Στο φουλ δουλεύουν οι μηχανές στο Νομισματοκοπείο το τελευταίο δίμηνο για να κόψουν νέες παρτίδες ελληνικών κερμάτων του ευρώ, καθώς μία από τις επιπτώσεις των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls) ήταν η εκτόξευση της χρήσης κερμάτων για κάθε είδους πληρωμές, με αποτέλεσμα να... ξεμείνει η χώρα μας από κέρματα και να χρειαστεί να εκδώσει νέα.

Το υπουργείο Οικονομικών ζήτησε τον περασμένο Οκτώβριο και έλαβε την άδεια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) προκειμένου να τετραπλασιάσει την ποσότητα των κερμάτων που θα εκδώσει φέτος. Ετσι, ενώ αρχικά προβλεπόταν να κοπούν κέρματα ονομαστικής αξίας 13.300.000 ευρώ, τελικά ως την εκπνοή του τρέχοντος έτους θα έχουν εκδοθεί ελληνικά ευρω-κέρματα ονομαστικής αξίας 52.700.000 ευρώ. Ανάλογη άδεια ζήτησε και έλαβε και το Βέλγιο.

Στην περίπτωση της χώρας μας, η έλλειψη ρευστότητας που προκάλεσαν τα capital controls έκανε τους Ελληνες να ξεθάψουν ακόμα και τα τελευταία κέρματα που είχαν στα πορτοφόλια τους για να πραγματοποιήσουν αγορές και να καλύψουν υποχρεώσεις. Το μεγαλύτερο μέρος των κερμάτων αυτών κατέληξε μέσω των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών στις τράπεζες και δεν επανακυκλοφόρησε στην αγορά. Ετσι, τα κέρματα που απέμειναν σε κυκλοφορία δεν επαρκούσαν για να καλυφθεί η ζήτηση, η οποία, όπως ανέφερε το αίτημα του υπουργείου Οικονομικών προς την ΕΚΤ, αυξήθηκε απροσδόκητα.
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top