Βρήκε τη χαμένη της "ενέργεια" η Wall Street
Με ισχυρά κέρδη έκλεισαν οι δείκτες της Wall Street, ανακτώντας σημαντικό μέρος του χαμένου εδάφους της Τρίτης, οπότε σημειώθηκε η μεγαλύτερη πτώση των τριών τελευταίων μηνών.

Καταλυτικό ρόλο έπαιξε η άνοδος της τιμής του πετρελαίου που ώθησε τις τιμές των ενεργειακών επιχειρήσεων, με τις μετοχές του κλάδου να οδηγούν τον S&P 500 πάνω από το ψυχολογικό όριο των 1.900 μονάδων.

Από ένα σημείο και μετά οι επενδυτές, επικεντρώθηκαν στα θετικά ερεθίσματα της ημέρας και ειδικότερα στα καλύτερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα δ' τριμήνου της JP Morgan, αλλά και στις τάσεις σταθεροποίησης που επιδεικνύει το πετρέλαιο - το οποίο και "πυροδότησε" το χθεσινό μεγάλο sell off.

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 227,64 μονάδες (1,41%) και κλείνοντας στις 16.379,05 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο 88,94 μονάδων (1,97%) φτάνοντας τις 4.615,00 μονάδες. Ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 31,56 μονάδων (1,67%) κλείνοντας στις 1.921,84 μονάδες.

Χθες, Τετάρτη, οι δείκτες εισήλθαν σε κλοιό ρευστοποιήσεων, αφού μετά από τα αρχικά κέρδη, έκλεισαν με βαριές απώλειες. Συγκεκριμένα, οι S&P 500 και Dow Jones τερμάτισαν τις συναλλαγές στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 29 Σεπτεμβρίου.

Οι προοπτικές για τους δείκτες τίθενται εν αμφιβόλω, με τον Albert Edwards της Societe Generale να εκτιμά πως ο S&P θα μπορούσε να "κατρακυλήσει" κατά 75%, στις 550 μονάδες.

Παράλληλα, σήμερα, ο James Bullard, πρόεδρος της Federal Reserve Bank of St. Louis σημείωσε πως η αδιάκοπη πτώση των τιμών του αργού σημαίνει ότι θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος απ’ ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί για να επιστρέψει ο πληθωρισμός πιο κοντά στον επίσημο στόχο του 2%.

Πάντως και σε ό,τι αφορά στα θετικά της ημέρας που δίνουν "τροφή" στο επενδυτικό αίσθημα, οι τιμές του πετρελαίου ανακάμπτουν, ενώ υπεράνω των προσδοκιών αποδείχθηκαν και τα αποτελέσματα της JP Morgan.

Ειδικότερα, η μεγαλύτερη αμερικανική τράπεζα ανακοίνωσε αύξηση κερδών και εσόδων για το δ΄ τρίμηνο του 2015, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Τα κέρδη της JP Morgan με βάση τα περιουσιακά στοιχεία αυξήθηκαν 10% στα 5,43 δισ. δολ. ή 1,32 δολ. ανά μετοχή από 4,93 δισ. δολ. ή 1,19 δολ. ανά μετοχή την αντίστοιχη περίοδο του 2014, ενώ τα έσοδα ανήλθαν σε 23,75 δισ. δολ. το τελευταίο τρίμηνο του 2015 από 23,55 δισ. δολ. το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014.

Εν τω μεταξύ και αναφορικά με τα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας, ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν για πρώτη φορά αίτηση για επίδομα ανεργίας αυξήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, με τους περισσότερους αναλυτές να αποδίδουν την αύξηση στις αποχωρήσεις που συνήθως ακολουθούν την περίοδο των εορτών και όχι σε κάποια συνολική επιδείνωση της αγοράς εργασίας.

Συγκεκριμένα, οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας αυξήθηκαν κατά 7.000 στις 284.000 για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 9 Ιανουαρίου, όπως έδειξαν τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας.

Ο κινητός μέσος τεσσάρων εβδομάδων αυξήθηκε στις 278.750, σκαρφαλώνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο, από 275.750 την προηγούμενη εβδομάδα.

Επίσης, οι τιμές για τα εισαγόμενα αγαθά υποχώρησαν τον Δεκέμβριο, αναδεικνύοντας πώς οι χαμηλότερες τιμές πετρελαίου και ένα ισχυρό δολάριο, ασκούν πτωτικές πιέσεις στον πληθωρισμό. Οι τιμές εισαγωγών υποχώρησαν 1,2% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ σε σχέση με πριν από ένα χρόνο, διαμορφώθηκαν χαμηλότερα κατά 8,2%. 


Πηγή
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top