Ούτε η Ολλανδία, ούτε το Βέλγιο φαίνεται να έχουν καταλάβει τι αντιπροσωπεύουν οι τζιχαντιστές», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος

Για έλλειψη συνεργασίας στο θέμα της τρομοκρατίας και αντίληψης για τον κίνδυνο που αντιπροσωπεύουν οι τζιχαντιστές κατηγόρησε τους Ευρωπαίους ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από την Ουάσιγκτον όπου βρίσκεται για τη σύνοδο κορυφής αναφορικά με την πυρηνική ασφάλεια.

Σε δηλώσεις του στο CNN, ο Ερντογάν τόνισε ότι οι δυτικές χώρες δεν έχουν ανταποκριθεί στις προσδοκίες της Τουρκίας, καθώς δεν έχουν αναπτύξει ένα δίκτυο ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των μυστικών τους πληροφοριών, ώστε να έχουν καλύτερα αποτελέσματα.

«Ούτε η Ολλανδία, ούτε το Βέλγιο φαίνεται να έχουν καταλάβει τι αντιπροσωπεύουν οι τζιχαντιστές», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος και συνέχισε «καλέσαμε να υιοθετηθεί μια κοινή θέση εναντίον της τρομοκρατίας, και πολλές ευρωπαϊκές χώρες δεν έδωσαν σε αυτή την έκκληση τη σημασία που της αξίζει. Οι δυτικές χώρες μάς αγνόησαν. Δεν ικανοποίησαν τις προσδοκίες μας στο θέμα της ανταλλαγής πληροφοριών».

Η Τουρκία επικρίνει ιδιαίτερα το Βέλγιο ότι αγνόησε τις πληροφορίες που έλαβε για το προφίλ του Ιμπραχίμ Ελ Μπακραουί, ο οποίος ανατινάχθηκε στις 22 Μαρτίου στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών και τον οποίο είχε συλλάβει η Άγκυρα τον Ιούνιο κοντά στη μεθόριο με τη Συρία. Ο Ιμπραχίμ Ελ Μπακραουί απελάθηκε στη συνέχεια στην Ολλανδία, αλλά μπόρεσε να φύγει από τη χώρα, χωρίς να υποβληθεί σε ιδιαίτερο έλεγχο, επειδή δεν ήταν γνωστός στις ολλανδικές αρχές και δεν περιλαμβανόταν στους καταλόγους των υπόπτων που διέθεταν, όπως εξήγησε αργότερα η ολλανδική κυβέρνηση.

Η Τουρκία χαρακτηρίζεται μια μουσουλμανική συμμαχική χώρα-κλειδί της Ουάσινγκτον και μια μετριοπαθής σταθεροποιητική δύναμη στη Μέση Ανατολή. Όμως οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν επιδεινωθεί τους τελευταίους μήνες με τις Ηνωμένες Πολιτείες για το θέμα της Συρίας, με την Ουάσινγκτον να καλεί την Άγκυρα να κάνει περισσότερα για να καταπολεμήσει τους τζιχαντιστές του ΙΚ, ενώ η Τουρκία εξακολουθεί να είναι πνέει μένεα για την υποστήριξη των ΗΠΑ στους Κούρδους μαχητές, τους οποίους θεωρεί ορκισμένους εχθρούς της στο εσωτερικό.
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top