Η τελευταία… ψαριά του ΣΔΟΕ, αποδεικνύει την επιτακτική ανάγκη για τη λειτουργία του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου, το οποίο θα αποκαλύψει τα πάντα και κυρίως θα διευκολύνει τον έλεγχο των διασταυρώσεων ώστε να αποκαλυφθούν περιπτώσεις εκτεταμένης και σε κάθε περίπτωση προκλητικής φοροδιαφυγής
του Λουκά Αθ. Γεωργιάδη

Για ακόμη μία φορά η… ψαριά του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, όπως γίνεται κατά τα τελευταία αρκετά χρόνια ήταν πολύ καλή. Εκατοντάδες περιπτώσεις αδήλωτων εισοδημάτων και μη έκδοσης φορολογικών στοιχείων.

Εδώ και δύο χρόνια πλέον έχει αρθεί το τραπεζικό απόρρητο και το πάτημα ενός κουμπιού από τα δεδομένα των τραπεζών μπορεί να αποκαλύψει τι μέρος του… λόγου είναι μερικοί φορολογούμενοι οι οποίοι μπορεί να εμφανίζονται ως πένητες ή ενδεχομένως να λαμβάνουν ακόμη και επιδόματα από την πρόνοια!

Οι χθεσινές ανακοινώσεις της ακέφαλης και υπό αναδιάρθρωση υπηρεσίας (θα απορροφηθεί από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων) είναι αρκούντως εντυπωσιακές:

- Ιδιωτικοί υπάλληλοι αύξησαν την περιουσία τους από το… πουθενά κατά 18,426 εκατ. ευρώ και 677.000 ευρώ αντίστοιχα και… προδόθηκαν από το τραπεζικό σύστημα!

- Τρία μέλη εταιρειών αύξησαν την περιουσία τους κατά 12,847 εκατ., 1,278 εκατ. και 1,116 εκατ. ευρώ χωρίς κάτι τέτοιο να ανταποκρίνεται από τις φορολογικές τους δηλώσεις. Τους… πρόδωσαν οι λογαριασμοί!

- Ιδιοκτήτης παραδοσιακού καφενείου απέκρυψε 3,645 εκατ. ευρώ, τα οποία ήταν κατατεθειμένα σε τραπεζικούς λογαριασμούς.

- Δικηγόρος είχε αδικαιολόγητες καταθέσεις ύψους 2,6 εκατ. ευρώ και πιάστηκε στα… πράσα από τους τραπεζικούς του λογαριασμούς, ενώ ένας άλλος συνάδελφός του δεν είχε εκδώσει ή είχε εκδώσει ανακριβή φορολογικά στοιχεία ύψους 633.398,36 ευρώ. Όμως, το… τζακ ποτ το είχε συνάδελφός τους στην Κεντρική Μακεδονία με «μαύρες» καταθέσεις ύψους 5,84 εκατ. ευρώ!

- Συνταξιούχος είχε αποκρύψει 2,762 εκατ. και προδόθηκε από τις καταθέσεις του, ενώ η ανεπάγγελτη σύζυγός του είχε αποκρύψει 392.059,88 ευρώ! Ένας άλλο συνταξιούχος είχε υποβάλει ανακριβείς δηλώσεις και βρέθηκε… εκτεθειμένος για 506.853,19 ευρώ(!).

- Γιατρός… ξέχασε να δηλώσει 755.509,83 ευρώ, τα οποία είχε καταθέσει σε τραπεζικό λογαριασμό, ενώ ένας άλλος συνάδελφός του προσαύξησε την περιουσία του κατά 751.532,93 ευρώ. Ένας τρίτος γιατρός απέκρυψε 122.216,64 ευρώ, ενώ η ανεπάγγελτη σύζυγός του είχε 109.622,25 ευρώ σε τραπεζικούς λογαριασμούς που προφανώς δεν είχαν καμία σχέση με τις φορολογικές της δηλώσεις. Άλλοι δύο γιατροί απέκρυψαν περίπου 1.000.000 ευρώ και προδόθηκαν από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

- Μη επιτηδευματίας αύξησε την περιουσία τους κατά 675.000, ενώ δεν είχε πληρώσει και τέλη χαρτοσήμου 17.169,69 ευρώ.

- Αστρολόγος δεν προέβλεψε τις… δυσαρμονικές όψεις του ωροσκοπίου του και πιάστηκε στη… φάκα για παράνομες καταθέσεις ύψους 295.948,39 ευρώ.

