Έκρηξη 600 εκατ. ευρώ στις οφειλές κράτους προς ιδιώτεςΑπότομη έκρηξη στις ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους προς ιδιώτες (υποχρεώσεις που εκκρεμούν πέραν των 90 ημερών) καταγράφουν τα νέα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για τον μήνα Φεβρουάριο.

Ειδικότερα, καταγράφεται άνοδος 600 εκατ ευρώ στα "φέσια" κράτους  που φτάνουν στα 5,4 δισ. ευρώ στο τέλος Φεβρουαρίου. Στο ποσό προστίθενται και  658 εκατ. ευρώ επιστροφές φόρων ανεβάζοντας τον συνολικό "λογαριασμό" στα 6,05 δισ. ευρώ που δεν αποδίδει το κράτος στην αγορά.
Η υστέρηση συνδέεται και με την καθυστέρηση της αξιολόγησης καθώς εκκρεμούν ακόμη οι δόσεις του Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου του 2015.

Το υπουργείο σημειώνει πάντως ότι η αύξηση  του υπολοίπου των ληξιπρόθεσμων οφειλών  (Γενικών Κρατικών Δαπανών του Υπουργείου Οικονομικών), οφείλεται  και "στις διαιτητικές αποφάσεις που αφορούν την πρώην Ολυμπιακή Αεροπορία συνολικού ύψους 133 εκατ. ευρώ, οι οποίες την 31/12/2015 ήταν σε καθυστέρηση μικρότερη των 90 ημερών και ως εκ τούτου, δεν είχαν περιληφθεί στις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις".

Μεγάλη αύξηση εμφανίζουν οι οφειλές Ταμείων αλλά και ΔΕΚΟ  για τις οποίες το υπουργείο αναφέρει ότι "οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των Λοιπών Νομικών Προσώπων το 2015 και τον Ιανουάριο του 2016 μεταβλήθηκαν λόγω αναθεώρησης στοιχείων κυρίως των ΔΕΚΟ που εντάχθηκαν στο ΜΦΓΚ κατά το έτος 2015 και για τις οποίες δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για τα προηγούμενα έτη. Η αύξηση το Φεβρουάριο του 2016 οφείλεται σε δαπάνες που έχουν πραγματοποιηθεί τα προηγούμενα έτη και κατέστησαν ληξιπρόθεσμες κατά το μήνα Φεβρουάριο του 2016".

Τον Δεκέμβριο οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις ήταν 4,68 δισ. ευρώ, ενώ τον Ιανουάριο 4,8 δισ. ευρώ.

Στα στοιχεία καταγράφεται και Πλεόνασμα Γενικής Κυβέρνησης 827 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο, που αντιστοιχεί σε Πλεόνασμα Κρατικού 1,32 δισ. ευρώ
 
Δ. Καδδά

 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top