Ζώης Μαρίνος 

   
Μια «ιερή» διαφυγή απ΄ το τέλμα

Ας μην κρυβόμαστε. Ως περιοχή δεν έχουμε τρομακτικές περγαμηνές στον τουρισμό. Λίγα πράγματα μπορεί να δει κάποιος που επισκέπτεται την Πάτρα, κυρίως τους χειμερινούς μήνες. 
 
Ανάμεσα τους τον ναό του Απόστολου Ανδρέα. Σε λίγες μέρες ένας αριθμός προσκυνητών απ΄ όλη την χώρα θα έρθει στην πόλη με την ευκαιρία των εορταστικών εκδηλώσεων. Κάποιοι εξ αυτών, ίσως οι περισσότεροι, έρχονται κάθε χρόνο για να επισκεφθούν τον ναό και να προσκυνήσουν τα ιερά κειμήλια.
 
Επειδή συχνά το ξεχνάμε, ο ναός του Απόστολου Ανδρέα, με εσωτερικό εμβαδόν 2.000 τετραγωνικών μέτρων, είναι ο μεγαλύτερος στη χώρα και στα Βαλκάνια. Ενα μεγαλοπρεπές μνημείο της Ορθοδοξίας, που εντυπωσιάζει τον επισκέπτη του.
 
Αρα, με οικονομικούς και αναπτυξιακούς όρους, ένας μικρός θησαυρός που θα μπορούσε να χτίσει γύρω του μια σειρά δραστηριοτήτων ικανών να τονώσουν την τοπική οικονομία και απασχόληση. Προσελκύοντας επισκέπτες όλο τον χρόνο και όχι μόνο αυτή την εποχή. 
 
Εδώ και είκοσι χρόνια συζητούμε ακατάπαυστα για την ανάγκη τουριστικής ανάπτυξης της Πάτρας. Και χανόμαστε σ' ένα δάσος ιδεών, σχεδιασμών και στόχων. Συνεδριακός τουρισμός, θρησκευτικός τουρισμός, αθλητικός τουρισμός, χειμερινός τουρισμός και ούτω καθεξής, με πενιχρά αποτελέσματα. 
 
Και με προσπάθειες που ξεκινούν φιλόδοξα και μ' ενθουσιασμό και συχνά καταλήγουν ημιτελείς και ατελέσφορες. 
 
Οι Αμερικάνοι λένε «ένα πράγμα τη φορά». Αν οι πολυπράγμονες τοπικοί φορείς μας μπορούσαν να συνεννοηθούν, ίσως ο θρησκευτικός τουρισμός, ως συμφωνημένη προτεραιότητα, να γινόταν μια καλή διαφυγή απ' το σημερινό τέλμα της πόλης και της περιοχής.
Ολα συνηγορούν. Ακόμα και η συγκυρία. Που κατατάσσει στις διεθνώς τουριστικά αναπτυσσόμενες αγορές μια περιοχή που ξεκινά απ' τα σύνορα μας με τα Σκόπια και τη Βουλγαρία και φτάνει ως τις χώρες της Βαλτικής. Ορθόδοξοι λαοί, δηλαδή, με εισόδημα ικανό, πλέον, να στηρίξει ένα ταξίδι προσκυνηματικού χαρακτήρα.
Συχνά ο Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος και ο προϊστάμενος του Ι.Ν. Αγίου Ανδρέας π. Νικόλαος Σκιαδαρέσης διηγούνται την απήχηση που είχε σε χώρες όπως η Ρωσία, η Ουκρανία, η Λευκορωσία και η Ρουμανία η μεταφορά της Τίμιας Κάρας και του Σταυρού του Απόστολου Ανδρέα. Με ουρές χιλιάδων πιστών που επί ώρες περίμεναν να προσκυνήσουν. 
 
Απόδειξη του τεράστιου ενδιαφέροντος που υπάρχει, αρκεί να το συνεγείρουμε κι εμείς κάπως. Με προσεγμένες κινήσεις τουριστικής προβολής (ίσως από κοινοτικούς πόρους) και επαφές με τους εκεί τουρ οπερεϊτορς.
Με μια κουβέντα, από το να μεμψιμοιρούμε και να βουλιάζουμε στην αδράνεια, ας δούμε ποιες επιλογές έχουμε ώστε να αναθερμανθεί η τοπική οικονομία και παραγωγή. Ο θρησκευτικός τουρισμός είναι συγκριτικό μας πλεονέκτημα, που μπορεί να δημιουργήσει πλούτο σε τοπική κλίμακα και θέσεις εργασίας. 
 
Με την ανεργία στην περιοχή να έχει ξεπεράσει το 38% (στοιχεία της Ελληνικής Ανεξάρτητης Αρχής) δεν έχουμε την πολυτέλεια να στεκόμαστε με σταυρωμένα χέρια, περιμένοντας πότε η κρίση θα περάσει. 
 
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top