Δημοσιονομικό κενό της τάξης του 2% του ΑΕΠ, δηλαδή πάνω από 3,5 δισ. ευρώ, προβλέπει η πρόταση που έπεσε στο τραπέζι των δανειστών στο δείπνο την Τετάρτη το βράδυ στις Βρυξέλλες για την ελληνική οικονομία. Πρόκειται για μια πρόταση ώστε να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ ευρωπαϊκών Θεσμών και ΔΝΤ ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος ως το 2018. 

Σύμφωνα με ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους από τις Βρυξέλλες, το κλίμα ήταν πολύ καλό και σημειώθηκε σημαντική πρόοδος που γεννά ελπίδες για εξεύρεση λύσης και για επιστροφή το ταχύτερο των δανειστών στην Αθήνα 

Το δημοσιονομικό κενό θα μπορούσε να υποχωρήσει στο 1% του ΑΕΠ εφόσον η Ελλάδα υλοποιήσει πλήρως την μεγάλη λίστα των μεταρρυθμίσεων που περιγράφονται αναλυτικά στο νέο μνημόνιο και έχουν μείνει πίσω. Κι αυτό την ώρα που το ΔΝΤ μιλά για κενό που μπορεί να φτάνει το 5%, δηλαδή μέτρα έως 9 δις μέχρι το 2018. Πρόκειται ασφαλώς για μεγάλη διαφορά καθώς η Ελλάδα στην πρώτη περίπτωση θα πρέπει να λάβει μέτρα από 1,8 δις έως και 3,6 δις ενώ στη δεύτερη τα μέτρα που ζητά το Ταμείο σχεδόν τριπλασιάζονταο. 

Οι φόβοι για ανεξέλεγκτες καταστάσεις στο Προσφυγι- κό αλλά και το δημοψήφισμα για το Brexit τον Ιούνιο δημιούργησε νέα δεδομένα στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο που αντιμετωπίζουν με μεγαλύτερη ευελιξία την ελληνική πλευρά. Ωστόσο, ζητούν να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα του καλοκαιριού ώστε να μη χρειαστούν μέτρα – σοκ για την επόμενη τριετία. 

Και βεβαίως κανείς δε θέλει στην Ευρώπη αυτή την περίοδο να αναζωπυρωθούν τα σενάρια περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Μια οικονομική αναταραχή θα ήταν το τελειωτικό χτύπημα στην ΕΕ.
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top