοποίηση των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς, φαίνεται ότι αρχίζουν να προβάρουν στελέχη της ευρύτερης παράταξης που δεν «βλέπουν φως» συνεργασίας από τον πολύμηνο διάλογο. Μπορεί δηλαδή ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και κάποιες σοσιαλδημοκρατικές Κινήσεις να έδωσαν πέρσι τα χέρια της εκλογικής συνεργασίας, ωστόσο ο διάλογος μεταξύ της Χαριλάου Τρικούπη, του Ποταμιού, αλλά και του κόμματος του Γιώργου Παπανδρέου, κάθε άλλο παρά έχει φτάσει στο «προσύμφωνο». Οι διαπραγματεύσεις διαρκείς αλλά ατελέσφορες μέχρι στιγμής, καθώς ηγεσίες και στελέχη δεν καταφέρνουν κάποιες φορές να αποφύγουν παρεξηγήσεις, συνήθως για όχι και τόσο σημαντικές αφορμές. Μετά δε την ανταλλαγή πυρών μεταξύ της Συμπαράταξης και του Ποταμιού για το αν εκλήθη εγκαίρως ή όχι ο Σταύρος Θεοδωράκης στη Συνδιάσκεψη στο ΣΕΦ, δύο συνεντεύξεις της Φώφης Γεννηματά (Mega, Βήμα FM) άναψαν νέες φωτιές στη διαδρομή από τη Χαριλάου Τρικούπη μέχρι το ΚΙΔΗΣΟ.

Αιχμές κατά ΚΙΔΗΣΟ από τη Φώφη

Η αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, αφού μίλησε για μια πρώτη κατηγορία στελεχών που τους κατηγόρησε για «αριβίστες και καριερίστες που πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ», πέρασε σε μια, όπως είπε, δεύτερη κατηγορία στελεχών. «Είναι αυτοί που τους τίμησε το ΠΑΣΟΚ και στις δυσκολίες προτίμησαν να απομακρυνθούν. Τώρα μιλούν για την ανάγκη νέου φορέα στην πολιτική από παρθενογένεση», τόνισε αναφερόμενη προφανώς στο ΚΙΔΗΣΟ και στον Γ. Παπανδρέου.

Η απάντηση
«Αν η κυρία Γεννηματά και το κόμμα της ενδιαφέρονται πραγματικά για την ενότητα των προοδευτικών δυνάμεων, τότε ας σταματήσουν τώρα την καταφυγή στις υπεκφυγές, τα ψεύδη και τις προβοκάτσιες, τακτική στην οποία επιδίδονται και στελέχη του κόμματός της ανά την Ελλάδα», απαντούν από το ΚΙΔΗΣΟ και καταλήγουν:

«Το ΚΙΝΗΜΑ και ο πρόεδρός του επιμένουν ότι η αναγκαία για τη χώρα συμπόρευση των προοδευτικών δυνάμεων, μόνον με πολιτικούς όρους που να συνάδουν με τις αρχές και τις αξίες της δημοκρατίας και του σοσιαλισμού μπορεί να επιτευχθεί και να είναι πραγματικά επωφελής για τους Ελληνες και τη χώρα.

Κάτι τέτοιο, βεβαίως, είναι προφανές ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί με σπερμολογίες και μηχανορραφίες».

Στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ η προσφυγική κρίση

Η προσφυγική κρίση και η ΝΑΤΟϊκή αποστολή στο Αιγαίο είναι ένα από τα θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος που θα απασχολήσουν τη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, η οποία πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες με τη συμμετοχή του Ν. Κοτζιά. Στην ατζέντα βρίσκονται ακόμη η ΝΑΤΟϊκή προοπτική των Βαλκανίων και οι σχέσεις της Συμμαχίας με τη Ρωσία και την ΕΕ, με την εν λόγω συνάντηση να προετοιμάζει ουσιαστικά το έδαφος για την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία στις 8-9 Ιουλίου.

Αποτίμηση της δράσης στο Αιγαίο

Η αρχή αναμένεται να γίνει σήμερα με την υπογραφή του Πρωτοκόλλου Προσχώρησης στο ΝΑΤΟ του Μαυροβουνίου, το οποίο πρόκειται μάλιστα να συμμετάσχει στις εργασίες της υπουργικής συνόδου ως χώρα-παρατηρητής. Ως προς αυτό το θέμα, η Ελλάδα υποστηρίζει την προσχώρηση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στο ΝΑΤΟ, με την προϋπόθεση φυσικά να πληρούνται όλα τα απαιτούμενα κριτήρια. Σήμερα αναμένεται επίσης να γίνει και μια αποτίμηση της ΝΑΤΟϊκής δραστηριότητας στο Αιγαίο (όπου η Αγκυρα έχει εγείρει πολλά εμπόδια), και να αναζητηθούν τρόποι ώστε η συμβολή της Συμμαχίας στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης να καταστεί περισσότερο αποτελεσματική στο μέλλον.

