Σε Πάτρα, Λάρισα, Ηράκλειο Κρήτης, Αγρίνιο και σε Αττική νέα παιδιά σωριάζονται κάθε μέρα στην τάξη από την ασιτία! Οι τοπικές κοινωνίες εκπέμπουν SOS!
Την πόρτα χιλιάδων οικογενειών της μεσαίας τάξης, κυρίως στην περιφέρεια, χτυπάει πια το πρόβλημα του υποσιτισμού μαθητών, με γονείς, εκπαιδευτικούς και στελέχη κοινωνικών υπηρεσιών των δήμων να καταγράφουν καθημερινά νέα κρούσματα σε δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια της χώρας. Σε Πάτρα, Λάρισα, Ηράκλειο Κρήτης και άλλες μεγάλες πόλεις οι ανάγκες σίτισης των μαθητών στα σχολεία μεγαλώνουν συνεχώς, καθώς χιλιάδες γονείς αδυνατούν, λόγω φτώχειας και ανεργίας, να προσφέρουν στα παιδιά τους ακόμη και τα στοιχειώδη, ενώ δεν λείπουν και τα λιποθυμικά επεισόδια που πλέον δεν προκαλούν... έκπληξη σε δασκάλους και καθηγητές.

«Οσο περνάει ο καιρός, το πρόβλημα γίνεται πιο έντονο. Μόνο σε ένα γυμνάσιο της Λάρισας οι εκπαιδευτικοί έχουν εντοπίσει 25 κρούσματα υποσιτισμού παιδιών. Σε άλλο σχολείο είχαμε λιποθυμίες ακόμη και την ημέρα του αγιασμού. Εχουμε φύγει πια από τις φτωχογειτονιές και μιλάμε και για παιδιά που ζουν σε καλές συνοικίες. Απευθυνθήκαμε στις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στην Περιφέρεια και στον δήμο, ζητώντας ένα μικρό γεύμα για κάθε παιδί σε καθημερινή βάση. Ολες οι προσπάθειες κολλάνε στην έλλειψη χρημάτων» λέει στην«κυριακάτικη δημοκρατία» η πρόεδρος της Ενωσης Γονέων και Κηδεμόνων Λάρισας Ελένη Τσιπλάκη.

Το Κοινωνικό Παντοπωλείο

Στην Πάτρα, ο κοινωνικός οργανισμός του δήμου «τρέχει» από τις αρχές Νοεμβρίου ένα πρόγραμμα δωρεάν σίτισης 1.040 μαθητών μέσω του Κοινωνικού Παντοπωλείου. Ωστόσο, οι αιτήσεις γονέων για συμμετοχή των παιδιών τους στο πρόγραμμα έχουν ήδη ξεπεράσει τις 1.300. «Σε συνεργασία με τις διευθύνσεις των σχολείων καταγράφουμε τις ανάγκες και προσφέρουμε σε κάθε οικογένεια πακέτα τροφίμων με είδη όπως φρυγανιές, δημητριακά και μαρμελάδα, για το πρωινό των παιδιών. Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί στο τέλος της σχολικής χρονιάς και είναι μια απάντηση στις αναφορές που είχαμε για λιποθυμίες μαθητών σε σχολεία κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους» εξηγεί το μέλος του Δ.Σ. του Κοινωνικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων Αθανασία Αγγελακοπούλου.

Σύμφωνα με στοιχεία της οργάνωσης Φωτεινό Αστέρι, που ενισχύει με τρόφιμα, ρούχα και είδη πρώτης ανάγκης περίπου 380 οικογένειες από την Πάτρα, τουλάχιστον 700 παιδιά στερούνται ακόμη και βασικά αγαθά, όπως τα φρούτα και το γάλα.

Ντρέπονται να μιλήσουν

«Δεν έχουμε σαφή εικόνα για το μέγεθος του προβλήματος. Πολλοί γονείς ντρέπονται να μιλήσουν, διστάζουν να ζητήσουν βοήθεια, για να μην εκτεθούν. Γίνονται προσπάθειες από τους φορείς της περιοχής, από τον δήμο, από την Εκκλησία... Αλλά με ένα κρουασάν ή ένα κουλούρι δεν αλλάζει η κατάσταση. Η ανεργία στην Πάτρα θερίζει τη μεσαία τάξη και αυτό έχει επιπτώσεις στη ζωή των παιδιών» αναφέρει ο πρόεδρος της οργάνωσης Χρήστος Σπηλιόπουλος.

