Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συντονιστικού Κέντρου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης, 2.713 άτομα βρίσκονταν στα τέσσερα hot spots στη Λέσβο, τη Σάμο, τη Χίο και τη Λέρο. Στο Σχιστό φιλοξενούνται 1.480 πρόσφυγες, στα Δια- βατά 2.192, στο κέντρο φιλοξενίας της Νέας Καβάλας Κιλκίς 2.553 και στο Χέρσο Κιλκίς 3.132. Ο Ελαιώνας είχε 690 πρόσφυγες και οι τρεις δομές στο Ελληνικό (γήπεδα χόκεϊ και μπέιζμπολ και κτίριο αναχωρήσεων παλιού αεροδρομίου) 3.785 άτομα. Στον Πειραιά βρίσκονταν 3.020 άτομα. Επίσης, δύο ξενοδοχεία σε Θερμοπύλες και Καρδίτσα (Λουτρά Σμοκόβου) φιλοξενούν 490 πρόσφυγες. Πρόσφυγες είναι και σε άλλα μέρη της χώρας. Στις δομές φιλοξενίας δόθηκαν χθες 13.405 μερί- δες φαγητού (περιλαμβάνουν πρωινό, γεύμα και δείπνο), ενώ από χτες διανεμήθηκαν 1.500 σάντουιτς στο λιμάνι του Πειραιά. Συνολικά την Πέμπτη και χθες υπολογίζεται ότι έχουν διατεθεί πάνω από 100.000 μερίδες σίτισης. 

Εξάλλου, με βάση τα στοιχεία της ΕΛΑΣ στα εννιά κέντρα κράτησης κρατούνται 1.204 άτομα. 

Δραματική παραμένει η κατάσταση στην Ειδομένη, με τους μετανάστες και πρόσφυγες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι εκεί, και οι οποίοι ξεπερνούν τους 12.500, να πρέπει να επιβιώσουν υπό τραγικές συνθήκες, εκτεθειμένοι στα έντονα καιρικά φαινόμενα. 

Το βράδυ της Πέμπτης η βροχόπτωση μετέτρεψε σε λασπότοπο τον καταυλισμό και όσοι δεν έχουν σκηνές, περίπου 1.600 άτομα, αναγκάστηκαν να κοιμηθούν στο κρύο και τις λάσπες. 

Όσον αφορά στη διέλευση από την ουδέτερη ζώνη, μέσα σε ένα 24ωρο μόλις 320 πρόσφυγες κατάφεραν να περάσουν τα σύνορα. 

Δύσκολη νύχτα πέρασαν και οι περίπου 200 πρόσφυγες και μετανάστες στην πλατεία Βικτωρίας, που έψαχναν με κάθε τρόπο να βρουν καταφύγιο κάτω από τέντες και εισόδους πολυκατοικιών για να προστατευθούν από την κακοκαιρία. 

Την τελευταία του πνοή άφησε στο Νοσοκομείο της Μυτιλήνης το βράδυ της Τετάρτης ένα προσφυγόπουλο μόλις ενός έτους. Το άτυχο βρέφος είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο από το hotspot της Μόριας, όπου είχε δια- πιστωθεί ότι αντιμετώπιζε σοβαρά αναπνευστικά προ- βλήματα.
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top