Νέα τουρκική πρόκληση για τη Θράκη

Συνέχεια στο εθνικιστικό παραλήρημα του ψευδομουφτή Ξάνθης Α. Μέτε, κατά τη διάρκεια συνεδρίου για την «τουρκική ταυτότητα των μουσουλμάνων στη Δυτική Θράκη» που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Σαμψούντα, δίνει η Αγκυρα. Σε χθεσινή ανακοίνωσή του, ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Τ. Μπιλγκίτς μιλάει για «τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης» και ζητάει από την Αθήνα να σεβαστεί την «εθνική ταυτότητα» της μειονότητας μέσα από σειρά κινήσεων, όπως είναι η... αναγνώριση των ψευδομουφτήδων κ.ά. Με την εν λόγω προκλητική ανακοίνωση, η τουρκική πλευρά «απάντησε» στις δηλώσεις του εκπροσώπου του ελληνικού ΥΠΕΞ, Σ. Ευθυμίου, ο οποίος είχε καταδικάσει τις εμπρηστικές δηλώσεις του ψευδομουφτή Ξάνθης, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα ακολουθεί πολιτική ισοπολιτείας και ισονομίας για όλους τους Ελληνες πολίτες ανεξαρτήτως θρησκεύματος, εξασφαλίζοντάς τους ευημερία, αξιοπρέπεια και σεβασμό όλων των δικαιωμάτων τους».

Ο δήμαρχος, ο πρέσβης και το γκρέιντερ

Ενταση επικράτησε χθες το πρωί στην Αμφίπολη, όταν ο δήμαρχος της περιοχής, Κ. Μελίτος, εμπόδισε αρχικά την επίσκεψη του Αμερικανού πρέσβη Ντ. Πιρς στον λόφο Καστά. Ο δήμαρχος Αμφίπολης, που δεν γνώριζε για την επίσκεψη, βρισκόταν στη Μεσολακκιά Σερρών για να επιβλέψει εργασίες στον αγροτικό δρόμο που οδηγεί στο μνημείο, όταν είδε να φτάνουν ως προπομποί αστυνομικοί της ασφάλειας και να τον ενημερώνουν πως ακολουθούσε αυτοκινητοπομπή που συνόδευε τον πρέσβη των ΗΠΑ. «Εγώ δεν έχω ενημερωθεί από κανέναν. Γίνονται εργασίες και δεν μπορεί να περάσει κανένας», ήταν η πρώτη αντίδραση του δημάρχου. Λίγα λεπτά αργότερα του τηλεφώνησε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απ. Τζιτζικώστας, ο οποίος συνόδευε τον Αμερικανό διπλωμάτη και βρισκόταν καθ’ οδόν προς την Αμφίπολη. «Δείξε κατανόηση, από λάθος του προξενείου δεν είχες ενημερωθεί», φέρεται να είπε στον δήμαρχο και τον έπεισε τελικά να δώσει εντολή να απομακρυνθεί το γκρέιντερ που έκλεινε τον δρόμο προς τον λόφο Καστά.

Αναβολή εκλογών στα Σκόπια

Την αναβολή των εκλογών που είχαν προκηρυχτεί για την 5η Ιουνίου αποφάσισε αργά χθες το απόγευμα το Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ, χωρίς να οριστεί νέα ημερομηνία. Προηγουμένως το Συνταγματικό Δικαστήριο είχε ανοίξει τον δρόμο για την αναβολή, αφού αποφάσισε να «παγώσει» κάθε δραστηριότητα για τις εκλογές, μέχρι να αποφασίσει αν είναι συνταγματική η διάλυση του Κοινοβουλίου. Την ίδια ώρα γίνεται στα Σκόπια παρέλαση... μεσολαβητών για την εξεύρεση λύσης στην πολιτική κρίση και μετά τον εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης στα τέλη της περασμένης εβδομάδας έφτασε χθες για διήμερη επίσκεψη ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χόιτ Μπράιαν Γι.
Για μία δεκαετία θα ζητηθούν σε αυτήν τη φάση στοιχεία από τις τράπεζες σχετικά με τη διαφημιστική δαπάνη στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Η απόφαση ελήφθη χθες κατά πλειοψηφία σε συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής που έχει συσταθεί για τη διερεύνηση της δανειοδότησης των κομμάτων και των μέσων μαζικής ενημέρωσης από τα τραπεζικά ιδρύματα. Στη χθεσινή συνεδρίαση υπήρξε ενημέρωση για τις επιστολές και τα άλλα στοιχεία που έχουν φτάσει από τις τράπεζες και προγραμματισμός του έργου της Επιτροπής για το επόμενο διάστημα.

Αμεση λειτουργία του μουσείουΤο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης επισκέφθηκε χθες, Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων, ο Κυρ. Μητσοτάκης, ο οποίος θαύμασε τις άρτιες υποδομές, επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη άμεσης λειτουργίας του. Ο πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε να εγκριθεί άμεσα ο κανονισμός λειτουργίας και να εφαρμοστεί η μουσειολογική μελέτη ώστε εντός των επομένων μηνών να αποκτήσει η Αθήνα ένα Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης που θα συμβάλει στη συνολική πολιτιστική της αναβάθμιση.


Πηγή
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top