Ανοιχτό το ενδεχόμενο χρηματοδότησης δύο μικρών Μαρίνων στον όρμο του Αιγίου

Ραγδαίες και πάνω απ’ όλα θετικές φαίνεται να είναι οι εξελίξεις στα τρία «ανοιχτά» θέματα του πολιτιστικού και τουριστικού τομέα της Αιγιάλειας, λίγες μέρες μετά την τριήμερη επίσκεψη της αναπληρώτριας υπουργού Ελενας Κουντουρά στην περιοχή, με τη «βαλίτσα» της επιστροφής της στην Αθήνα να ‘ναι βαριά, γεμάτη αιτήματα Δήμου, Εκκλησίας και επιμελητηριακών φορέων, με κοινή συνισταμένη την εκμετάλλευση ευρωπαϊκών κονδυλίων προς αξιοποίηση εγκαταστάσεων, φυσικού πλούτου και ιστορίας του τόπου. Η σύσκεψη, που προ ημερών έγινε στο αρμόδιο υπουργείο, όπως είχε προαναγγείλει η «Πελοπόννησος», μόνο θετικά αποτελέσματα έβγαλε, αν και οι συμμετέχοντες σε αυτή κρατούν ακόμα κλειστά στόματα, προκειμένου οι αποφάσεις να ωριμάσουν και ν’ ανακοινωθούν με τον πλέον επίσημο τρόπο, είτε από τους υπουργούς Πολιτισμού και Τουρισμού, είτε από το κυβερνητικό στέλεχος-«κλειδί» στα εξεταζόμενα θέματα, δηλαδή τον γ.γ. Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης (αρμόδιο για έργα ΕΣΠΑ) Γιώργο Τζιάλλα.

Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της εφημερίδας «Πελοπόννησος», στην πολύωρη συνάντηση εργασίας, της αναπληρώτριας υπουργού Έλενας Κουντουρά και του Γιώργου Τζιάλλα (παρουσία και του Αιγιώτη συμβούλου της Πέτρου Δαδιώτη, που συνέβαλε στα μέγιστα), υπήρξε θετικός προσανατολισμός για την περαιτέρω αξιοποίηση του παλιού εργοστασίου της Χαρτοποιίας Αιγίου -πέραν της επιχειρούμενης κατασκευής Μουσείου Οίνου, από Δήμο, Επιμελητήριο και ΤΕΙ- με επενδυτικό «μπάτζετ» περίπου δύο εκατομμυρίων ευρώ. Η χρηματοδότηση αυτή, ωστόσο, θα πρέπει να αφορά κατεύθυνση αξιοποίησης που ο Δήμος Αιγιάλειας, πολύ άμεσα, πρέπει να δώσει, μέσω της εκπόνησης master plan, το οποίο θα δείχνει, με κάθε λεπτομέρεια, τι ακριβώς θέλει να γίνει στον τέως βιομηχανικό χώρο, αφού τα χρήματα υπάρχουν κι είναι διαθέσιμα για την περιοχή, σε ένα πεδίο ανάπτυξης δράσεων τουριστικών «κερδών», όπως κρίνει το υπουργείο. Υπενθυμίζεται ότι οι προτάσεις που κατά καιρούς έχουν συζητηθεί τοπικά, είναι η δημιουργία θεματικού Πάρκου με τους άθλους του Ηρακλή, χώρος ανάπτυξης παραδοσιακών ντόπιων επαγγελμάτων και προϊόντων και μετατροπή σε ξενοδοχειακή μονάδα με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, Το όλο θέμα πάντως, αναμένεται να «τρέξει» ο αντιδήμαρχος Ανάπτυξης, Βασίλης Χριστόπουλος.

Θετική κατάληξη για τον ιερό ναό των Εισοδίων

Θετική κατάληξη διαφαίνεται και στον πολυετή αγώνα για αναστήλωση, αποκατάσταση και επαναλειτουργία του ιερού ναού των Εισοδίων, που παραμένει ετοιμόρροπος από τον μεγάλο σεισμό του 1995. Καλά πληροφορημένες πηγές της «Πελοπόννησος» θέλουν την κ. Κουντουρά -αποφασισμένη μετά τη συγκλονιστική εμπειρία της, κατά την επίσκεψή της στο εκκλησιαστικό μνημείο του ιστορικού κέντρου του Αιγίου- να τηλεφώνησε στον υπουργό Πολιτισμού, Αριστείδη Μπαλτά, και μεταφέροντας του τα όσα είδε στην ανεκτίμητης αξίας εκκλησία (κατασκευής Τσίλερ), να πήρε τη σύμφωνη γνώμη του για ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ του ΥΠΠΟ, κάτι που ανατέθηκε προκειμένου να έρθει εις πέρας, στη γ.γ. του υπουργείου Μαρία Βλαζάκη.

Μαρίνες και μονοπάτια

Στο μεταξύ, με προσωπική απόφαση της αναπληρώτριας υπουργού Τουρισμού, γίνεται δεκτό το αίτημα του Δήμου για χρηματοδότηση μονοπατιών της Αιγιάλειας - ως επί το πλείστον στα ορεινά Αιγείρας-Διακοπτού-Καλαβρύτων, με το συνολικό κονδύλι να φτάνει τις 40.000 ευρώ. Ανοιχτό όμως αφήνει η Κυβέρνηση και το ενδεχόμενο χρηματοδότησης - μέσω ευρωπαϊκών κονδυλίων- δύο μικρών Μαρίνων στον όρμο του Αιγίου, κάτι που αποτελεί μέρος σχεδίου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου. Οι διαθέσιμοι χώροι βρίσκονται δεξιά κι αριστερά του παλιού λιμανιού της πόλης με χωρητικότητα συνολικά 150 σκαφών. Ήδη μάλιστα, έχει κληθεί στην Αθήνα, με πλήρη φάκελο, ο πρόεδρος του ΔΛΤ Δημήτρης Φιλιππάτος, κάτι που θα γίνει άμεσα, με την ευχή μιας θετικής έκβασης της προσπάθειας και την αισιοδοξία να ‘ναι διάχυτη αλλά με εχθρό τον χρόνο και την ανάλογη ετοιμασία της δημοτικής αρχής.
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top