Πώς θα ανεγερθεί το ύψους των 150 μέτρων κτίριο, που θα βρεθεί η χρηματοδότηση και τι περιμένει ο τουρισμόςΕνα φιλόδοξο σχέδιο, το οποίο, αν υλοποιηθεί, θα απογειώσει τουριστικά τη Ρόδο και θα την αναδείξει σε φάρο πολιτισμού, έχουν στα σκαριά επτά νέοι επιστήμονες από την Ελλάδα, τη Βρετανία, την Ισπανία και την Ιταλία. Η ομάδα, με επικεφαλής τον Ρόδιο αρχιτέκτονα Αρη Πάλλα, επιδιώκει μέσα από την κατασκευή ενός σύγχρονου δημιουργήματος να στήσει ξανά στα πόδια του τον περίφημο Κολοσσό της Ρόδου, ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου. Η «αναβίωση» του Κολοσσού υπήρξε κατά το παρελθόν διακαής πόθος δημάρχων και επιχειρηματιών, οι οποίοι προσπάθησαν να τον «αναστήσουν», αλλά, χωρίς να έχουν εξασφαλίσει την απαραίτητη χρηματοδότηση, τα σχέδιά τους ήταν καταδικασμένα να παραμείνουν στο συρτάρι.

Σήμερα, οι εμπνευστές του εγχειρήματος δηλώνουν αισιόδοξοι ότι θα τα καταφέρουν, αρκεί, όπως λένε, να ξεπεραστούν τα γραφειοκρατικά προβλήματα. «Είμαστε μία ομάδα νέων ανθρώπων που δεν θέλαμε να βάλουμε τα πτυχία μας σε κορνίζα. Παρουσιάζουμε ένα έργο πνοής, που θεωρούμε ότι μπορεί να έχει πολλαπλά οφέλη για την τοπική οικονομία της Ρόδου, αλλά όχι μόνο» λέει στην «κυριακάτικη δημοκρατία»ο Διονύσης Μπότσας, υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων και μέλος της ομάδας.

Σύμφωνα με το πλάνο που έχουν καταστρώσει τα μέλη της ομάδας, ο σύγχρονος Κολοσσός θα στηθεί στην είσοδο του λιμανιού της Ρόδου, το ύψος του θα φτάνει τα 150 μέτρα και στο εσωτερικό του θα φιλοξενεί χιλιάδες αρχαιολογικά ευρήματα «που βρίσκονται εγκαταλελειμμένα κάτω από στρώματα σκόνης σε διάφορες αποθήκες του νησιού». Η ομάδα φιλοδοξεί να μετατρέψει τον Κολοσσό σε μια φωτεινή εστία πολιτισμού δημιουργώντας μέσα στο πελώριο κτίσμα μια μεγάλη βιβλιοθήκη, με χιλιάδες τίτλους, στα πρότυπα της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας.

«Ο σύγχρονος Κολοσσός θα είναι ένα έργο απολύτως ασφαλές, ένα σύγχρονο κτίριο 150 μέτρων, αντισεισμικό και απόλυτα οικολογικό, καθώς θα καλύπτεται με πάνελ που θα αξιοποιούν την ηλιακή ενέργεια και θα διασφαλίζουν την ενεργειακή αυτονομία του» σημειώνει ο Διονύσης Μπότσας. Το μεγάλο στοίχημα για τα μέλη της ομάδας είναι η αναβίωση που εξέπεμπε σε όλη την ανθρωπότητα ο Κολοσσός, μέσα από μια φρέσκια προσέγγιση του θαύματος. Εξάλλου, όπως υπογραμμίζουν, σκοπός τους δεν είναι να απομυθοποιήσουν τον Κολοσσό, αλλά να δημιουργήσουν μία σύγχρονη εκδοχή του, που θα συνδεθεί τόσο με τη Ρόδο όσο και με τις αξίες του πολιτισμού, της ειρήνης και της ελευθερίας.

Αντισεισμικός, ενεργειακά αυτόνομος και με κόστος που φτάνει τα 260.000.000 ευρώ

Στη μελέτη προτείνεται μια κατασκευή, η οποία, εμπνευσμένη από τις νέες τεχνολογίες, θα χρησιμοποιεί ανανεώσιμες πήγες ενέργειας και «έξυπνα» συστήματα, που θα θωρακίζουν το κτίριο απέναντι στις σεισμικές δονήσεις και στους ανέμους. «Η κατασκευή θα στηρίζεται πάνω σε έναν τρίποδα. Σε τρεις βάσεις, δηλαδή, που θα είναι μέσα στη θάλασσα. Η εξωτερική επιφάνεια του Κολοσσού θα καλύπτεται με ειδικά φύλλα φωτοβολταϊκών πάνελ, τα οποία θα προσφέρουν έως και 100% αυτονομία. Μιλάμε για ένα τεχνολογικό επίτευγμα που μπορεί να κατασκευαστεί χωρίς να δημιουργήσει κανένα πρόβλημα στη λειτουργία του λιμανιού» υπογραμμίζει ο κ. Μπότσας.