- Ιερόδουλη στην Κεντρική Μακεδονία προσαύξησε την περιουσία της κατά 183.923,88 ευρώ όπως φάνηκε από τους τραπεζικούς λογαριασμούς που τηρούσε και βεβαίως δεν μπορούσε να δικαιολογήσει την προέλευση των χρημάτων, αν και κάτι τέτοιο είναι αυταπόδεικτο…

- Δύο ιδιωτικοί υπάλληλοι απέκρυψαν 300.000 ευρώ μέσω ανακριβούς δήλωσης μεταβίβασης ακινήτων.

- Εστιατόριο-αναψυκτήριο δεν δήλωσε δύο φορολογικές ταμειακές μηχανές και δεν εξέδωσε φορολογικά στοιχεία αξίας 1,842 εκατ. ευρώ!

- Υπαίθρια καντίνα δεν εξέδωσε φορολογικά στοιχεία 123.617,50 ευρώ.

- Αγρότης προσαύξησε την περιουσία του κατά 4,257 εκατ. και πιάστηκε στη… φάκα από τους τραπεζικούς λογαριασμούς του.

- Ολόκληρη οικογένεια στη Δυτική Ελλάδα λαμβάνει βραβείο οργανωμένης φοροδιαφυγής, αν και το έξυπνο… πουλί από τις καταθέσεις πιάνεται! Συγκεκριμένα, επιχειρηματίας στο χώρο των χωματουργικών εργασιών αύξησε την περιουσία του κατά 227.331,66 ευρώ, άλλο μέλος της οικογένειας, έμπορος παλαιών σιδήρων και μετάλλων απέκρυψε 119.266,68 ευρώ, η ανεπάγγελτη σύζυγος του πρώτου είχε «μαύρες» καταθέσεις 86.795,04 ευρώ και μία ακόμη ανεπάγγελτη της οικογένειας είχε 59.448,00 ευρώ!!!

- Διάφορες εταιρείες και οι ιδιοκτήτες τους είχαν εκδώσει ή λάβει πλαστά φορολογικά στοιχεία περίπου 110 εκατ. ευρώ.

Από την παράθεση των ανωτέρω περιπτώσεων καθίσταται αντιληπτό ότι με την άρση του τραπεζικού απορρήτου έρχονται στο φως στοιχεία που ενισχύουν την άποψη ότι το άθροισμα της μικρής και μεσαίας φοροδιαφυγής είναι πολλαπλάσιο από τη λεγόμενη «μεγάλη» φοροδιαφυγή. Πολλοί είχαν επαναπαυθεί στο τραπεζικό απόρρητο και κατέθεταν το προϊόν του… κόπου τους επί χρόνια. Τώρα όμως έχει έρθει η στιγμή της αποκάλυψης. Με το… πάτημα ενός κουμπιού, τα πάντα έρχονται στο φως. Ακόμη και αυτοί που τα προηγούμενα χρόνια έβγαλαν τα λεφτά τους στο εξωτερικό ή τα έκρυψαν, θα κληθούν να… λογοδοτήσουν καθώς τους προδίδει το ηλεκτρονικό αποτύπωμα. Πολλοί νομιμοποίησαν εισοδήματα μέσω των ακινήτων ή των μετοχών. Οι περισσότεροι όμως προτίμησαν την… ασφάλεια του τραπεζικού συστήματος, για το οποίο όμως δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή το παραδοσιακό απόρρητο.

Η τελευταία… ψαριά του ΣΔΟΕ, αποδεικνύει την επιτακτική ανάγκη για τη λειτουργία του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου, το οποίο θα αποκαλύψει τα πάντα και κυρίως θα διευκολύνει τον έλεγχο των διασταυρώσεων ώστε να αποκαλυφθούν περιπτώσεις εκτεταμένης και σε κάθε περίπτωση προκλητικής φοροδιαφυγής. Σε κάθε περίπτωση, το πάτημα ενός κουμπιού στο τραπεζικό σύστημα είναι αρκετό για να βάλει τα πράγματα στη θέση του και κάποιους ακόμη περισσότερο στη θέση τους…

e-mail: loukas1972@gmail.com

Facebook: Λουκάς Γεωργιάδης

Twitter: @LoukGeorgiadis


 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top