Η Μόσχα αναστέλλει τις εργασίες για τον αγωγό αερίου TurkStream


ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΝΟΒΑΚ
Η Μόσχα και η Άγκυρα, οι σχέσεις των οποίων βρίσκονται σε κρίση μετά την κατάρριψη ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους από τον τουρκικό στρατό, «ανέστειλαν» τις διαπραγματεύσεις τους για το έργο του αγωγού αερίου TurkStream, που θα προμήθευε την Τουρκία και στη συνέχεια τη Νότια Ευρώπη, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ.

«Έχουν ανασταλεί επί του παρόντος οι διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο Νόβακ σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, επισημαίνοντας ότι οι εργασίες της οικονομικής επιτροπής που είχε επιφορτισθεί με το έργο αυτό είχαν παύσει στο πλαίσιο των μέτρων που υιοθέτησε ως αντίποινα η Μόσχα σε βάρος της Άγκυρας.

Ο αγωγός TurkStream παρουσιάστηκε στα τέλη του 2014 μετά από την αιφνιδιαστική εγκατάλειψη του έργου South Stream, κατά τη διάρκεια της ουκρανικής κρίσης.

Το έργο προέβλεπε αρχικά την έναρξη των εργασιών από τα μέσα του 2015, με τις πρώτες ποσότητες να παραδίδονται στα τέλη του 2016 και τον αγωγό να έχει κάποια στιγμή δυναμικότητα 63 δισεκ. κυβικών μέτρων κατ’ έτος.

Ερωτηθείς νωρίτερα σήμερα για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων, ο επικεφαλής της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ έριξε το μπαλάκι στην πλευρά της Άγκυρας: «Εάν η Τουρκία εκτιμά ότι χρειάζεται αυτό το έργο, οφείλει να απευθυνθεί σε εμάς», δήλωσε, διευκρινίζοντας ότι η Άγκυρα δεν είχε υποβάλει «καμία πρόταση».

Με τον αγωγό TurkStream, η Gazprom υπολόγιζε να καταστήσει την Τουρκία το νέο διαμετακομιστικό κέντρο του ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη στη θέση της Ουκρανίας. Καθώς το έργο αυτό φαινόταν ήδη να καθυστερεί, η Gazprom ανακοίνωσε ένα άλλον αγωγό, το Nord Stream 2, με στόχο να ενισχύσει τη δυναμικότητα του Nord Stream που ήδη βρίσκεται σε λειτουργία μεταξύ της Ρωσία και της Γερμανίας δια μέσου της Βαλτικής.Η κριτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το σχέδιο επέκτασης του αγωγού Nord Stream είναι πολιτικοποιημένη, φέρεται να δήλωσε ο Νόβακ σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο RIA που επικαλείται το Reuters. Ο Νόβακ δήλωσε ότι οι αποφάσεις για το έργο του Nord Stream 2 θα πρέπει να ληφθούν βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, ανέφερε το πρακτορείο


Πηγή
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top