Τα ποσά που απαιτούνται για την κατασκευή του Κολοσσού είναι ιδιαίτερα υψηλά και κυμαίνονται από 240.000.000 έως 260.000.000 ευρώ. Η μελέτη του σύγχρονου Κολοσσού υποστηρίχτηκε και από οικονομολόγους, σύμφωνα με τους οποίους μια επένδυση αυτής της κλίμακας θα επιμηκύνει την τουριστική περίοδο στο σμαραγδένιο νησί, τονώνοντας την τοπική οικονομία. «Η Ρόδος έχει συνδεθεί αδιαμφισβήτητα με τον Κολοσσό. Αυτό που επιδιώκουμε είναι να προσελκύσουμε επενδυτές, να φέρουμε κόσμο στο νησί μας και να έχουμε τουρίστες και τους 12 μήνες του χρόνου» συμπληρώνει ο Διονύσης Μπότσας.


Πού θα βρεθούν όμως τα χρήματα; Οι εμπνευστές του σχεδίου δηλώνουν ότι θα ακολουθήσουν τα βήματα του μεγάλου Καταλανού αρχιτέκτονα Αντόνι Γκαουντί, που ξεκίνησε το χτίσιμο της Σαγράδα Φαμίλια στη Βαρκελόνη εξασφαλίζοντας χρήματα από δωρεές. «Οσο και να φαίνεται οξύμωρο, με τα δεδομένα που έχουμε έως τώρα, αν ξεπεράσουμε τον σκόπελο της γραφειοκρατίας και άλλα εμπόδια που ενδεχομένως να προκύψουν στην πορεία, τα χρήματα είναι εύκολο να βρεθούν» σημειώνει ο 35χρονος Διονύσης Μπότσας. Και προσθέτει: «Το έργο θα στηριχτεί σε πολλαπλούς τρόπους χρηματοδότησης. Ηδη υπάρχουν ιδιώτες που έχουν εκφράσει τη βούλησή τους να επενδύσουν τα χρήματά τους στο πρότζεκτ. Ενας άλλος τρόπος είναι να προσεγγίσουμε μείζονα ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού». Η ομάδα αναμένεται να χτυπήσει την πόρτα και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, η οποία, όπως εξηγεί ο Διονύσης, μπορεί να καλύψει έως το 75% του έργου.

Τα μέλη της ομάδας, που δηλώνουν ανοιχτά σε προτάσεις για τη διαμόρφωση του Κολοσσού, έχουν ξεκινήσει επαφές με τον δήμο, την Περιφέρεια και τους τοπικούς βουλευτές προκειμένου να τους εξηγήσουν τις λεπτομέρειες του σχεδίου τους. Το έργο της κατασκευής -εφόσον η πρόταση των επτά βρει ευήκοα ώτα- υπολογίζεται ότι θα διαρκέσει τρία με τέσσερα χρόνια, ενώ τα ετήσια έσοδα της λειτουργίας του εκτιμώνται σε 30.000.000 ευρώ! Η ανακατασκευή του μνημείου, υποστηρίζει η ομάδα, θα δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας και θα φέρει ζεστό χρήμα στην τοπική κοινωνία.

«Στόχος μας είναι να τους έχουμε όλους στο πλευρό μας. Ο κόσμος στην Ελλάδα και στο εξωτερικό δείχνει να αγκαλιάζει το πρότζεκτ και αυτό μας κάνει αισιόδοξους για τη συνέχεια. Τρία χρόνια πολεμάμε, έχουμε στύψει το μυαλό μας για να δημιουργήσουμε κάτι όμορφο. Θέλουμε να αποδείξουμε ότι οι Ελληνες, οι νέοι άνθρωποι, δεν κάθονται στον καναπέ, αλλά έχουν οράματα, ιδέες και κινητοποιούνται» καταλήγει ο Διονύσης.

Η κατασκευή (και καταστροφή) του στην αρχαιότητα

Σύμφωνα με τον θρύλο, τον 4ο αιώνα π.Χ. ο Μακεδόνας στρατηγός Δημήτριος πολιορκούσε τη Ρόδο, διεκδικώντας τον έλεγχο του εμπορίου στο Αιγαίο. Απέναντι στον στρατό του, που αριθμούσε 40.000 άνδρες, οι Ρόδιοι είχαν να αντιπαρατάξουν 6.000-7.000 πολεμιστές. Παρά το 
αριθμητικό μειονέκτημά τους, οι Ρόδιοι απώθησαν τους πολιορκητές. Με το χαρακτηριστικό επιχειρηματικό τους δαιμόνιο, οι Ρόδιοι πούλησαν τον πολεμικό εξοπλισμό των ηττημένων αντί ενός υπέρογκου ποσού, το οποίο διέθεσαν για να τιμήσουν τον προστάτη που τους έσωσε, τον θεό Ηλιο.

