Τη δραματική πραγματικότητα που βιώνουν οι εξαρτημένοι χρήστες που βρίσκονται στον δρόμο -η οποία επιδεινώθηκε κατά τα μνημονιακά χρόνια-, καταγράφει το ΚΕΘΕΑ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ. Σύμφωνα με το Κέντρο, το 42% των εξαρτημένων που υποστηρίζει σήμερα στον δρόμο, δηλώνει ότι διαθέτει προσωρινή ή καθόλου στέγη, έναντι του 24,5% το 2010.

Όπως συμπληρώνει, η αστεγία επιδεινώνει τη γενική κατάσταση των εξαρτημένων και τον κοινωνικό τους αποκλεισμό, ενώ η χρήση γίνεται συχνά αιτία αποκλεισμού τους από υπηρεσίες για αστέγους.
Νέοι κίνδυνοι, μείωση ποιότητας ζωής

Νέες, κακής ποιότητας ουσίες, όπως το thai, η κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη, και νέα συνθετικά ναρκωτικά άγνωστης σύστασης και προέλευσης, αυξάνουν τους κινδύνους για τη ζωή των εξαρτημένων. Πολλές βασικές ανάγκες των χρηστών, όπως η στέγαση, η σίτιση, η ιατρική φροντίδα αλλά και η νομική στήριξη, μένουν ακάλυπτες, ενώ έχει μειωθεί αισθητά το κίνητρό τους να κάνουν έστω και μικρά βήματα βελτίωσης της κατάστασής τους, όπως να φροντίσουν την υγεία τους. Αυξημένος εμφανίζεται επίσης ο αριθμός των εξαρτημένων μεταναστών. 

Σημαντικές επιβαρύνσεις έχουν και οι εξαρτημένες γυναίκες στον δρόμο. Το 2005 δήλωνε ότι εκδιδόταν μία στις δύο εξαρτημένες που υποστηρίζονταν από το Κέντρο στον δρόμο, ενώ σήμερα το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται στο 84%.

Με βάση έρευνα που διενεργήθηκε το 2015 από το ΚΕΘΕΑ ΕΞΕΛΙΞΙΣ σε εξαρτημένες γυναίκες που υποστηρίζει, αυτές είναι κυρίως χρήστριες ηρωίνης με δεκαετή πορεία στη χρήση.

Σημαντικό ποσοστό πάσχει από κάποιο λοιμώδες νόσημα (4 στις 10 έχουν ηπατίτιδα και 3 στις 10 HIV/AIDS), αλλά οι μισές από αυτές δεν έχουν ιατρική παρακολούθηση και 4 στις 10 δεν λαμβάνουν κάποια ειδική αγωγή. Οι 3 στις 10 είναι άστεγες, ενώ οι μισές είναι μητέρες. Σημαντικά κενά και δυσκολίες παρατηρούνται στον προγεννητικό έλεγχο και τη φροντίδα των παιδιών τους. Από όσες έχουν παιδιά, 6 στις 10 έχουν απολέσει την επιμέλειά τους.

ΠΗΓΗ: efsyn.gr
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top