Σύμφωνα με το σχέδιο που διέρρευσε σήμερα, η FRONTEX θα μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να δράσει και χωρίς να προηγηθεί αίτημα κράτους-μέλους. Τι προβλέπεται αναλυτικά. Η παρουσίαση του σχεδίου θα γίνει αύριο, Τρίτη
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει την Τρίτη 15 Δεκεμβρίου την πρότασή της για τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex).
Το σχέδιο διέρρευσε αναλυτικά σήμερα.  Μεταξύ άλλων προβλέπει χρήση μέχρι και 2000 αστυνομικών από τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι θα βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα για το ενδεχόμενο να τους χρειαστεί η FRONTEX.
Σύμφωνα με το ίδιο σχέδιο, η FRONTEX θα μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να δράσει και χωρίς να προηγηθεί αίτημα κράτους-μέλους.
"Τα κράτη-μέλη μελλοντικά, θα έχουν σε συνεχή ετοιμότητα έως και 2000 αστυνομικούς για ενδεχόμενες ανάγκες της FRONTEX (…) Οι αστυνομικοί θα πρέπει να είσαι θέση να μετακινηθούν γρήγορα στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ σε περιπτώσεις ανάγκης, όπως αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα και, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, ακόμη και παρά τη θέληση του ενδιαφερόμενους κράτους-μέλους", σημειώνεται στο κείμενο της Κομισιόν που μπορείτε να δείτε παρακάτω,
"Οι εποχές που πρέπει να ζητιανεύουμε για αστυνομικούς πρέπει να αποτελέσουν παρελθόν. Το θέμα είναι να δημιουργήσουμε από την FRONTEX μια πραγματική υπηρεσία φύλαξης συνόρων", αναφέρει το Spiegel, μεταφέροντας δηλώσεις κύκλων της Κομισιόν.
Οι υπάλληλοι της FRONTEX θα μπορούν ακόμη να επιβλέπουν ότι θα επαναπροωθούνται οι μετανάστες των οποίων οι αιτήσεις ασύλου απορρίπτονται, αναφέρεται στο δημοσίευμα, και επισημαίνεται ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο φαίνεται πως θα στηρίξει το σχέδιο της Επιτροπής.
"Όταν κράτη, όπως τώρα η Ελλάδα, αποτυγχάνουν στην φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, πρέπει η Ευρώπη να μπορεί να αναλαμβάνει το πρόσταγμα για συγκεκριμένα τμήματα των συνόρων", δηλώνει σχετικά ο Γερμανός Χριστιανοκοινωνιστής (CSU) επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέρνερ.
Επίσης, νέο κέντρο ανάλυσης το οποίο θα αξιολογεί την κατάσταση στα εξωτερικά σύνορα και θα εισηγείται μέτρα στο ενδιαφερόμενο κράτος-μέλος, προβλέπει το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με δημοσίευμα της "Sueddeutsche Zeitung". Αν το κράτος δεν συμμορφωθεί, η Επιτροπή θα προτείνει στο Συμβούλιο την αποστολή ομάδας ταχείας ανάληψης δράσης και η απόφαση θα λαμβάνεται – για πρώτη φορά – με "αντίστροφη ειδική πλειοψηφία".
"Ένα νέο κέντρο ανάλυσης θα αξιολογεί στο εξής τον κίνδυνο στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα προβαίνει σε συστάσεις προς το ενδιαφερόμενο κράτος-μέλος. Αν η κατάσταση σε κάποιο σημείο των συνόρων ξεφύγει από τον έλεγχο, τότε ένα νέο κέντρο ανάλυσης θα αξιολογεί τον κίνδυνο. Κατόπιν θα γίνονται συστάσεις στο ενδιαφερόμενο κράτος-μέλος. Αν το εν λόγω κράτος δεν εφαρμόσει τις συστάσεις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορεί να προτείνει στο Συμβούλιο Υπουργών την αποστολή εντός δυο-τριών ημερών ομάδας ταχείας ανάληψης δράσης. Αυτή η απόφαση θα λαμβάνεται με "αντίστροφη ειδική πλειοψηφία", δηλαδή μια απόφαση θα θεωρείται ειλημμένη, εκτός αν βρεθούν αρκετά κράτη-μέλη για να την εμποδίσουν", αναφέρει η εφημερίδα στην ηλεκτρονική της έκδοση.
Παράλληλα, η εφημερίδα επισημαίνει ότι η Γερμανία και η Γαλλία στηρίζουν ήδη αυτές τις θέσεις – αναμένονται όμως αντιδράσεις από τα κράτη-μέλη, που ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για την εθνική τους κυριαρχία σε θέματα συνόρων.
Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φραντς Τίμερμαρνς, εκφράζει πάντως την αισιοδοξία του, τονίζοντας, σε δήλωσή του προς την SZ, ότι δεν έχει ακούσει "για κανένα κράτος το οποίο να μην απευθύνει καθημερινά έκκληση για περισσότερη φύλαξη των συνόρων" – και αυτό ισχύει και για εκείνα τα κράτη τα οποία απορρίπτουν την κατανομή. "Δεν μπορείς λοιπόν να διαμαρτύρεσαι για το ότι προτείνουμε πως θα μπορούσε να βελτιωθεί (η φύλαξη των συνόρων). Αντιθέτως, τώρα θα μπορούσαν όλοι να δείξουν ευρωπαϊκή αλληλεγγύη", προσθέτει ο κ.Τίμερμανς και συνεχίζει: "Τα εξωτερικά μας σύνορα είναι κοινά σύνορα και δεν ήμασταν σε θέση να τα προστατεύσουμε σε περίπτωση ανάγκης. Αυτό δείχνει το παράδειγμα της Ελλάδας".
Η πρόταση της Κομισιόν, συνεχίζει η εφημερίδα επικαλούμενη κύκλους της Επιτροπής, θα μπορούσε, όπως ήδη στην περίπτωση της σχεδιαζόμενης κατανομής 160.000 προσφύγων, να επιβληθεί για μία ακόμη φορά μέσω απόφασης πλειοψηφίας. Η Ολλανδία που θα αναλάβει τον Ιανουάριο την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, επιθυμεί μάλιστα να προωθήσει αυτά τα σχέδια, επισημαίνεται.
Η Επιτροπή διευκρινίζει πάντως, ότι επουδενί αποτελεί στόχο της "μια μαζική μετατόπιση αρμοδιοτήτων προς τις Βρυξέλλες", όπως π.χ. έγινε με αφορμή την κρίση του ευρώ. Τα κράτη-μέλη παραμένουν αρμόδια για την φύλαξη των συνόρων τους. "Θα ενταχθούν όμως σε ένα νέο, ενσωματωμένο σύστημα» και μόνο σε εξαιρετική περίπτωση θα επιτρέπεται να παρέμβει η νέα υπηρεσία προστασίας συνόρων. Εκφράζεται δε η ελπίδα, ότι «αυτό θα συμβεί όσο το δυνατόν σπανιότερα".

Ολόκληρο το σχέδιο της Κομισιόν για  την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή - Ακτοφυλακή εδώ:

(Με πληροφορίες από Deutsche Welle, ΑΠΕ)
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top