Η κατασκευή του αυθεντικού αρχαίου Κολοσσού, κατά τον ιστορικό Πλίνιο, άρχισε το 304 π.Χ. και ολοκληρώθηκε σε 12 χρόνια. Το έργο επιμελήθηκε ο γλύπτης Χάρης της Λίνδου. Το άγαλμα είχε ύψος 33 μέτρα, ήταν γυμνό, στο κεφάλι φορούσε στέμμα σαν τις ακτίνες του ήλιου (όπως το άγαλμα της Ελευθερίας στη Νέα Υόρκη). Εικάζεται ότι με το δεξί χέρι προστάτευε τα μάτια από τον ήλιο και με το αριστερό κρατούσε έναν χιτώνα.
Το καλλιτεχνικό αυτό επίτευγμα των ελληνιστικών χρόνων έζησε, παραμένοντας όρθιο, κάτι λιγότερο από 60 χρόνια. Το 226 π.Χ., στη διάρκεια ενός καταστροφικού σεισμού, η πόλη της Ρόδου σχεδόν ισοπεδώθηκε, γκρεμίστηκε μεγάλο μέρος των τειχών, ενώ το περίφημο άγαλμα έσπασε στα γόνατα και έπεσε στο έδαφος. Πολλά χρόνια αργότερα, το 654 μ.Χ., ο αραβικός στόλος του μουσουλμάνου εμίρη της Δαμασκού Μωαβία Α΄ κατέκτησε τη Ρόδο και ολοκλήρωσε την καταστροφή του Κολοσσού, πουλώντας τα τμήματα που σώζονταν έως τότε σε έναν Εβραίο έμπορο. Ο Κολοσσός είναι το έργο-ορόσημο της Ρόδου, που επί αιώνες ταυτίζεται με αυτή και συνδέεται άρρηκτα μαζί της σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η ομάδα που αποτελεί την καρδιά του πρότζεκτ

Η ομάδα, που έχει στόχο να μετατρέψει ένα από επτά θαύματα της αρχαιότητας σε επίτευγμα της Ελλάδας της κρίσης, αποτελείται από τέσσερις Ελληνες, τον αρχιτέκτονα Αρη Πάλλα, τον υπεύθυνο επικοινωνίας της ομάδας Διονύση Μπότσα, την οικονομολόγο Ματθίλδη Πάλλα και τον αρχαιολόγο Χρήστο Γιαννά. Το... ρόστερ συμπληρώνουν η Ομπρέττα Λαννόνε, αρχιτέκτονας από την Ιταλία, ο Ενρίκε Μενέντεζ, πολιτικός μηχανικός από την Ισπανία, και ο επίσης πολιτικός μηχανικός Εράλ Ντάπι από τη Βρετανία.

Ωστόσο, η ιδέα για τη δημιουργία ενός σύγχρονου Κολοσσού δεν είναι καινούργια! Ανάλογη πρωτοβουλία είχε αναλάβει, τη δεκαετία του '50, ο τότε δήμαρχος Ρόδου Μιχαήλ Πετρίδης, ο οποίος μάλιστα είχε δώσει τα χέρια με τον δημιουργό του «Ατόμιουμ» των Βρυξελλών Αντρέ Βάτερκεϊν. Ο Κολοσσός θα είχε στο εσωτερικό του καταστήματα, ενώ την κορυφή του θα κοσμούσε ένα εστιατόριο, το οποίο θα περιστρεφόταν με πολύ αργό ρυθμό. Ομως ο τότε δήμαρχος, που φέρεται ότι είχε βρει χρηματοδότες στην Αγγλία, υπέστη την περίοδο των επαφών καρδιακό επεισόδιο και λίγο αργότερα πέθανε, αφήνοντας το σχέδιο ανολοκλήρωτο.

Το όνειρο του νέου Κολοσσού επανήλθε στο προσκήνιο ξανά πριν από μερικά χρόνια, όταν ο πρώην δήμαρχος Ρόδου Χατζής Χατζηευθυμίου παρουσίασε σε διεθνή επιχειρηματική διάσκεψη πρόταση για τη δημιουργία ενός γλυπτού, που θα παρέπεμπε στο μνημείο-σύμβολο του νησιού. Η δημοτική Αρχή υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, ο οποίος είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη χρηματοδότηση του πολυδάπανου έργου. Η οικονομική κρίση όμως πάγωσε τα πάντα...

ΠΗΓΗ: δημοκρατία
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top