Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Πελοποννήσου & Δυτικής Ελλάδας σε συνεργασία με το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ/ ΙΤΕ, εθνικό σημείο επαφής για το πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020» και το Πανεπιστήμιο Πατρών, διοργάνωσαν χθες το βράδυ στο Επιμελητήριο Αχαΐας, ενημερωτική εκδήλωση υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, με θέμα τα εργαλεία χρηματοδότησης της καινοτομίας στον αγροδιατροφικό τομέα. Στην ημερίδα εξετάστηκαν οι προοπτικές υποστήριξης καινοτόμων επιχειρήσεων στους κλάδους του αγροδιατροφικού συμπλέγματος, καθώς οι χρηματοδοτικές δυνατότητες μέχρι το 2020 θα είναι μεγάλης κλίμακας, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο.

Η σημασία του αγροδιατροφικού τομέα στην ανάπτυξη της Περιφέρειας αναδείχθηκε από τους παρευρισκόμενους ομιλητές, ενώ το πεδίο συνεργασίας με τις ερευνητικές δομές έχει ήδη καλλιεργηθεί. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας Βασίλης Γογγολίδης, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αναπτύσσονται 306 μοναδικά έργα με τη σύμπραξη 144 επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα, 166 ερευνητικών φορέων και δομών και 11 λοιπών φορέων. Τα στοιχεία αυτά, όπως παραδέχθηκε ο κ. Γογγολίδης, αποδεικνύουν ότι η Δυτική Ελλάδα διαθέτει ήδη ένα οικοσύστημα συμπράξεων μεταξύ του ιδιωτικού τομέα και της ερευνητικής κοινότητας σε αναλογία 50-50, γι’ αυτό και καταλαμβάνει την 4η θέση πανελλαδικά.

Στη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020, η στρατηγική της έξυπνης εξειδίκευσης, θα χρηματοδοτήσει τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της κάθε περιοχής, έχοντας θέσει ως έναν από τους στόχους, τη στήριξη του αγροδιατροφικού τομέα και συγκεκριμένα την ελιά και το ελαιόλαδο, τα κηπευτικά, τις υδατοκαλλιέργειες, την αμπελοκαλλιέργεια και την παραγωγή οίνου, τα φυτά μεγάλων καλλιεργειών, την κτηνοτροφία, τα τρόφιμα και την διατροφή.

Για τις δυνατότητες χρηματοδότησης μέσω του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Ορίζοντας 2020, μίλησε η εκπρόσωπος του Δικτύου «Πράξη» Δέσποινα Αδαμίδου. Το πρόγραμμα έχει έναν προϋπολογισμό που φτάνει τα 77 δισ. ευρώ, μέρος του οποίου θα κατευθυνθεί σε δράσεις και συνέργειες που εμπλέκουν την έρευνα και την καινοτομία με επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τομέα.

Οι χρηματοδοτήσεις των ερευνητικών προγραμμάτων φτάνουν σε ποσοστό το 70% στην περίπτωση σχημάτων με κερδοσκοπικό χαρακτήρα, ενώ σε συνέργειες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, η χρηματοδότηση φτάνει ακόμα και το 100%.
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top