Σε επίπεδο συμβολισμών η σύγκληση αύριο Τετάρτη του συμβουλίου ΝΑΤΟ - Ρωσίας στις Βρυξέλλες μετά από πάγωμα δύο ετών με πρωτοβουλία της Ατλαντικής Συμμαχίας λόγω Ουκρανίας δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών.

Οι Σύνοδοι του Συμβουλίου είχαν παγώσει λόγω της προσάρτησης της Κριμαίας στη Ρωσία και λόγω της σύγκρουσης στην Ανατολική Ουκρανία την οποία το ΝΑΤΟ θεωρούσε υποκινούμενη από τη Μόσχα ταυτιζόμενη με τη θέση της κυβέρνησης του Κίεβου.

Ετσι το γράμμα αλλά και το πνεύμα της απόφασης για πάγωμα των σχέσεων ΝΑΤΟ -Ρωσίας ήταν ότι πρώτα θα βρεθεί φόρμουλα πολιτικής διευθέτησης για την Κριμαία και την Ανατολική Ουκρανία και μετά θα αποκατασταθούν οι σχέσεις της Ατλαντικής Συμμαχίας με τη Μόσχα.

Σήμερα το συμφραζόμενο της επανενεργοποίησης του Συμβουλίου ΝΑΤΟ- Ρωσίας είναι η ανατροπή προτεραιοτήτων: Προηγείται η εξομάλυνση Ατλαντικής Συμμαχίας-Ρωσίας ως προαπαιτούμενο για αναζήτηση πολιτικού συμβιβασμού Δύσης- Μόσχας στην Ουκρανία.

Ολα τα παραπάνω στη σκιά παρ’ ολίγον θερμού επεισοδίου στη Βαλτική με ρωσικά μαχητικά να παρενοχλούν αντιτορπιλικό των ΗΠΑ, σε μια σαφή χειρονομία που διαμηνύει στην Ουάσιγκτον ότι το Κρεμλίνο δεν αποδέχεται ως μέρος μιας νέας de facto διανομής ζωνών επιρροής την ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσία του ΝΑΤΟ στις παρυφές της πρώην ΕΣΣΔ.

Το πρώτο συμπέρασμα που μπορεί να εξαχθεί με ασφάλεια είναι ότι η λογική που επιτρέπει στις ΗΠΑ να θέσουν σε κίνηση μια δυναμική εξομάλυνσης των σχέσεων του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία θα μπορούσε να επεκταθεί στις κυρώσεις της Δύσης και στα αντίποινα του Κρεμλίνου, με τη σταδιακή ή και πλήρη άρνησή τους να εδραιώνουν το κλίμα εμπιστοσύνης που είναι προαπαιτούμενο για μια πολιτική διευθέτηση στην Ανατολική Ουκρανία.

Η απόφαση του Λευκού Οίκου να προωθήσει την εξομάλυνση των σχέσεων ΝΑΤΟ - Ρωσίας δείχνει πρώτον ότι η δυναμική συνεργασίας Ουάσιγκτον - Μόσχας δεν μπορεί να περιορισθεί στη Μέση Ανατολή, αλλά κυρίως υποδηλώνει εμμέσως πλην σαφώς ότι οι ΗΠΑ δεν προωθούν πλέον τη διεύρυνση της Ατλαντικής Συμμαχίας σε χώρες της πρώην ΕΣΣΔ.

Η επέκταση του ΝΑΤΟ πέραν των Βαλτικών Χωρών στην πρώην ΕΣΣΔ θεωρήθηκε κίνηση περικύκλωσης από το Κρεμλίνο.

Στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι την άνοιξη του 2008 η Γερμανία και η Γαλλία μπλόκαραν τη δεύτερη διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς. Ακολούθησε ο θερινός πόλεμος Ρωσίας - Γεωργίας με τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ να επανέρχεται στο προσκήνιο μόνον που στη Σύνοδο Κορυφής του Βίλνιους το φθινόπωρο του 2013, πρότεινε στο Κίεβο μια Ειδική Σχέση που άναψε την εμφύλια σύγκρουση στην Ουκρανία.

Την άνοιξη του 1999 η Ρωσία του Γέλτσιν εξοργισμένη από την παράκαμψή της στην επέμβαση του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία διέκοψε τις σχέσεις της με την Ατλαντική Συμμαχία. Επανήλθε λίγους μήνες αργότερα με μια εξομάλυνση που ερμηνεύθηκε ως de facto αναγνώριση της αυτοανακήρυξης του ΝΑΤO -στη Σύνοδο Κορυφής της Ουάσιγκτον- σε παγκόσμιο χωροφύλακα που δεν χρειάζεται τη νομιμοποίηση του Συμβουλίου του ΟΗΕ για να παρεμβαίνει στρατιωτικά όπου θέλει.

Συμμετρικά σήμερα οι ΗΠΑ και η Δύση συνολικά αναγνωρίζουν ότι η Μόσχα αν δεν έχει δεδομένο δικαίωμα Βέτο για τις σχέσεις των χωρών της πρώην ΕΣΣΔ με το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., έχει τουλάχιστον βαρύνοντα λόγο, στον βαθμό που θίγονται ζωτικά συμφέροντα που σχετίζονται με την εθνική της ασφάλεια.

Σε όλα τα παραπάνω υπάρχει και ένα σαφές μήνυμα προς τον Ερντογάν να μην ελπίζει πλέον ούτε και σε ρητορική-προσχηματική αλληλεγγύη του ΝΑΤΟ στον Ψυχρό Πόλεμο Άγκυρας - Μόσχας, που κλιμακώθηκε με την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους από την τουρκική πλευρά τον περασμένο Νοέμβριο.

Αν το μήνυμα των ΗΠΑ στον Ποροσένκο στο Κίεβο είναι «βρείτε τα με τη Μόσχα», το ίδιο κατά μείζονα λόγο μήνυμα αφορά και τους Ερντογάν - Νταβούτογλου στην Αγκυρα.

Ατυπο Βέτο

Σήμερα οι ΗΠΑ και η Δύση συνολικά αναγνωρίζουν ότι η Μόσχα αν δεν έχει δεδομένο δικαίωμα Βέτο για τις σχέσεις των χωρών της πρώην ΕΣΣΔ με το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., έχει τουλάχιστον βαρύνοντα λόγο στον βαθμό που θίγονται ζωτικά συμφέροντα που σχετίζονται με την εθνική της ασφάλεια.
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top