Τι συνέβη όμως και η Τουρκία κατάφερε να σημειώσει τόσες σημαντικές επιτυχίες στις συνομιλίες που είχε με την Ε.Ε;Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέστησε να εισαγάγει το καθεστώς απαλλαγής θεώρησης για τους Τούρκους πολίτες, εάν η Άγκυρα εκπληρώσει εμπρόθεσμα όλα τα κριτήρια που απαιτούνται για να γίνει αυτό, έγραψε στο Twitter, η ευρωπαία επίτροπος για θέματα ανταγωνισμού Μάργκαρετ Βεστάγκερ.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην Ευρωβουλή, να άρει τις απαιτήσεις θεώρησης για τους Τούρκους πολίτες υπό τον όρο ότι οι τουρκικές αρχές θα εκπληρώσουν άμεσα όπως είχαν δεσμευτεί στις 18 Μαρτίου του 2016, τα εναπομείναντα κριτήρια, σύμφωνα με το χάρτη πορείας για την ελευθέρωση του καθεστώτος των θεωρήσεων», αναφέρεται στο κείμενο της εισήγησης την οποία ανέβασε στην σελίδα της στο Twitter η Βεστάγκερ.

Η ελευθέρωση του καθεστώτος των θεωρήσεων για την Τουρκία συνιστά τμήμα της συμφωνίας για τους πρόσφυγες, που συνήφθη μεταξύ Άγκυρας και Βρυξελλών τον Μάρτιο. Η Τουρκία για να απαλλαγεί από το καθεστώς των θεωρήσεων πρέπει να εκπληρώσει συνολικά 72 κριτήρια, μεταξύ των οποίων η τήρηση της συμφωνίας επανεισδοχής, η έκδοση βιομετρικών διαβατηρίων, η ενίσχυση των συνοριακών ελέγχων, οι εγγυήσεις για την προστασία προσωπικών δεδομένων, η καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Τουρκία, την παραμονή της 3 ης Μαΐου, εκπλήρωσε ένα από τα βασικά κριτήρια Συγκεκριμένα στην εφημερίδα της κυβερνήσεως της χώρας, δημοσιεύθηκε η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου για την κατάργηση του καθεστώτος των θεωρήσεων για τους πολίτες των χωρών της Ε.Ε. Όπως αναφέρεται στην απόφαση, η οδηγία θα τεθεί σε ισχύ ταυτόχρονα με την απόφαση που προβλέπει την κατάργηση του καθεστώτος των θεωρήσεων για τους τούρκους πολίτες που θέλουν να επισκεφθούν χώρες που ανήκουν στην ζώνη Σένγκεν.

Τι συνέβη όμως και η Τουρκία κατάφερε να σημειώσει τόσες σημαντικές επιτυχίες στις συνομιλίες που είχε με την Ε.Ε; Όπως εκτιμά η πολιτική σχολιαστής και ειδικός σε ζητήματα Μέσης Ανατολής Ελένα Σουπόνινα, "οι τούρκοι έδεσαν τα χέρια των ευρωπαίων, συνδέοντας το ζήτημα της κατάργησης των θεωρήσεων, με το ευαίσθητο θέμα των προσφύγων που έφθασαν στην Ευρώπη από την Συρία μέσω Τουρκίας".

Η τουρκική κυβέρνηση κατά περιόδους δηλώνει ότι εάν οι Ευρωπαίοι δεν καταργήσουν το καθεστώς της βίζας, τότε δεν μπορεί να υπάρξει και συνεργασία στο θέμα των σύρων προσφύγων. Για τους Ευρωπαίους είναι σημαντικό, όσοι παραμείνουν στην Ευρώπη, να καταγραφούν και να νομιμοποιηθούν κατά κάποιο τρόπο. Στα τέλη Μαρτίου τούρκοι και ευρωπαίοι υπέγραψαν συμφωνία, βάσει της οποίας, τέθηκε σε εφαρμογή από τον Απρίλιο μια ασυνήθιστη επιχείρηση ανταλλαγής προσφύγων.

Η συμφωνία προβλέπει, ότι στην Τουρκία θα επιστρέφουν όσοι δεν πήραν επίσημα άδεια παραμονής ή γενικά δεν επιδίωξαν να την πάρουν. Η Τουρκία θα ανταλλάσσει κάθε Σύρο που δεν τήρησε τις διαδικασίες, με έναν νομοταγή Σύρο, ο οποίος επισήμως και βρισκόμενος στην Τουρκία έχει ζητήσει να μετεγκατασταθεί ως πρόσφυγας στην Ευρώπη. Θα μετεγκατασταθούν στην Ευρώπη όσοι λάβουν θετική απάντηση στο αίτημα τους.

Αρχικά προβλέπεται να μετεγκατασταθούν περίπου 72.000 άνθρωποι. Η μετεγκατάσταση αυτή θα διαρκέσει περισσότερο από ένα χρόνο. Πρωτίστως θα απελαύνονται πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ιταλία και την Ελλάδα, όπου και καταλήγουν οι πιο φτωχοί πρόσφυγες που φθάνουν από τη Συρία μέσω της Μεσογείου.

Για την εγκατάσταση των προσφύγων στην Τουρκία, στο επόμενο διάστημα του ενός, ενάμιση χρόνου, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διαθέσει 3 δισ. ευρώ. Αφότου δαπανηθεί το ποσό αυτό έως το τέλη του 2018, όπως αναφέρεται στην συμφωνία, ενδεχομένως να δωθούν στην Τουρκία άλλα 3 δισ. ευρώ.

Η ειδικός σε θέματα Μέσης Ανατολής Ελένα Σουπόνινα, εκτιμά ότι η επίσπευση της υπογραφής της συμφωνίας για την ελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων για την Τουρκία είναι επικίνδυνη. Η Τουρκία, όπως υποστηρίζει, δεν είναι έτοιμη για κάτι τέτοιο, αφού σχεδόν κάθε εβδομάδα στην χώρα αυτή σημειώνονται τρομοκρατικές επιθέσεις. Στο νότιο και νοτιοανατολικό τμήμα της Τουρκίας, συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες των Κούρδων και ο τουρκικός στρατός προβαίνει σε στρατιωτικές επιχειρήσεις για να τις καταστείλει. Μέσα σε μια τέτοια κατάσταση, η ελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων για την Τουρκία, το μόνο που θα επιφέρει είναι να αυξηθούν οι κίνδυνοι να διεισδύσουν τρομοκράτες στην Ευρώπη.

Όμως οι ευρωπαίοι έχουν φοβηθεί τόσο πολύ από τον εξαιρετικά μεγάλο αριθμό προσφύγων που είναι έτοιμοι να κάνουν μεγάλες υποχωρήσεις, αρκεί οι Τούρκοι να αναχαιτίσουν αυτές τις προσφυγικές ροές. Αυτό που απομένει είναι να ελπίζουμε, ότι η περαιτέρω υλοποίηση της συμφωνίας θα απαιτήσει πολύ χρόνο και δεν θα εξαναγκάσει την Ευρώπη να αποδεχθεί τους όρους της Τουρκίας ώστε να βλάψουν την δική της ασφάλεια.

Πηγή: www.ria.ru

ΠΗΓΗ
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top