Το τελευταίο διάστημα, τα προσφυγικά ρεύματα κατευθύνονται στις «γκρίζες» για την Τουρκία περιοχές του Καστελόριζου και των νησιών του κεντρικού Αιγαίου με επίκεντρο τη Λέσβο και τη Χίο.

Πέραν των αξιώσεων που προβάλλει και των επιθετικών σχεδίων που κατά καιρούς ξεδιπλώνει η Τουρκία για το Καστελόριζο, είναι γνωστό εδώ και δεκαετίες η «στόχευση» της Χίου από το τουρκικό Γενικό Επιτελείο που βάσει επιχειρησιακού σχεδίου, το οποίο είχε αποκαλύψει στην ελληνική Βουλή η Μαρία Δαμανάκη, προέβλεπε την κατάληψη της Χίου.

Οι στρατοκράτες της Άγκυρας χρόνια διατυμπανίζουν: «Δεν θα αρκεστούμε στην κατάληψη κάποιας βραχονησίδας ή μικρού νησιού στο Αιγαίο τύπου Ίμια, αλλά στοχεύουμε στην κατάληψη μεγάλου κεντρικού νησιού του Αρχιπελάγους». Και το αποδεικνύουν έμπρακτα, καθώς τα τελευταία χρόνια η κίνηση από την αντίπερα όχθη έχει αυξηθεί σημαντικά.

Τούρκοι έμποροι προσπαθούν να απλώσουν τις επιχειρήσεις τους στο «νησί της μαστίχας», ενώ καθημερινά πλήθος Τούρκων πολιτών καταφθάνει με μικρά πλοιάρια από το Τσεσμέ και τις γύρω περιοχές, για να πραγματοποιήσει αγορές. Όσο αθώο και αν φαίνεται και όσο και αν θεωρείται ότι με αυτό τον τρόπο «τονώνεται» η αγορά της Χίου, ο στόχος είναι διαφορετικός και κρύβεται (όχι και τόσο καλά πια) στα σχέδια των στρατοκρατών και πολιτικών αρχηγών της γείτονας χώρας.
Πηγή:
hellasforce.com

 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top