Ολονύκτια ήταν η προσπάθεια της οµάδας µεταµόσχευσης του ΠΓΝΠ και της αντίστοιχης του Ιπποκράτειου Νοσοκοµείου Θεσσαλονίκης για τη λήψη οργάνων µιας 28ης από τον Πύργο, που κατέληξε µετά από εγκεφαλική αιµορραγία. Συγκλόνισε η στάση των γονιών της, των οποίων η αγωνία να διατηρηθούν τα όργανα της κόρης τους ικανά προς µεταµόσχευση «ξεπέρασε» τον πόνο της απώλειάς της. 


Η ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ 

Η περιπέτεια για την 28χρονη νεαρή γυναίκα ξεκίνησε στις 7 Φεβρουαρίου, όταν υπέστη εγκεφαλική αιµορραγία. Ελλείψει κλίνης στις Μο- νάδες Εντατικής Θεραπείας ΠΓΝΠ και «Αγ. Ανδρέα», µεταφέρθηκε στη ΜΕΘ Αγρινίου. Μετά από αρκετές ηµέρες νοσηλείας, διαπιστώθηκε ο εγκεφαλικός της θάνατος. Οι γονείς της ζήτησαν από την πρώτη στιγµή που πληροφορήθηκαν την εξέλιξή της να γίνει λήψη των οργάνων της προς µεταµόσχευση. Με απόφαση του Εθνικού Ορ- γανισµού Μεταµοσχεύσεων (ΕΟΜ), η νεαρή γυναίκα µεταφέρθηκε στις 23 Φεβρουαρίου στη ΜΕΘ του ΠΓΝΠ, µε σκοπό τη λήψη των οργάνων. Όπως µας ανέφερε η διευθύντρια της Μονάδας, Φωτεινή Φλίγκου, µέχρι προχθές το βράδυ, που έγινε η αφαίρεση των οργάνων, δόθηκε µάχη για τη διατήρηση σε καλή κατάσταση των ζωτικών της οργάνων, ώστε να είναι κατάλληλα προς µεταµόσχευση, καθώς έπρεπε να προηγηθούν τα προβλεπόµενα τεστ πριν ξεκινήσει η διαδικασία της λήψης. 

ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ 

Ετσι, από τις πρώτες πρωινές ώρες χθες, µέχρι το πρωί, η οµάδα µεταµόσχευσης του ΠΓΝΠ και η αντίστοιχη του Ιπποκράτειου Νοσοκοµείου Θεσσαλονίκης πραγµατοποίησαν τις απαιτούµενες επεµβάσεις. 

Και η οµάδα της Θεσσαλονίκης πήρε για µεταµόσχε ση το ήπαρ και τους κερατοειδείς και οι δύο νεφροί πήγαν στον ΕΟΜ, για την αντιµετώπιση νεφροπαθών µέ- σω της εθνικής λίστας. 

ΑΡΤΙΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗ 

«Είναι µία γενναία απόφαση εκ µέρους των γονιών, τους οποίους οφείλω να συγχαρώ δηµόσια, ευχόµενη η πράξη τους να βρει µιµητές» µας είπε η αναπληρώτρια διοικήτρια του Πανεπιστηµιακού Νοσοκοµείου, Ειρήνη Κωνσταντοπούλου. Η ίδια υπογράµµισε την άρτια οργάνω- ση της οµάδας µεταµόσχευ-σης του νοσοκοµείου, καθώς και τον καθοριστικό ρόλο της διευθύντριας της ΜΕΘ, Φωτεινής Φλίγκου, και της οµάδας της. 

«Ειλικρινά σας λέω ότι δεν έχω ξαναζήσει τόσο έντονα την επιθυµία γονιών να διαθέσουν τα όργανα του παιδιού τους. Όλες αυτές τις ηµέρες, διότι µιλάµε για µία µακρά περίοδο νοσηλείας, ανησυχούσαν για τη διατήρηση των οργάνων της σε καλή κατάσταση, ώστε να είναι ικανά προς µεταµόσχευση» µας µετέφερε η κ. Φλίγκου.
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top