Την έκθεση «Η Γενοκτονία μετά τη Γενοκτονία» που έχει ως θέμα την καταστροφή θρησκευτικών κτηρίων και μνημείων των Αρμενίων έφερε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Νίκος Ανδρουλάκης σε συνεργασία με τις οργανώσεις «Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Αρμενίων για τη Δικαιοσύνη και τη Δημοκρατία» και « Έρευνα για την Αρμένικη Αρχιτεκτονική».

Η έκθεση αποτελείται από φωτογραφίες οι οποίες απεικονίζουν την αλλαγή που έχει επέλθει στα θρησκευτικά μνημεία από την αρχή του 20ου αιώνα μέχρι σήμερα που βρίσκονται στην Τουρκία.

Οι φωτογραφίες αποδεικνύουν ότι η Γενοκτονία των Αρμενίων αλλά και των άλλων χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που ακολούθησαν, όπως των Ποντίων, είχε ως στόχο τη φυσική και πολιτισμική εξαφάνισή τους.

Στα εγκαίνια της έκθεσης που έλαβαν χώρα αυτή την εβδομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, παρευρέθηκαν ευρωβουλευτές, εκπρόσωποι της αρμενικής κυβέρνησης, και της Αρμενικής Κοινότητας Βελγίου καθώς και εκπρόσωποι ποντιακών οργανώσεων.

Στην ομιλία του ο Ν. Ανδρουλάκης επισήμανε την ανάγκη, η Τουρκία να αποδεχθεί την ιστορική αλήθεια και να αναγνωρίσει τα εγκλήματα που έγιναν στην αρχή του προηγούμενου αιώνα. Όπως σημείωσε «η διατήρηση της ιστορικής μνήμης είναι απαραίτητη αν θέλουμε να αποφύγει η ανθρωπότητα την επανάληψη των τραγικών γεγονότων του παρελθόντος».

Η Heghine Evinyan, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Αρμενίων για τη Δικαιοσύνη και τη Δημοκρατία, τόνισε ότι «μία ειλικρινής και ανοικτή διαδικασία αντιμετώπισης του παρελθόντος είναι αναγκαία για κάθε υγιή δημοκρατία και προοδευτική κοινωνία», συμπληρώνοντας πως η Έκθεση «Η Γενοκτονία μετά τη Γενοκτονία» είναι ένα επιπλέον βήμα για την ευαισθητοποίηση του κόσμου σχετικά με την κατάσταση των μνημείων του αρμενικού πολιτισμού στη σημερινή Τουρκία.

Ο εκπρόσωπος της Οργάνωσης για την Έρευνα για την Αρμένικη Αρχιτεκτονική, Movses Hrair Der Kevorkian, ο οποίος ως αρχιτέκτονας είχε την επιμέλεια της έκθεσης ανέφερε ότι οι φωτογραφίες αυτές συνοψίζουν δεκαετίες ερευνών σχετικά με την εξαφάνιση της πολιτισμικής κληρονομιάς της Αρμενίας, παρά το γεγονός ότι η Τουρκία έχει υπογράψει τις διεθνείς συνθήκες για την Διατήρηση Πολιτιστικών Μνημείων. Ολοκληρώνοντας την ομιλία του υπογράμμισε πως η Έκθεση αποτελεί απτή απόδειξη πως η Γενοκτονία δεν σταμάτησε με τους θανάτους των θυμάτων.

Τα εγκαίνια χαιρέτησε η Κύπρια ευρωβουλευτής Δρ Ε. Θεοχάρους, η οποία είναι η Πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας της Αρμενίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σημειώνεται πως μετά την ολοκλήρωση της έκθεσης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι φωτογραφίες θα εκτεθούν σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.


 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top