Στο Αγρίνιο, ο δήμος μοιράζει «αθόρυβα» δεκατιανό σε 50 - 60 μαθητές. «Προσπαθούμε να είμαστε διακριτικοί. Μόνο έτσι θα μας εμπιστευθούν τα παιδιά και οι γονείς. Στην πόλη υπάρχει πρόβλημα, στα χωριά τα κρούσματα είναι λιγότερα» λέει ο αντιδήμαρχος Παιδείας Νίκος Γκρίζης. Στο Ηράκλειο Κρήτης, ο δήμος στέλνει κάθε πρωί 450 μαθητές στον φούρνο της γειτονιάς τους, προκειμένου να προμηθευτούν δωρεάν κολατσιό για το σχολείο σαν να είναι πελάτες. «Δίνουμε κουπόνια στους γονείς, ώστε τα παιδιά να αγοράζουν το πρωινό τους χωρίς κανείς να αντιληφθεί τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν» λέει η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Αθηνά Σπανάκη - Κοχιαδάκη.

Κρούσματα υπάρχουν και στην Αττική, όπου το πρόβλημα αντιμετωπίζεται κυρίως μέσω του προγράμματος «Διατροφή», με σκοπό τη σίτιση και την προώθηση της υγιεινής διατροφής στα σχολεία, που υλοποιεί για τέταρτη συνεχή χρονιά το Ινστιτούτο Προληπτικής Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis, με την υποστήριξη του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» και του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση. «Οι ιδιωτικές πρωτοβουλίες βοηθούν πολύ. Μας δίνουν τη δυνατότητα να προλάβουμε τις λιποθυμίες. Χρειάζεται όμως και η συμβολή του κράτους» αναφέρουν εκπρόσωποι συλλόγων εκπαιδευτικών της Αττικής.

Εκρηξη (λόγω διατροφής) και στον νεανικό διαβήτη!

Εκτός από τα κρούσματα υποσιτισμού μαθητών, σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των παιδιών έχει και η... υποχρεωτική, λόγω κρίσης, μεταβολή των διατροφικών συνηθειών τους. «Στα πολυιατρεία μας φτάνουν καθημερινά παιδιά που τρέφονται μόνο με ρύζι και μακαρόνια. Το γάλα, τα φρέσκα λαχανικά, το ψάρι και το κρέας δεν έχουν πια θέση στη διατροφή τους. Ενας μεγάλος αριθμός παιδιών στερείται σήμερα βασικών θρεπτικών συστατικών και βιταμινών, απαραίτητων για τη σωστή ανάπτυξή τους και συσσωρεύουν προβλήματα που θα τα βρούμε πολύ σύντομα μπροστά μας, μέσω της έκρηξης των ποσοστών του παιδικού διαβήτη και της παιδικής παχυσαρκίας» λέει ο πρόεδρος της οργάνωσης Γιατροί του Κόσμου Νικήτας Κανάκης.

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, η οικονομική κρίση... παχαίνει τα παιδιά και βλάπτει την υγεία τους, καθώς σε πολλές περιπτώσεις παραλείπουν το πρωινό (και άλλα γεύματα) και καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες γλυκισμάτων. «Το κρουασάν, η σοκολάτα, τα μπισκότα είναι προϊόντα φθηνά, που μπορεί κανείς να βρει πολύ εύκολα. Δεν μπορούν όμως να αντικαταστήσουν τα φρούτα ή το τυρί. Οταν προσεγγίζουμε το πρόβλημα του υποσιτισμού των παιδιών, συνήθως εστιάζουμε στην ποσότητα του φαγητού που λαμβάνουν. Είναι καιρός όμως να ασχοληθούμε και με την ποιότητα» καταλήγει ο κ. Κανάκης.

Κανένα πρόγραμμα για φέτος

Σε συνάντησή της με τους εκπροσώπους συλλόγων εκπαιδευτικών της Αττικής, που πραγματοποιήθηκε στις αρχές Νοεμβρίου, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου δεσμεύτηκε για την παροχή ενός μικρογεύματος σε 15.000 μαθητές σχολείων της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, για διάστημα τριών μηνών, και τόνισε ότι την επόμενη σχολική χρονιά η Πολιτεία θα πρέπει να προσφέρει καθημερινά ένα γεύμα στο 30% των μαθητών των δημοτικών σχολείων. «Οπως όλα δείχνουν, τη φετινή χρονιά δεν θα υλοποιηθεί κανένα δημόσιο πρόγραμμα, ενώ με τις παροχές ιδιωτικών εταιριών ίσως καλυφθούν μερικές δεκάδες σχολεία. Αν δεν δώσουν χρήματα για τα παιδιά, το πρόβλημα δεν θα λυθεί» αναφέρουν μέλη συλλόγων εκπαιδευτικών της Αττικής.

ΠΗΓΗ: δημοκρατία
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top